Intre artist si public exista, de cele mai multe ori, un spatiu incarcat de mister. In cazurile fericite, si de reverenta. Iar sa afli ce se ascunde in spatele unui act artistic, de la Idee la mecanismele transformarii ei in forma complexa si finita care a ajuns la tine, poate fi o experienta marcanta in sine.
Artists Talk, intalnirile dintre artisti si public, reprezinta, astfel, un dublu privilegiu. Pentru artist – ocazia de a puncta preocuparile sale, de a se face inteles pe deplin si de a-si apropia publicul. Pentru public – accesul temporar intr-un spatiu “secret”, in culisele creativitatii. O lectie si o sursa de inspiratie.
Dar nu se intampla asa intotdeauna, iar spectacolul Geaninei Carbunariu ne arata exact cealalta fateta a povestii: actele ratate, falsele dezbateri, incongruentele intre forma si fond, intre intentie si actiune, intre fictiunea si realitatea actului artistic.
Pentru ca intr-o intalnire fata in fata, orice se poate intampla: de la probleme organizatorice, la vorbe si laude goale, ajungand pana la mai micile sau mai marile „mizerii” ascunse pana atunci cu grija, omise din discursul oficial, care incep sa iasa de sub presul ramas prea scurt, odata cu intrebarile primite.
Si atunci este posibil sa realizam ca minunatul “concept” a fost doar o sintagma supralicitata, daca nu cumva chiar straluceste prin absenta. Ca un documentar poate fi orice, mai putin documentat. Sau ca arta comunitara are de fapt rolul de a cimenta separarea “indezirabililor” de restul societatii locale.
Artists Talk este un spectacol-document. O satira, o comedie amara despre moravurile si morala artistilor. Despre implicarea sociala si responsabilitatea artistului fata de povestea pe care o spune si fata de public.
Suntem pusi fata in fata cu superficialitatea si ipocrizia celor care se pozitioneaza drept militanti in slujba unor realitati dure, care trebuie cunoscute si combatute. Sau dimpotriva, se considera in afara si deasupra vremurilor. Pana la o prima privire mai atenta.
Cele sase scene din spectacol pornesc de la situatii reale, unele chiar recognoscibile, fara ca localizarea lor stricta sa fie neaparat necesara sau importanta in economia discursului: ele s-au intamplat sau s-ar putea intampla (din nou), undeva in Romania, undeva in Europa. Si aduc in atentie probleme reale, actuale sau aflate pe agenda publica in trecutul recent: criza refugiatilor, terorism, rasism, discriminare si marginalizare sociala, imigrare si diferentele Est – Vest.

Si, ca de fiecare data cand suntem confruntati cu subiecte dificile, umorul este cel care ne salveaza. Umorul si talentul celor cinci actori – Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Rauta si Bogdan Zamfir – care se metamorfozeaza, pe rand, in personajele si tiparele variate, multe dintre ele extrem de savuroase, din “menajeria” Geaninei Carbunariu.