[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]P[/mkdf_dropcaps]ublicata in putine exemplare, devenita best-seller si premiata cu Prix des libraires, Eleganta ariciului este o carte mai putin obisnuita, a carei actiune pune accent pe introspectie. Dar nu pe o introspectie personala, a sinelui, ci a socialului si a vietii de zi cu zi. Intrebari, presupuneri si variate raspunsuri despre relatiile dintre oameni, mai ales relatiile sentimentale, despre „de ce asa si nu altfel”, despre frumusetea trairilor si a sentimentelor obisnuite, proprii fiecarui om, indiferent de conditia sa sociala – toate acestea intr-o lectura elegant si delicat prezentata cititorilor. Mai ales cititorilor depresivi, pentru ca, experimental, s-a constatat ca acest roman are un mare succes la ei.
Doua personaje ce nu se cunosc, doua naratoare ce-si povestesc cu oarecare umor impresiile despre ceilalti si cu auto-ironie apucaturile personale, fiecare in jurnalul ei personal.
Cele doua personaje din prim-plan:
Portareasa Renée Michel – contrar aparentelor sleampede, o femeie inteligenta cu o singura dorinta in viata: sa fie lasata in pace. Cu preocupari mai mult intelectuale decat casnice, Renée stie tot despre toti locatarii, insa nu interactioneaza decat cu cativa alesi, doar cu cei care-i stimuleaza gandirea.
Pustoaica de 12 ani Paloma Josse nu iarta nimic in judecarea si catalogarea celor din jurul sau. Componenta a unei familii de elita si cu o infatisare stearsa, Paloma isi ascunde inteligenta pentru a nu iesi in evidenta si a fi lasata in pace. Are pareri foarte clare despre viata pe care o considera o capcana, caderea in capcana se numeste „maturizare”, iar ea desfida asa ceva. Motiv pentru care este hotarata sa se sinucida la momentul potrivit…
Eleganta ariciului – un roman simpatic, cu un limbaj pe alocuri pedant, dar de cele mai multe ori savuros. Un roman in egala masura apreciat si controversat, laudat si criticat.
Muriel Barbery, dupa o cariera ca profesoara de filozofie, traieste in Japonia (pe care o iubeste foarte mult) alaturi de sotul ei sociolog caruia ii este dedicat acest roman.