Practici ca imprastierea cenusii intr-o anumita zona sau pastrarea sa in apropierea casei sunt mai cunoscute si mai raspandite in tarile in care incinerarea este un rit funerar practicat de o parte mai mare a populatiei. Pe langa acestea, exista modalitati neconventionale prin care cenusa umana a unei persoane decedate poate fi folosita in realizarea unor obiecte. Daca unii le considera stranii, neetice si chiar tabu, pentru altii ele reprezinta alternative ingenioase pentru a integra cenusa corpului intr-o alta forma de existenta.
Holy Smoke
Doi ofiteri au venit cu idea “incendiara” de a pune cenusa umana in gloante pentru arme de aproape orice calibru. Principalul lor grup tinta il reprezinta iubitorii de vanatoare si de armament iar conceptul afacerii reflecta, de fapt, intentia celor decedati de a continua sa protejeze familia chiar si dupa moarte.
LifeGem
Diamonds are forever. LifeGem creeza diamante din carbonul existent in cenusa celui decedat printr-o procedura complexa, astfel incat sa rezulte o bijuterie foarte asemanatoare cu diamantul natural. In acest fel, modalitatea de celebrare a vietii persoanei iubite devine una…nepretuita.
Ash tattoos
Ideea, din ce in ce mai raspandita, presupune integrarea ramasitelor in pigmentul folosit pentru realizarea tatuajelor. Scopul este acela de a crea o legatura intima cu cel decedat. Cantitatea de cenusa este microscopica, pentru a evita aparitia infectiilor. Cu toate acestea, unii specialisti si chiar artisti sunt sceptici cu privire la siguranta metodei, astfel incat practica a ramas una underground.
Eternal Ascent Society
Daca raiul este spre cer, atunci Eternal Ascent Society sigur ajuta persoana decedata sa se indrepte catre acesta. Ei pun o parte din cenusa intr-un balon biodegradabil, pe care il umfla apoi cu heliu si il elibereaza in aer, in locul ales de familia celui decedat. Balonul poate ajunge pana la 5 mile distanta.
Bio Urn
Exista viata dupa viata? Cei de la Bio Urn sustin ca da. Ei vin cu o alternativa la urna funerara si ofera posibilitatea unei reintoarceri la viata prin natura. Bio Urn este un recipient biodegradabil, cu o structura speciala, in care este plasata samanta unui copac, alaturi de cenusa umana. Urna este apoi asezata sub pamant, unde samanta va germina si va incepe sa se dezvolte intr-un copac.
Nadine Jarvis si setul de creioane
Nadine Jarvis, un designer britanic, a venit cu ideea de a crea o cutie de lemn speciala, in care sa depoziteze creioane facute din cenusa umana. Ea realizeaza in jur de 240 de creioane din cenusa unei persoane. Dupa utilizare, ele sunt asezate intr-un spatiu special din cutie, unde sunt ascutite iar resturile sunt pastrate. Cu toate acestea, numai Stephen King ar cuteza, probabil, sa scrie cu asemenea creioane…
Fie ca acceptam aceste metode sau le respingem cu vehementa, ele reprezinta practici din ce in ce mai raspandite in lumea larga, in special in spatiul american. Cei care recurg la aceste metode sustin ca ele reprezinta o buna cale prin care o persoana poate fi comemorata si reprezinta o dovada de respect fata de amintirea celui pierdut.