Recenzie carte
[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]A[/mkdf_dropcaps]ntidotul perfect pentru zilele gri si mohorate de toamna, Eu o sa vorbeste dragut candva este o lectura placuta, amuzanta si usoara. Nu pentru ca momentele evocate de Sedaris ar fi neaparat astfel, ci dimpotriva. Dar maniera in care le expune, tonul si tonusul sau transforma orice subiect, oricat de spinos, jenant sau trist, intr-o sursa de umor.
E ca si cum un prieten ti-ar povesti la o cafea peripetiile care i-au dat de furca in ultima vreme si, pentru ca psihologic le-a depasit, tot ce-si doreste acum e sa va distrati impreuna cat mai bine pe seama lor.
David Sedaris se foloseste de propria biografie pentru a ne da o adevarata lectie despre perceptie, interpretare si atitudine. Experientele noastre, fie ele banale sau neobisnuite, infricosatoare sau stanjenitoare, daca sunt privite din unghiul potrivit, pot fi tratate cu umor si auto-ironie.
Niste simple ore de terapie logopedica pot avea consecinte aparent catastrofice pentru moralul si popularitatea unui copil, dar, privind inapoi, se metamorfozeaza intr-o istorioara hazlie si intr-o lectie initiatica.
O familie care nu e chiar ca la carte poate fi acceptata si descrisa cu umor, chiar ironic uneori, dar intotdeauna cu afectiune. “Pot sa vi se para nebuni sau de neinteles”, parca ne spune, “dar sunt ai mei si nu i-as schimba pentru nimic in lume”. Impreuna cu restul personajelor „neobisnuite” care populeaza universul Sedaris, ei va vor oferi cel putin zambete, daca nu hohote de ras. Si ar putea deveni cu succes protagonistii unui sitcom.
Cat despre Sedaris, personajul principal al propriei povesti, ii suntem alaturi din copilarie pana la maturitate, fie ca e singur sau impreuna cu partenerul sau Hugh, in Raleigh (Carolina de Nord), New York, Normandia sau Paris.
Pornind de la fatidica sasaiala care a necesitat interventia logopedului, continuand cu homosexualitatea latenta, dublata de sentimentul de primejdie (de a fi descoperit si ostracizat), trecand prin incercarile esuate de a-si gasi chemarea artistica si o serie de job-uri care mai de care mai bizare, culminand cu problemele generate de mutarea intr-o tara straina si incercarea de a invata o limba noua, Sedaris pare sa fi facut orice, mai putin sa se fi plictisit vreodata.
Incercati cu incredere Eu o sa vorbeste dragut candva oricand simtiti ca nu v-ar strica o portie serioasa de umor sanatos sau un reminder al faptului ca e bine sa nu te iei niciodata prea in serios.
Cartea are si un mare avantaj pentru cei care nu obisnuiesc sa citeasca pe nerasuflate, ci doar cateva pagini, in scurte momente de respiro: isi pastreaza la fel de bine savoarea si in doze mici.
______
Lectura a fost oferita de Editura Publica. Volumul poate fi comandat aici.
Comments 1