Factorii care determina stigmatizarea
Coleman (apud Reidy, 1993, 9) sustine ca exista 3 mari factori care determina stigmatizarea:
- Teama reprezinta primul factor al stigmatizarii, fiind cunoscut faptul ca oamenii se tem de ceea ce este diferit, se tem de viitor si mai ales de necunoscut. Problematica persoanelor cu tulburări psihice fiind una mai putin cunoscuta, iar aceste persoane fiind oarecum mai diferite, oamenilor le este frică de ele.
- Stereotipizarea este cel mai important proces care duce la stigmatizare, persoanele fiind obisnuite in general să catalogheze, categorizeze; persoanele cu tulburari psihice sunt catalogate la modul general, şi nu luate individual, iar in acest proces, acestea au de pierdut, deoarece se cunosc stereotipiile legate de acestea: ca sunt periculoase, ca nu sunt in stare sa ducă o viata sociala si sa aiba o viata profesionala normală etc. Catalogand persoanele si nemaiobservand chestiuni legate de fiecare individ in parte este mult mai usor sa spunem ca aceastea sunt fundamental diferite de noi in sens negativ, si sa le marginalizam.
- Controlul social mentine ierarhia sociala actuala, anume in cazul persoanelor cu tulburari psihice acestea sunt situate la un nivel inferior atat din punct de vedere social cat si economic.
Efecte ale stigmatizarii
Stigmatul pe care persoanele cu tulburari psihice il internalizeaza (Self stigma) aduce cu sine efecte negative, de exemplu în cazul imaginii de sine, atat la nivel fizic cat si emotional, dar si la nivelul stimei de sine. Persoanele cu tulburari psihice isi pierd speranta si devin apatice, nemaidorind sa infrunte provocarile vietii, acest fapt ducand clar la o calitate a vietii mai scazuta si chiar la incapacitatea de a se reintegra in societate. (Markowitz, 1998, 336)
Un studiu de-al lui Rosenfield releva faptul ca persoanele care au o tulburare psihica si au fost si institutionalizate considera ca nu sunt acceptate de majoritatea oamenilor in calitate de prieteni, deoarece nu sunt considerate la fel de inteligente sau demne de încredere ca ceilalti oameni si mai ales, din pacate, desi aplica la multe joburi, de cele mai multe ori nu sunt luati in seama de angajatori. Ce este si mai important, persoanele care se simt stigmatizate, discriminate si devalorizate sunt cele care au parte de o calitate a vietii mult mai scazută decat persoanele care ignora sau care trec peste stigmatizare si discriminare. Astfel, cu cat te afecteaza mai mult stigmatizarea si discriminarea, cu atat mai mult scade calitatea vietii. (Sachs, 7-8)
Cele mai importante efecte ale stigmei sunt (Badale, 5-6):
- lipsa suportului social necesar (oamenii se feresc sa creeze relatii de comunicare si prietenie cu persoanele cu tulburari psihice)
- marginalizarea si limitarea in cadrul comunitatii (comunitatea respinge si marginalizeaza persoanele cu tulburari psihice, iar acestea aleg sa se izoleze, acest fapt producand o diminuare a calitatii vietii lor din punct de vedere social si economic.
_______________________________
Bibliografie:
- Reidy E. Deborah. 1993. Stigma is Social Death: Mental Health Consumers/Survivors Talk About Stigma in Their Lives. Holyoke: Publisher Community Initiatives.
- Markowitz, E. Fred. 1998. The Effects of Stigma on the Psychologycal Well Being and Life Satisfaction of People with Mental Illness. In Journal of Health and Social Behavior. Vol. 39 (4), p. 335-347.
- Sachs, Emily. 2002. Mental Illness and Social Stigma. Chicago: Publisher De Paul University.