Atunci cand am recomandat sa urmariti filmul 12, am mentionat ca acesta a pierdut Oscarul acordat pentru cel mai bun film strain in anul 2008 in favoarea unui alt preferat al meu – Die Faelscher, tradus în engleza The Counterfeiters si în româna Falsificatorii de bani.
Die Faelscher este inspirat din realitate, respectiv din cea mai complexa operatiune de falsificare valutara din istorie. Cunoscuta ca „Operatiunea Bernhard”, aceasta a fost pusa la cale de nazisti in anul 1936, ca urmare a dorintei lui Hitler de a submina economia britanica si a constat in falsificarea a peste 135 de milioane de lire sterline.
Regizorul german Stefan Ruzowitzky transpune pe ecran aceasta operatiune intr-o maniera in care intentia Fuehrerului ramane in umbra, iar ceea ce te marcheaza pe tine, ca spectator, este lupta pentru supravietuire a detinutilor evrei, fara de care aceasta operatiune nu ar fi fost posibila.
Filmul ni-l aduce in prim plan pe Salomon „Sally” Sorowitsch (Karl Markovics), un evreu ce inca ducea o viata desfranata in Berlinul nazist, impartindu-si timpul intre femei, jocuri de noroc si falsificarea de acte de identitate. Insa, ca mai toti confratii sai, ajunge intr-unul din lagarele de concentrare naziste, in speta Sachsenhausen, unde il reintalneste pe inspectorul Friedrich Herzog (Devid Striesow), care il arestare anterior si care, cunoscandu-i abilitatile de falsificator, hotaraste sa-i incredinteze conducerea grupului de evrei fortati sa produca valuta straina.
Evident, evreii din acest grup erau privilegiati, in primul rand pentru ca aceasta operatiune era garantia supravietuirii lor cat timp aceasta era in vigoare. Insa nu toti cei din grup erau impacati cu ideea de a supravietui in pofida lipsei de moralitate a viclesugului la care cooperau, asa ca altui personaj central, tipograful Adolf (August Diehl), ii vine ideea de a sabota operatiunea.
Ce si cum se mai intampla in film va las sa descoperiti singuri, insa va promit, pe onoarea mea de cinefil, ca veti fi incantati pe deplin de jocul actorilor, in special de cel al lui Karl Markovics, al carui personaj, desi prezinta cam toate ingredientele unui tip detestabil, isi doreste sa aleaga ce este corect: sa comploteze alaturi de nazisti, ceea ce ar presupune prelungirea razboiului in detrimentul unei lumi intregi, dar ar insemna si salvarea catorva confrati ai sai, ori sa nu o faca.
Filmul este inspirat din memoriile tipografului Adolf Burger, supravietuitor al Holocaustului si al lagarului Sachsenhausen.
Dincolo de ceea ce veti afla din film, va dezvalui ca planurile lui Hitler au fost descoperite in 1939 de catre spionii britanici, iar bancnotele care au ajuns in posesia Bancii Angliei au fost catalogate drept cele mai periculoase vazute vreodata.
Cum umbla vorba ca la sfarsitul razboiului bancnotele ramase au fost aruncate in Lacul Topliz din Austria, in anul 1959 publicatia germana Stern a finantat o echipa de scafandri care au scos la suprafata mai multe cutii din lemn cu bancnote si o tiparnita.
Drept urmare a acestei operatiuni, Banca Angliei a retras din circulatie toate bancnotele de 5 si 10 lire si a tiparit alte modele.
Istoria confirma ca operatiunea „Bernhard” a produs circa a sasea parte din toata valuta britanica aflata in circulatie la nivel mondial, depasind rezerva Bancii Angliei. Actualizata la valoarea de astazi, valoarea banilor contrafacuti de grupul de evrei din Sachsenhausen se ridica la peste patru milioane de euro.
Asadar, pentru a profunda subiectul, va recomand sa vizionati Die Faelscher.