Un element este o substanță pură formată dintr-un singur tip de atom. Elementele reprezintă baza de construcție a restului de materie din lume, după atom. Exemple de elemente includ fierul, oxigenul, hidrogenul, aurul si heliu.
Numărul atomic
Un număr foarte important într-un element este numărul atomic. Acesta reprezintă numărul de protoni din fiecare atom. Fiecare element are un număr atomic unic. Hidrogenul este primul element care are un proton, așadar are numărul atomic 1. Aurul are 79 de protoni în fiecare atom și are numărul atomic 79. Elementele în starea lor standard au de asemenea același număr de electroni precum și de protoni.
Formele unui element
Deși elementele sunt toate formate din același tip de atomi, acestea pot fi de diferite forme. În funcție de temperatura lor, acestea pot fi solide, lichide sau gazoase. Elementele pot, de asemenea, să-și schimbe formele, în funcție de cât de strânse sunt legăturile dintre atomi. Oamenii de știință numesc aceasta alotropie. Așasar. alotropia este proprietatea unor elemente de a prezenta două sau mai multe forme cristaline, când atomii sunt așezați diferit în funcție de legăturile constituente. Un exemplu bun este carbonul. În funcție de cum se potrivesc atomii, carbonul se poate forma în diamant, cărbune sau grafit.
Câte elemente există?
Există 118 elemente cunoscute. Dintre acestea, doar 94 există natural pe Pământ.
Familiile elementelor
Elementele sunt câteodată grupate împreună deoarece au proprietăți similare. Iată câteva familii:
- Gaze nobile – Heliu, neon, argon, kripton, xenon și radon sunt toate gaze nobile. Sunt unice prin faptul că manta exterioară a atomilor lor este plină de electroni. Aceasta înseamnă că nu reacționează prea mult cu alte elemente. Aceste gaze nobile sunt adesea folosite în semne și corpuri de iluminat, deoarece strălucesc în culori vii atunci când un curent electric trece prin ele.
- Metale alcaline – Aceste elemente au doar 1 electron în manta exterioară și sunt foarte reactive. Câteva exemple sunt litiul, sodiul și potasiul.
- Alte familii includ metale de tranziție, nemetalele, halogenele, metalele alcalino-pământoase, actinidele și lantanidele.
Tabelul periodic al elementelor
O modalite importantă de învățare și înțelegere a elementelor pentru chimie este tabelul periodic.
Curiozități despre elementele:
- Elementele regăsite pe Pământ și Marte sunt exact aceleași
- Hidrogenul este cel mai comun element regăsit în univers. Este și cel mai ușor.
- Izotopii sunt atomi ai aceluiași element, cu un număr diferit de neutroni
- Heliul este al doilea cel mai comun element din univers, însă este foarte rar întâlnit pe Pământ.