În zilele de azi, luam reteaua de internet wireless (Wi-Fi) drept ceva banal, parte din viata noastra de zi cu zi, acest camp invizibil de energie ce ne tine constant interconectati, oriunde ne-am afla in lume. Insa stim cum a luat nastere initial?
Wireless-ul a fost, de fapt, produsul secundar al unui proiect de cercetare esuat, al unui anume John O’Sullivan, un radioastronom australian. In acel proiect, omul de stiinta incerca sa detecteze mici gauri negre, de marimea particulelor atomice, ce explodau, dar in loc sa descopere ce-l interesa, a gasit o solutie care a imbunatatit internetul LAN, facandu-l rapid si fiabil.
Se cere o mica lamurire aici – Wireless si Wireless Wi-Fi sunt, in principiu, denumiri diferite pentru acelasi sistem, insa, potrivit documentatiei de pe internet, termenul Wireless Wi-Fi, pe langa a desemna cea mai rapida si fiabila conexiune fara fir la internet, este folosit acum in special pentru a diferentia conexiunile fara fir (wireless) folosite de alte dispozitive (Bluetooth, modemuri 3G precum cele ale serviciilor de telefonie mobila etc.)
Daca am putea sa vedem campul acesta invizibil creat de retelele Wi-Fi, cum arata intenetul wireless? Multumita Dr. Vogel – un cunoscut profesor si un fost angajat al NASA – s-a aliat cu artistul vizual Nickolay Lamm pentru a ne raspunde la aceasta intrebare: Cum arata internetul wireless?
Astffel, Dr. Vogel spune:
Wi-Fi reprezinta un camp de energie care se transmite in unde. Undele acestea au o anumita inaltime, o distanta intre ele si calatoresc la o anumita viteza. Distanta dintre undele Wi-Fi este mai scurta decat cea a undelor radio si mai lunga decat cea a microundelor, oferind astfel Wi-Fi-ului o banda unica de transmisie ce nu poate fi intrerupta de alte semnale.
Mai jos este rezultatul colaborarii unice dintre Dr. Vogel si artistul Nickolay Lamm. Cam asa spun ei ca arata internetul wireless. Se potriveste cu ceea ce v-ati imaginat?
[via Motherboard]