Autorul, Horia Bajenaru, imi este prieten, ca daca nu mi-ar fi, de test n-as avea de unde sti. Asta ma face subiectiva. Total de acord. Si urmand acest rationament, n-ar trebui citit nimic din ce scriu. Pentru ca imi propun sa scriu exclusiv despre ceea ce imi place si consider ca merita, conform criteriilor mele… subiective. Pentru ca, daca ar fi sa scriu despre ce nu-mi place, m-as epuiza fizic si nervos, as epuiza si orele din zi, dar tot n-as epuiza subiectele, nici doza de venin cu care m-a inzestrat mama natura. As prefera sa am tone de prieteni care fac lucruri destepte si sa tot scriu despre ele, pana nu mai pot.
Profitand deci fara rusine de faptul ca il cunosc pe autor, am citit manualul, m-am erijat in Gica Contra, am pus intrebari, am cerut explicatii si am facut testul (nu stau chiar rau la capitolul atentie, in caz ca va intrebati). Ce mai, mi-am facut de cap!
Dar destul despre mine, haideti sa-l cunoasteti si voi putin pe Horia Bajenaru si apoi un pic mai mult pe al sau test. Horia lucreaza ca psiholog intr-un domeniu in care concentrarea, viteza de reactie, capacitatea de a jongla cu mai multe informatii si de a lua decizii rapide sunt obligatorii. As putea spune, fara sa mint, ca are de-a face cu parasutisti, scafandri si purtatori de arma. N-am vrea ca acestia sa aiba deficit de atentie, nu? Asa zic si eu. Nu cred ca ar fi o idee prea buna nici in cazul managerilor din afaceri cu multe zero-uri, al controlorilor de trafic aerian sau al operatorilor de masini industriale. Si atunci ce facem? Ii si ne protejam si ii testam!
Profesionist, controlat, etalonat pe grupe de varsta, profesionale si tip de studii. Pe baza unui test avizat pe o perioada nedeterminata de Colegiul Psihologilor din Romania. Cei care sunt familiarizati cu procesul de avizare stiu de ce am facut aceasta ultima precizare. Iar celor care nu stiu si urmeaza sa parcurga minunatul drum, le urez mult noroc si nervi de otel. Vor avea nevoie.
Testul Dynamic Attention Assessment este bine racordat la ultimele teorii si cercetari cu acronime simpatice din domeniul neurostiintelor: Feature Integration Theory (FIT), Guided Search Model (GSM), Winner Take All network (WTA), Neuromorphic Vision Toolkit (NVT).
Bine, bine, dar ce aduce nou. Trecerea de la investigarea independenta a diferitelor dimensiuni ale atentiei la investigarea atentiei ca tot unitar. Si o face bine, din moment ce a trecut cu brio testele statistice. Inca am cosmaruri cu SPSS-ul din vremea facultatii, deci va rog sa ma intelegeti si sa-mi permiteti sa nu insist aici.
Durata de completare este de fix 25 de minute si nu am obtinut o secunda in plus. Nu ca n-as fi incercat:
„- Gata, treci la partea a 2-a!
– Deja?!? Pai…
– Acum!
– Mda… bine…”
Apropo de testarea cobailor asemenea mie, am de semnalat ceva interesant. Alaturi de autor a lucrat o intreaga echipa de psihologi care, in perioada 2011-2012, a administrat testul la nivel national, a semnalat probleme, a raportat rezultatele. Totul pe baza de VOLUNTARIAT. Frumos, nu? Sa faci un efort doar pentru ca rezultatul este suficient de valoros in sine.
Aleg sa contribui si eu cum pot, adica aici. Iar cand va deveni cunoscut si folosit pe scara larga, voi fi mandra ca am fost printre primii care au avut incredere in DAAT.