Interviu Irina Murgeanu (regizor)
Joia trecută, am participat la proiectia scurt metrajului Cu capsa pusa (Stapled), in boema terasa Modelier. Recunosc ca ardeam de nerabdare sa vad filmul, stiind povestea din spatele producerii lui.
Asteptarea mi-a fost rasplatita si impreuna cu echipa de filmare, dar si inconjurati de prieteni, in arome incantaoare de ceai si atmosfera poetica de toamna, am vizionat filmul castigator al editei de anul acesta a The 48 Hour Film Project, Brasov Romania.
Filmul Cu capsa pusa (Stapled) este bine realizat, cu atentie la detalii tehnice, cu poveste surprinzatoare si curata, fara nuante ingrosate sau cadre fara rost, o comedie romantica care te cucereste de la prima vizionare!Sigur, noi am trisat, profitind de relatia cu producatorii si am mai cerut o vizionare, ba chiar inca o seara de intalnire membrii echipei (regizori,producatori,actori, DOP, adica toti).
Si am obtinut ce ne-am dorit, ba mai mult, am obtinut si posibilitate sa ne invitam si prietenii.Ca atare, va invit marti, 27 septembrie, incepand cu ora 20.30, in curtea Modelier, sa urmarim impreuna filmul, sa ciocnim o cana cu ceai si sa sustinem reprezentantii Romaniei in competitia finala internationala The 48 Hour Film Project, care va avea loc in Seattle in 2017.Dar in randurile urmatoare, ne va lamuri Irina Murgeanu, cea care impreuna cu Florin Babei au regizat si realizat acest film si care nu a scapat de intrebarile mele.
Buna Irina, despre ce este vorba in aceasta competitie, cum ai aflat de ea si cum a fost drumul de la inscriere pana la castigarea competitiei? Ce este 48h film contest?
48h este o competitie internationala de film care se desfasoara in fiecare weekend intr-un alt oras din lume. In primul weekend din august anul acesta a avut loc in Romania, la Brasov. Mai multe echipe se inscriu si apoi la kick off event vineri seara extrag cate un bilet pe care se afla doua genuri de film din care trebuie sa aleaga unul. Ulterior toate echipele primesc un element de props impus, o replica si un personaj. Indiferent de genurile extrase de fiecare echipa concurenta, cele 3 elemente impuse de juriu trebuie sa se regaseasca in filmele din competitie. Din momentul respectiv incepe nebunia. Echipele au 48 de ore la dispozitie sa scrie, sa filmeze, sa monteze si sa subtitreze in engleza filmul care nu trebuie sa depaseasca 7 min. Duminica seara filmul trebuie predat. 30% din echipe nu reusesc din pacate asta. Luni are loc gala in cadrul careia se proiecteaza toate filmele iar juriul anunta castigatorii la diverse categorii plus marele castigator al editiei care merge cu filmul la Filmapalooza in America. Filmapalooza este festivalul care reuneste toate filmele castigatoare de peste an de pe tot mapamondul, in jur de 48 de filme. Timp de 4 zile au loc proiectii si intalniri cu oameni din industria filmului si producatori din America, urmand ca 10 scurtmetraje sa fie alese pentru a merge mai departe la Cannes la sectiunea Short Corner.
Pare o competitie intensa. Cum ai aflat despre festival? Cum ai format echipa?
Am aflat de 48h cu o luna inainte de pe Facebook, un prieten daduse share paginii de festival. Am simtit imediat ca trebuie sa merg acolo. Primele persoane care mi-au venit in minte au fost Florin Babei si Alexandru Dobre cu care colaborez de multa vreme la proiectele Epic Ideas, si ii stiam si seriosi si implicati si talentati. Asadar celula de baza s-a format repede. Apoi a inceput munca legata de cooptarea actorilor. Initial am apelat la actorii pe care-i cunosc foarte bine si cu care am mai colaborat pe partea de film/publicitate dar s-a demonstrat a fi un proces greoi. Era vara, multi actori, erau in vacante, la festivaluri, in repetitii sau filmari, plus de asta intervenea partea logistica. Cmpetitia se desfasura la Brasov si una din reguli era ca intreg filmul sa fie filmat acolo, fara buget. Era o nebunie sa ceri oamenilor sa vina acolo un weekend intreg si sa suporte atatea costuri, asa ca intr-un final m-am orientat spre actori din Brasov. Initial dupa multe telefoane, recomandari si zbateri am ajuns la Emanuel Bighe si Cristina Dane cu care am avut o chimie foarte buna inca de la telefon. Cu doua zile inainte de inceperea competitiei cineva mi-a recomadat-o pe Anca Cocioarta de la Cluj si desi imi propusesm sa avem in echipa doar 2 actori pentru ca este mai usor sa construiesti povesti in jurul unui cuplu, intr-un final am mers pe intuitie si am chemat-o pe Anca sa faca parte din echipa noastra. Intuitia nu a dat gres! Anca este un om extraordinar si intreaga formula s-a dovedit a fi perfecta. Intre timp i-am cooptat ca producatori pe Emilian Grigore (el ne-a ajutat locatiile si partea logistica din Brasov) si Raluca Chera(care ne-a ajutat cu tot ce a insemnat aparatura si multe alte detalii logistice tehnice). Denisa Cantor care studiaza film si televiziune in Anglia s-a alaturat de asemenea echipei noastre ca asistent de productie, iar in final am fost 9 oameni care au functionat incredibil de bine, ca un tot in conditii de stres. Am spus-o atunci si o spun si acum: fiecare in parte a avut o contributie esentiala fara de care Cu capsa pusa nu ar fi existat si nu ar fi fost un film atat de premiat.
Ce gen ati extras si obligouri ati avut?
Vineri seara o mare parte a echipei era deja la Brasov pentru kick off event. Ne temeam de ideea ca am fi putut extrage un bilet pe care sa avem ca genuri western sau musical. Am primit fantasy sau sport si am ales FANTASY. Genul asta ne-a dat voie sa ne jucam putin mai mult, iar filmul nostru daca e sa-l incadrezi nu este un fantasy 100%. El are si elemente de comedie si de film de dragoste si cumva asta ne-am si dorit. Replica impusa care ne-a luat ceva pana i-am dat de cap a fost “Urci cu liftul, cobori cu etajul” …ma amuz si acum pentru ca fiecare din noi dadea un alt inteles replicii. Personajul impus a fost Maria Petcu, femeie de serviciu, iar elemntul de props un capsator. Imi amintesc ca in prima seara am stat dupa Kick off event toata echipa la Bistro del’Arte pana aproape ne-au dat afara la ora 1.00. Am fost ultimii clienti. Cred ca insumat am dormit fix 5 ore tot weekend-ul. Am filmat in total in 3 locatii din Brasov: la Cubo, la cafeneaua Dada si la apartamentele Upper House incepand cu ora 10.00 dimineata pana la ora 3 noaptea. Editarea a inceput pe la 12 noaptea si prima varianta finalizata fara colorizare era gata la 8 dimineata, am dormit putin si am continuat procesul de post productie. La ora 17:00 am predat filmul. A fost o satisfactie enorma ca am reusit sa-l terminam la timp si ca in primul rand ne-a placut noua ce a iesit.
Despre gala de premiere ce ne povestesti, cum a fost?
Imi aduc aminte ca la Gala de premiere Florin si Raluca nu au putut fi prezenti pentru ca incepeau un alt proiect, asa ca oricat de imposibil parea (intre timp duminica seara a trebuit sa fiu la Bucuresti, iar gala era la Brasov) am facut tot posibilul sa fiu alaturi fizic de echipa. Au existat mai multe filme bune in competitie, iar unul dintre ele ma gandeam ca va lua premiul publicului. La pauza lumea din sala trebuia sa voteze, iar noi eram o mana de oameni, nu ocupasem nici macar un rand. Eram doar noi 7 din echipa si vreo 4 prieteni din partea actorilor. Restul echipelor venisera cu multi sustinatori din Brasov, asa ca faptul ca am fost votati si am luat premiul publicului a fost o reala surpriza. Seara de luni a fost inundata de valuri de emotie. Tin minte ca au proiectat filmul nostru ultimul si am tremurat ca varga de emotie. Lumea a ras in timpul filmului iar la final a aplaudat foarte tare iar eu inghetasem de tot. Au urmat apoi premiile: pentru sound design si editing, pentru regie, premiul publicului si marele premiu Best Film care ne trimite in martie in America la Filmapalooza. Era ireal, toata lumea ne felicita, de la organizatori la oameni necunoscuti din public si echipe concurente… mai glumesc si acum zicand ca pentru mine cel putin seara aceea a fost cat Oscarurile si Globurile de Aur la un loc.
Si acum urmeaza…Filmapalooza 2017!
In martie 2017, filmul nostru va fi la Filmapalooza in Seattle. Dorinta mea cea mai mare ar fi sa mergem toti 9 acolo si sa-l sustinem. Ne vom agita pentru asta, la fel cum mi-am luat deja angajamentul de a face orice imi sta in putinta ca filmul nostru sa nu ramana undeva blocat intr-un sertar. Vreau ca el sa circule prin festivaluri, sa iasa la public si sa fie vazut. De aceea am si organizat pentru inceput proiectiile din Bucuresti de la Modelier, in prezenta echipei, unde prietenii nostri dar si iubitorii de film pot veni sa-l vada. Am avut deja prima proiectie joi, iar urmatoarea este marti 27 septembrie de la 20.30.
Sunt foarte multumita si mandra de ce a iesit asa cum sunt foarte mandra de toata echipa. Cu siguranta vom mai face si alte proiecte epice impreuna dar pana atunci asteptam experienta de la Seattle… America here we come!
***
Va tinem pumnii, dragilor si pana in martie, venim sa vedem filmul Cu capsa pusa si sa va felicitam marti de la 20.30 pe Strada Duzilor nr 12.Dintotdeauna cei de la Modelier au apreciat, sustinut si promovat proiectele cinematografice, fapt care ne face sa-I indragim si mai mult, pe langa renumele pe care il au pentru burgerii lor deliciosi, dar si pentru atitudine si servicii.
Detalii despre eveniment gasiti aici: