Termenul de „empatie” este folosit pentru a descrie o gama larga de experiente, în urma carora subiectul actioneaza sau nu în conformitate cu principiile sale, mediul social în care a crescut si s-a dezvoltat, credinte religioase si este definit ca fiind abilitatea oamenilor de a simti emotiile celorlalti din jur, alaturi de capacitatea de a-si imagina ce gândesc sau traiesc anumite persoane în anumite momente.
Cercetatorii contemporani au definit doua tipuri de empatie:
1. Empatia afectiva ce face referinta la constientizarea trairilor afective la nivel personal în raport cu emotiile simtite de catre cei din mediul apropiat la momentul respectiv.
2. Empatia cognitiva sau „privirea în perspectiva” subliniaza abilitatea noastra de a identifica si a întelege emotiile oamenilor.
Aceasta abilitate umana de a empatiza cu mediul social este regasita în diferite forme de a lungul istoriei, iar oamenii de stiinta sunt de parere ca acest proces se manifesta în strânsa legatura cu activitatea neuronilor; de exemplu oamenii tind sa se simta mai apropiati sau îsi doresc sa ajute mai mult o persoana care actioneaza într-un mod similar lor, decât în alte circumstante, aceasta manifestare numindu-se „neuroni în oglinda” – fiind sustinuta de capacitatea creierului de a recunoaste si a asocia actiunile celorlalti cu unele personale.
De ce sa practicam empatia?
Practica empatiei ajuta:
– La mentinerea echilibrului moral si reprezinta un ingredient vital în a ne întretine cu brio relatiile cu cei apropiati, cu persoanele cu care lucram, deoarece ne ajuta sa ne dezvoltam „privirea în perspectiva”, astfel putând întelege mai bine punctele de vedere exterioare propriului spectru.
– La reducerea prejudecatii si a rasismului
– În cazul relatiilor de partneriat/mariaj deoarece întelegând într-un mod mai profund necesitatile celuilalt, se consolideaza echilibrul relatiei, oferind astfel satisfactie pentru ambele „tabere”.
– În rezolvarea conflictelor dintre doua sau mai multe persoane.
– La accenturea manifestarii gesturilor de caritate.
– La mentinerea sanatatii
Cum sa cultivam empatia?
Oamenii experimenteaza empatia afectiva înca de la primele luni de viata, pe când cea cognitiva apare în jurul vârstei de 3-4 ani, când apar primele semne ale constientizarii de sine în raport cu experientele traite de celalalte persoane în spatiul apropiat.
Studiile demonstreaza ca cele mai bune modalitati de a ne dezvolta empatia sunt:
– Constientizarea detaliilor exterioare sferei personale, analizarea gesturilor si comportamentelor umane din jurul nostru, o distribuire a atentiei mai bogata înafara perspectivei proprii.
– Încercarea de a gândi si a simti la fel cu alte persoane în urma unor circumstante definite, în special când aceste circumstante ne intriga într-un mod aparte, cum se spune în limbaj popular ” a te pune în pielea cuiva”
– Încercarea de a ne opri sa tragem concluzii pripite despre anumite persoane suferinde, fiind de parere ” ca primesc ceea ce merita si e în ordine sa treaca acum prin asta”
În concluzie, desi poate într-un mod contrastant, dar foarte la subiect, închei cu un proverb indian:
„Nu te pot rani, fara sa ma ranesc pe mine.” – Ghandi.