Toamna anului 2015 aduce cu sine prima editie din Festivalul Ambasadelor, un festival care celebreaza interculturalitatea si comunicarea. Cincizeci de ambasade de pe cinci continente si-au dat concursul pentru a aduce la viata o parte din traditiile culturii pe care o reprezinta.
Biblioteca Nationala a Romaniei, Cinema Studio, Parcul Tineretului si Galeria Galateca au fost o parte dintre locurile in care timp de cateva zile s-a putut respira parfumul florilor indoneziene si mirosul cafelei sudamericane.
Expozitiile de la Biblioteca Nationala au strans laolalta colturi autentice din cele patru zari. Astfel, s-au putut admira de la porturi traditionale la jucarii, de la obiecte decorative la bijuterii.
Institutul Confucius a amenajat un spatiu dedicat culturii ancestrale chineze (sigilii regale, exponate care ilustreaza arta decupajului, broderii, evantaie), dar si marturii ale vietii contemporane din China surprinse intr-o seama de fotografii.
Maiastra s-a mutat de la galeria Galateca in centrul bibliotecii pentru a alatura costumele populare romanesti arsenalului international. Paftale, ii colorate si bogat ornamentate, marame de borangic si salbe au fost prezente pentru a spune povestea portului dacic.
Ambasada Statelor Unite Mexicane a dorit sa reinvie cultura azteca si a prezentat o parte dintre cele mai raspandite zeitati (Tonatiuh – zeul solar, Xochipilli – zeita artelor, a frumusetii si a florilor, Huehueteotl – zeul batranetii), dar si statuete reprezentand oamenii de rand.
Nici coltul turkmen nu a putut trece neobservat intrucat vizitatorii au fost poftiti sa paseasca in interiorul unei case in care se gaseau obiecte reprezentative pentru acest popor care s-a aflat mereu la intersectia unor importante drumuri cultural-comerciale. Covoare turkmene pretioase (cu o veche traditie, Turkmenistan este unul dintre cei mai mari exportatori de covoare, in tara existand si un Minister al Covoarelor), caciuli din blana de oaie (telpek) purtate de barbati pentru a-i apara de soare, podoabe din argint purtate de femei, instrumente muzicale de care se folosesc asa-numitii bakhshi (un fel de trubaduri care calatoresc din loc in loc prin tara cantand si recitand diverse povesti. Acestia sunt bine primiti in toate comunitatile si intampinati cu un covor special pe care se asaza sa se odihneasca si sa bea ceai inainte de a-si demonstra maiestria).
Africa de Sud a mizat pe binecunoscuta sa arta a sculptarii in lemn si a impletitului de margele. Un colt colorat cu masti lunguiete pictate cu alb si diverse suveniruri acoperite cu margele de nisip ne-au purtat in cealalta emisfera.
Indonezia a adus cu maiestrie la viata aspectele artistice ale spatiului Asiei de Sud. Instrumente muzicale folosite in timpul concertelor (gamelan): xilofoane, fluiere din bambus, figurine din lemn folosite in teatrul de papusi, fotografii, precum si celebrele figurine de lemn sau piele pictate si manevrate cu ajutorul unor cadre de metal, care dau viata teatrului de umbre wayang.
Fotografiile extraordinare din Siberia, din enigmatica Armenie si cele care ne arata fete inca nedescoperite ale Malaysiei si Uruguayului sunt doar un rezumat a ceea ce am putea descoperi daca ne indreptam pasii catre acele pamanturi indepartate.
India si Emiratele Arabe Unite ne-au dezvaluit si ele aspecte din viata cotidiana, punand la dispozitie vesminte traditionale, cufere, mancare traditionala, o reprezentatie a ceremonialului pregatirii cafelei de la cum este prajita pe carbuni incinsi la cum este servita in recipiente autohtone (dallah).
Un alt spatiu primitor a fost cel reprezentat de Republica Araba Siriana care a prezentat un melanj de arta crestina si musulmana. Aici icoanele au stat alaturi de vase de sticla, cufere si cutii de bijuterii lucrate manual pictate cu indemanare si impodobite cu scoici paua, tesaturi scumpe demne de seici legendari, oglinzi inramate in filigran, narghilele si alte obiecte care populeaza universul zilnic.
Festivalul Ambasadelor are meritul de a da posibilitatea mai multor culturi de a se apropia si a se cunoaste, iar numarul mare de paricipanti face ca eforturile depuse sa nu fi fost zadarnice. Cele cinci zile de calatorii la pas au facut ca lumile indepartate sa nu mai fie atat de greu accesibile si ca interesul pentru culturile exotice sa creasca si sa dea roade pe termen lung.