Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 octombrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Frumoasa din Pădurea Adormită de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Vasily Medvedev și Stanislav Fečo, decorul, costumele și light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.
Spectacol în memoria artistei emerite Alexa Mezincescu. A fost angajatǎ la Opera Romȃnǎ din București ȋn 1954, unde a fost prim-balerinǎ, maestrǎ de balet și coregrafǎ, pe rȃnd și simultan, vreme de aproape jumǎtate de secol. Trǎindu-și o bunǎ parte din carierǎ ȋn epoca de ȋnflorire a baletului nostru, a participat la nenumǎrate turnee, din Canada pȃnǎ-n URSS și din Anglia pȃnǎ-n SUA, a cȃștigat premii la concursuri internaționale și i-a fost conferit titlul de Artistǎ emeritǎ la doar 28 de ani. Acestuia i s-a adǎugat, ȋn 2002, Ordinul Naţional „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.
(Imagine și montaj: Sebastian Bucur/ Opera Națională București)
Coregrafii Vasily Medvedev și Stanislav Fečo promit publicului o experiență unică precum înșiși declară: „Este o onoare să montăm spectacolul Frumoasa din Pădurea Adormită alături de corpul de balet al Operei Naționale București, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea artistului.
Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski redă cu finețe celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine și rău. După traversarea a trei secole, acest spectacol de balet încă stârnește curiozitatea audienței de toate vârstele. Întrucât am crescut cu acest titlu legendar și am evoluat într-un număr considerabil de producții ale spectacolului Frumoasa din Pădurea Adormită, am încercat să conservăm cele mai semnificative tradiții din patrimoniul baletului clasic și, alături de un scenariu inedit și costume de poveste, să oferim o emoție de neuitat audienței.”
Aducerea în zilele noastre a unor povești cu semnificații atemporale a devenit o tentație irezistibilă pentru coregrafii din întreaga lume, Frumoasa din Pădurea Adormită a cunoscut în ultimele decenii atât regândiri semnificative ale libretului, cât și ale vocabularului coregrafic. Câteva dintre variantele moderne au aruncat o lumină nouă asupra poveștii cât și uneori a muzicii. Transpusă în filme de lungmetraj, spectacole de păpuși, musical-uri sau desene animate, povestea Frumoasei din Pădurea Adormită continuă să fascineze generațiile de copii și bunci.
Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00).