[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]M[/mkdf_dropcaps]-au cotropit romanele scriitorilor romani. Conform zicalei „de ce ti-e frica nu scapi”, iata-ma devorand roman dupa roman. Sau român dupa român (scriitor. si-l devorez metaforic. cum altfel?). Nota catre scriitor: sa stii ca n-am cumparat cartea ta – In fiecare zi moare un celebru; am castigat-o la un concurs (de blogging). Dar acum, dupa ce am citit-o, as cumpara-o oricand si nu m-as uita la pret. Pentru ca merita! Aproape c-as da-o cadou si as cumpara alta, dar nu ma-ndur pentru ca am si autograful tau si e mai pretioasa asa.
In fiecare zi moare un celebru a stat cateva luni la rand, pe raft, ca alte romane aveau prioritate. Si cand ma gandesc cate aiureli am citit intre timp… Cartea asta merita citita oricand, oriunde, de oricine e alfabetizat. Pentru ca este excelenta. Are inteligenta, are umor, are realism, are personaje aproape palpabile si, cel mai mult, are subtilitate. Toate, intr-o Chinta Royala. Iar Alex P. Popescu nu-i deloc strain de combinatia asta, el fiind fondatorul primei publicatii romanesti dedicata jocului de poker. Un motiv serios pentru ca tipul care m-a luat de nevasta sa-l vrea pe autor ca prieten. Sau ca adversar la masa de joc. Mai bine, nu!
Dar sa revin la povestea cartii. Dinu e personajul principal, iar pe langa el se invart: Irina – prietena oficiala si un pic infidela, Luca – prietenul confident si cinic, Andrei – fratele cuminte si sfatos, Cezar – seful antipatic si stupid, Simona – colega simpatica si evaziva. Dinu – un tanar de 25 de ani – este jurnalist declarat, scriitor nedeclarat, inteligent, usor blazat, oarecum dezorientat in viata lui haotica. Nu-i chiar haotica, dar asa i se pare lui. Nemultumit de job, nepublicat ca scriitor, banuitor ca-l insala iubita (aici a nimerit-o!), Dinu incearca sa-si aseze viata mai bine, dorindu-si ca realizarile lui sa fie durabile si remarcabile.
In cele 230 de pagini ale romanului si intr-o saptamana de actiune, Dinu chiar reuseste sa se „limpezeasca” – gratie astrelor sau poate unor conjuncturi favorabile mai pamantene. In fiecare zi moare un celebru n-are happy-end pentru ca nu exista un „end”. Dinu este printre noi, unul dintre tinerii ce-si cauta drumul cel mai bun pe care sa mearga catre o viata implinita. Nu povestesc actiunea cartii. Spun doar ca e interesanta, captivanta, amuzanta si reflecta realitatea noastra. Romanul are o sumedenie de fraze spumoase, replici haioase si situatii amuzante – marca Alex Petre Popescu.
Vorba lui (scrisa pe Facebook, incurajand cumpararea cartii): „La banii astia, intr-un moment de nebunie, puteti incerca chiar si literatura romana!” … Am incercat In fiecare zi moare un celebru si a meritat! Chiar de la primele paragrafe din care redau un fragment:
„- Dumnezeu ma uraste! declara Dinu, fara sa-si ridice privirea din farfuria de platistic subtire […]
– Exagerezi! E clar ca nu prea te place, dar nu m-as duce atat de departe. E cel mult o antipatie… Excelent puiul! continua Luca […] Oricum, parca erai agnostic ultima oara. Sau te intorci la religie in clipe grele? […]
– Bine, reformulez. In cazul in care exista Dumnezeu, ma uraste. E singura explicatie logica. Am cea mai nenorocita meserie din lume, cartea n-o sa mi se publice niciodata, Irina sigur ma insala… Acum ca ai adus vorba de religie, pot sa adaug si-un frate care si-a pierdut mintile.”
___________________________________
Cartea poate fi achizionata cu reducere aici.