„Daca suntem saraci in interior, gasim placere in spectacolele bogatiei, in mii de lucruri exterioare. Cand inimile noastre sunt goale, colectionam obiecte. Daca le putem cumpara, le punem peste tot in jurul nostru si le dam o importanta enorma. Si astfel devenim raspunzatori de multe mizerii si distrugeri…”. Majoritatea stim asta,din pacate doar la nivel constient.
Cred ca suntem multi cei care cunoastem faptul ca a existat in aceasta viata, intre 1895 si 1986, un copil crescut sa devina guru, recunoscut ca si guru, si cu toate acestea,adultul Krishnamurti a respins vehement si a negat eticheta de guru.
„Jiddu Krishnamurti este unul dintre putinii gânditori capabili sa conjuge spiritualitatea cu stiinta”, a sustinut fizicianul cuantic David Bohm.
Cu aceaste cuvinte, cartea lui, Despre Educatie este exact ilustrarea domeniilor care ne dau existenta peste cap, adica interiorul-suflet si exteriorul-corp.
Traim timpul material, dorim sa ne hranim spiritual doar ca cele doua domenii sunt atat de alambicate ca se amesteca intre ele si ne bulverseaza acum, in acest val de energie ce ne traverseaza existenta.
Din perspectiva mea, educatia tine de perceptia fiecaruia despre el insusi… si cat de greu e sa fi tu insuti cand toti cei din jur te reneaga ca si individualitate! Asta daca nu participi la evenimente de dezvoltare personala, spirituala si financiara (sunt in trend), unde informatia pe care o detii despre tine si lume este complet stearsa si inlocuita cu intrebari fara raspuns.
Si uite asa ne spargem in bucati si ne reconstruim, ne pierdem in trecut ca sa uitam ca traim in prezent, dar visam la viitor…
Unii reusesc sa se regaseasca, altii resping orice schimbare si trag un tren deja pierdut in gara lor uitata.
Sunt pesimista? Nu, sunt realista, vad de ceva timp cati oameni cauta disperati un sens in viata lor, o notiune de bine (ca de rau sunt satui),o speranta (de multe ori pierduta), o dreptate ce nu seamana cu a celorlalti, o credinta ascunsa sub aparenta binecuvantare a rugaciunilor, dar simt lipsa increderi totale in ei insisi.
Asteapta sa le spuna cineva ce trebuie facut, se agata cu dinti de cuvinte frumoase si fara continut, dar nu deslusesc ecoul acestora in adancul sufletului lor, acolo unde sunt toate raspunsurile, toate solutiile, toata dumnezeirea cu care au sosit in aceasta dimensiune a intelegerii lor.
„Asadar, care este sensul vietii? Pentru ce anume traim noi si luptam? Daca am fost crescuti doar pentru a dobandi onoruri, pentru a ocupa posturi bune, pentru a fi eficienti, pentru a domina cat mai mult posibil, vietile noastre vor fi gaunoase si goale… Viata are un sens mai inalt si mai vast decat acesta, dar ce valoare are educatia noastra daca nu-l vom descoperi niciodata?”
Se ridica astfel urmatoarele intrebari ce deriva din urmatorul citat a lui Nicolae Steinhardt:
„Pare-se ca exista doua teorii cu totul potrivnice despre originea speciei umane. Unii sustin ca omul coboara din maimuta, iar altii ca a fost creat de Dumnezeu. Se cearta grozav. Eu unul cred ca se înseala si unii si altii. Teoria mea este urmatoarea: Cei care cred ca omul coboara din maimuta, coboara cu adevarat din maimuta si alcatuiesc o rasa aparte, în afara rasei oamenilor, care cred si stiu ca au fost creati de Dumnezeu.”
Educatia unde s-a dezvoltat in aceste conditii?
Cu cat ne reeducam, cu atat ne pierdem mai mult in teoriile altora pana cand intuitia pune punct si simtim cine suntem, unde mergem si cand ajungem! Doar atunci ne dam seama ca ne autoeducam daca vrem , daca nu… ramanem la stadiul de maimute!
Cum o fi mai bine oare?
Sunt sigura ca veti gasi raspunsurile potrivite pentru voi in cartea lui Jiddu Krishnamurti – Despre Educatie, de la Editura Herald!
Iar pentru mai multa intelegere, asculta si constientizeaza urmatoarele:
__________________________________________________________________________________
Despre educatie – Jiddu Krishnamurti poate fi achizitionata de la editura Herald, la pret redus, aici:
https://www.edituraherald.ro/carti/despre-educatie-50-detail#.VdcbMPaqqko