Cine este modelul? Este o persoana reala? Care este semnificatia cercelului de perla? E fericita? Zambeste? De-a lungul timpului, s-a tot incercat a se raspunde la aceste intrebari. „Fata cu cercel de perla” este una dintre capodoperele lui Johannes Vermeer, un pictor olandez al secolului al XVII-lea despre care se stiu foarte putine lucruri. In primul rand, aspectul sau fizic ne este complet necunoscut iar informatiile cu privire la viata lui si evolutia ca artist sunt limitate. Tabloul este cunoscut si sub numele de „Fata cu turban” si, de asemenea, criticii de arta o denumesc „Mona Lisa Nordului” facand aluzie la lucrarea lui Leonardo da Vinci. In opera este infatisata o tanara misterioasa cu un turban in nuante de galben si albastru, culori specifice picturii lui Vermeer, care are un chip natural si parca in miscare, ca si cum ar fi fost surprinsa in timp ce arunca o privire peste umar la chemarea cuiva.
Toate aceste intrebari ramase fara raspuns au determinat-o pe Tracy Chevalier sa scrie cartea cu acelasi nume care a reprezentat un succes pe piata literara. Conform spuselor autoarei, exista foarte mult mister pe chipurile femeilor pe care Vermeer le picteaza si foarte multe povesti sugerate, dar nu scrise. Asadar, „Fata cu cercel de perla” spune povestea lui Griet, o olandeza de 16 ani care devine servitoare in casa pictorului. Maniera ei calma si perspicace atrage atentia acestuia si, in ciuda diferentelor in ceea ce priveste cresterea, educatia si statutul social, acestia au un mod similar de a privi lucrurile. Treptat, este atrasa in lumea culorilor si, in contrast cu activitatea sa din studio, Griet trebuie sa-si sculpteze un loc pentru ea insasi intr-o gospodarie condusa de sotia lui Vermeer si vicleana sa soacra. In pragul feminitatii, Griet atrage tot mai mult atentia unui macelar si a patronului pictorului si trebuie sa-si gaseasca drumul prin aceasta viata noua si ciudata in afara cadrului familial in care se simtea iubita. Cum Griet devine parte din munca stapanului sau, intimitatea lor crescanda genereaza gelozie in gospodarie, ajungandu-se la scandal. Povestea imaginata de Tracy Chevalier a fost apreciata de intreaga lume si au fost facute numeroase recenzii, criticile fiind unele pozitive. Un exemplu in acest sens ar fi recenzia aparuta in New York Times in anul 2000 in care se afirma: „Un roman inteligent a carui pasiune sunt ideile […] tiparul lui Chevalier este complex si revelator.”
Din fericire, cartea a aterizat in mainile calificate ale unor oameni capabili sa interpreteze si sa transpuna o poveste bazata pe sentimente si pasiune in imagini. „Fata cu cercel de perla” este un film linistit, scuturat din cand in cand de valuri cu turbulente emotionale. Este vorba de lucruri care nu au fost spuse, oportunitati ratate, buze nesarutate. Uneori, doi oameni se privesc unul pe altul peste o prapastie fara a avea o punte de legatura si ambii stiu ce s-ar fi putut intampla, dar nu va fi realizat. Acesta este, in esenta, mesajul din „Fata cu cercel de perla.” Cei doi isi vorbesc fara a folosi cuvinte iar Scarlett Johansson, actrita care joaca rolul lui Griet, infatiseaza perfect ideea de fata sincera si misterioasa.
Pornind de la imaginea unei tinere, s-au realizat trei capodopere: o pictura plina de mister in fata careia poti sta o zi intreaga incercand sa-ti dai seama ce se ascunde in spatele acelor ochi, o opera literara in care se simte atmosfera tulburatoare, spiritualitatea, sentimentele ascunse si un film de un rafinament aparte care te face sa te topesti in culoare.
Interesant articolul. Foarte complex si profund. Mi-a folosit pentru un proiect la facultate.