Phil le Gal este un fotograf francez, a carui activitate se bazeaza pe genurile documentarului, reportajului sau portretului. In trecut a urmat cateva cursuri de specialitate in Londra, iar ca preocupare principala alesese documentarea ipostazelor sociale din regiuni precum Nigeria, China, sau fostele tari sovietice. Insa de la un punct, Gal a devenit constient de nuanta coloniala care-i domina fotografiile si a hotarat sa se intoarca in locul sau de origine, Bretania, datorita unicitatii culturale care se manifestata in acest spatiu, un fapt surprinzator chiar si pentru el.
Proiectul Days of Mercy initiat de fotograf detine ca scop principal ilustrarea supravieturii unor credinte pagane si rituri ancestrale, in contextul dominatiei catolice, fapt care a generat un hibrid in materie de religiozitate. Motivul lui tine de dorinta de a vedea ca aceste practici religioase rezista in timp, mai ales pentru ca adunarile bisericesti primesc un interes din ce in ce mai scazut din partea oamenilor. In acelasi timp se cauta decodarea traditiilor religioase antice si efectul lor resimtit in constiinta colectiva de astazi, precum si expunerea acelei diversitati care caracterizeaza patrimoniul cultural al Bretaniei, avand in vedere ca vorbim despre un tinut care a apartinut in mod succesiv celtilor, galilor, romanilor, bretonilor si francilor.
Sarbatoarea locala a iertarii reprezinta nucleul acestor obiceiuri de factura pagana, a caror perioada de desfasurare este cuprinsa intre lunile mai si septembrie, interval in care se sarbatoreste cate un sfant in fiecare duminica. Fiecare sfant este protectorul unei meserii, activitati sau a unui animal anume, iar Phil le Gal spune ca, de exemplu, chiar si motociclistii au intrat de curand sub acest fel de protectie spirituala, asa cum o fac pelerinii de rand. O alta provocare a fotografului a fost sa afle mai multe detalii despre aceste sarbatori in conditiile in care doar cele mai faimoase ceremonii sunt mentionate in ziare, iar restul sunt raspandite prin viu grai.
Acest subiect a capatat notorietate si in pictura, prin intermediul lucrarilor realiste ale pictorului francez de secol XIX, Pascal Dagnan-Bouveret. Astfel, Phil de Gal realizeaza prin munca sa un proces de reamintire a unor valori, care par destul de ingropate. La o simpla vizualizare a fotografiilor, expresiile subiectilor, costumele lor, obiectele de cult si procesiunile la care acestia iau parte par sa ne duca cu gandul mai mult la un film decat la realitate. Seria Days of Mercy face parte din expozitia colectiva Where We Stand, care prezinta lucrarile studentilor din anul 2014, de la masteratul universitatii London College of Communication.
Days Of Mercy – Trailer from Phil Le Gal on Vimeo.
[LBS]