Inainte:
1677 – Ole Rømer estimeaza viteza luminii prin analiza satelitilor lui Jupiter
Culoarea luminii depinde de frecventa ei, care se masoara in numarul de unde pe secunda. Daca un lucru ce vine spre noi emite unde, a doua unda va parcurge o distanta mai mica decat prima, asa ca ajunge mai repede la noi daca sursa e stationara. Asadar, frecventa undelor creste daca sursa si receptorul se apropie unul de altul, si scade daca se distanteaza. Acest efect se aplica tuturor tipurilor de unde, inclusiv celor sonore si este cauza pentru care sunetul unei sirene, de exemplu, isi schimba modulatia atunci cand trece ambulanta pe langa noi.
Stelele par albe vazute cu ochiul liber, dar prin telescop, multe sunt rosii, galbene sau albastre. In 1842, un fizician austriac pe nume Christian Doppler a sugerat ca rosul unor stele se datoreaza faptului ca se indeparteaza de Pamant, ceea ce le-ar deplasa lumina pe lungimi de unda mai lungi. Cum cea mai lunga lungime de unda luminoasa vizibila este rosie, miscarea a devenit cunoscuta sub numele de „deplasare spre rosu”. Culorile stelelor se datoreaza, in mare parte, temperaturii (cu cat e mai calda steaua, cu atat pare mai albastra), dar miscarea anumitor stele poate fi detectata prin efectul Doppler. Stelele binare sunt perechi de stele care se orbiteaza una pe cealalta. Rotatia lor cauzeaza intai o deplasare a luminii pe care o emit spre rosu, apoi spre albastru.
Cerul parea incredibil, caci toate stelele din spatele meu erau, acum, de un rosu puternic, iar cele din fata mea, violet. In spate aveam rubine, in fata, ametiste. olaf stapledon
Dupa:
anii 1840 – Meteorologul olandez Christophorus Buys Ballot aplica efectul Doppler asupra undelor de sunet, la fel ca fizicianul francez Hippolyte Fizeau asupra undelor electromagnetice.
1868 – Astronomul britanic William Huggins foloseste deplasarea spre rosu a galaxiilor ca sa afle velocitatea unei stele.
1929 – Edwin Hubble coreleaza deplasarea spre rosu a galaxiilor cu distanta lor fata de Pamant, aratand cat de vast este Universul
1988 – Este detectata prima exoplaneta, folosind efectul Doppler de lumina de la steaua in jurul careia orbiteaza – steaua pare sa se „clatine” pe masura ce atractia gravitationala a planetei ii afecteaza rotatia.