Fata criminalului este volumul de debut al unei autoare foarte tinere, de numai 19 ani: Abigaela. Chiar inainte de a incepe sa citesc efectiv cartea, mi-a trezit curiozitatea povestea din spatele povestii: cum a aparut mai intai sub forma de articole pe un blog si a ajuns virala in liceul Abigaelei. Cum manuscrisul ajuns la editura Stepout si-a confirmat potentialul chiar inainte de a fi citit de editor, fiind subtilizat temporar si citit de diverse (alte) persoane care s-au declarat cucerite de povestea celor doi adolescenti din Seul (pentru ca Abigaela este pasionata de Coreea de Sud). Iar faptul ca o carte, mai ales una scrisa de o incepatoare, si-a gasit locul si a schimbat politica unei edituri centrate pana atunci numai pe know-how si dezvoltare personala, ii ofera cea mai buna recomandare.
Anumite elemente din poveste tradeaza varsta autoarei, dar nu intr-un mod negativ. Denota o anumita inocenta, o dorinta de a explica si a simplifica o lume imperfecta, de multe ori dura si nedreapta. Si speranta ca, oricat ar fi de greu sau improbabil, in final binele va invinge intotdeauna.
In aceeasi nota, personajele sunt creionate in alb si negru: sunt bune sau rele, fara cale de mijloc. Nuantele de gri apar mai tarziu in viata…
Young Soon, personajul principal feminin, este un fel de Cenusareasa moderna. Tatal ei este in inchisoare, in urma unui accident de masina in care a fost ucisa o femeie. Ca intr-o incercare de compensare, comportamentul fiicei este centrat pe responsabilitate. Incearca sa fie o eleva cat mai buna si sa isi ajute, sustina si protejeze mama, astfel incat sa treaca mai usor, impreuna, peste greutatile de zi cu zi. Discriminata de colegii de liceu (“Fata Criminalului”) si suferind din cauza absentei tatalui, fata de care are trairi conflictuale, Young Soon incearca sa-si traiasca adolescenta pastrandu-si echilibrul si respectand un sistem de valori autoimpus.
Tae Hyun, personajul principal masculin, este si el victima unui stereotip: smecherul de bani gata. Un “prince charming” – atragator, foarte bogat, adulat de toata lumea, dar profund nefericit. Nu se regaseste in lumea stralucitoare careia ii apartine, condamna stilul de viata, artificialitatea si lipsa de etica a tatalui pentru care numai banii conteaza. A pierdut si el un parinte in copilarie, pe mama despre care nu cunoaste nicio informatie, disparitia ei fiind un subiect tabu in familie.
Intre cele doua personaje, provenind din lumi atat de diferite, se infiripa o poveste de dragoste marcata, ca orice inceput, de nesiguranta, timiditate si visare cu ochii deschisi. Situatia este insa mult mai complicata decat pare la prima vedere, pentru ca intretaierea destinelor lor are radacini adanci in trecut. Un trecut distructiv, de care nu sunt vinovati, dar care are toate sansele sa ii desparta.
Pornind de la accidentul fatidic de masina petrecut cu multi ani in urma, cel care le-a schimbat vietile celor doi indragostiti, se contureaza cel de-al doilea plan de actiune al cartii, completand si nuantand povestea lor de iubire cu accente detectivistice. Lucrurile nu sunt deloc ceea ce par a fi, iar misterul va fi deconstruit si total elucidat numai la final. Un final fericit.
Asa cum spunea Daniel Zarnescu, fondatorul editurii Stepout, la evenimentul de lansare, explicand decizia de a o publica pe Abigaela, cartea este “vie” si prinde cititorul, actiunea nu este liniara, nici previzibila, oferind surprize si intorsaturi de situatie.
Stilul de scriere si limbajul, in schimb, mai pot fi rafinate din punctul meu de vedere. Dar Abigaela are tot timpul sa bifeze si acest deziderat. Mai ales ca deja pregateste o a doua carte. Si ne promite ca va fi chiar mai buna decat prima.
__________________________________________________________________
Lectura a fost oferita de Stepout Publishing House. Cartea Fata criminalului poate fi comandata aici.