Copacii si padurile ocupa un loc special in inimile noastre. Nu numai ca mananca dioxidul de carbon din aer si emit oxigen delicios pe care sa-l respiram, dar prin simpla lor prezenta ne calmeaza si ne relaxeaza.
Datorita efectelor benefice, copacii primesc foarte multa atentie din partea oamenilor de stiinta, iar un nou studiu tocmai a pus o intrebare originala: copacii dorm?
Pentru prima data o echipa internationala de cercetatori din Austria, Finlanda si Ungaria au analizat cum copacii se schimba in timpul noptii folosind scanari laser extrem de precise. Rezultatele sugereaza ca arborii se misca in timpul noptii prin aplecare usoara si se indreapta in decursul diminetii. Dar este acesta somn?
Pentru inceput, sa vorbim despre ce a facut echipa de cercetatori pentru a afla rezultatele. Potrivit lui Patrick J. Kiger de la Discovery, doi copaci, unul in Finlanda si unul in Austria, au fost observati folosind scanari cu lasere de inalta precizie, inregistrand un cluster de peste un milion de puncte de informatie pentru fiecare copac. Aceste scannere cu laser, practic, le-au permis echipei sa observe cum se misca copacii in timp, chiar daca miscarea este insesizabila cu masuratori simple.
Dupa interpretarea rezultatelor, echipa a descoperit ca arborii s-au aplecat cu circa 10 centimetri in timpul noptii, cu punctul de jos atins imediat inaintea zorilor de zi. Apoi, dimineata, copacii s-au indreptat gradual.
„Rezultatele noastre arata ca intregul arbore se apleaca in timpul noptii, evident in schimbarea pozitiei frunzelor si a ramurilor”, a declarat Eetu Puttonen de la Institutul Finlanez de Cercetare Geospatiala. „Schimbarea nu este prea mare: doar un maxim de 10 centimetri pentru o inaltime de circa 5 metri, insa se produce sistematic si cu acuratete”.

Avand copacii in locatii diferite si masurarile fiind efectuate in conditii ideale a permis echipei de cercetatori sa excluda facturi de mediu care ar fi putut cauza aceste aplecari, desi este important de precizat ca au analizat doar doi copaci, asadar un esantion foarte mic.
„Urmatorul pas il constituie colectarea de clustere de puncte de analiza si compararea rezultatelor cu masuratori in care se va folosi apa, in timpul zilei si al noptii,” spune Puttonen. „Aceasta ne va permite o mai buna intelegerea a consumului de apa zilnic al copacilor si influenta acestor factori asupra climatului local sau regional”.
Insa este acesta somn? Bineinteles nu in felul in care il experimentam noi, insa daca rezultatele sunt corecte, acest comportament este indubitabil un ciclu nocturn. Aplecarea este foarte probabil cauzata de pierderea interna de presiune a apei in celulele copacului. Fenomenul poarta numele de presiune turgor si este intalnita la majoritatea plantelor. Practic, presiunea turgor se observa atunci cand se opreste fotosinteza, ceea ce diminueaza presiunea, cauzand o „molesire”. Celulele si tulpinile din ramuri si frunze sunt mai putin rigide, asadar predispuse aplecarii sub propria greutate.
Echipa de cercetatori sugereaza, de asemenea, ca aplecarea poate fi rezultatul copacilor care isi „odihnesc” ramurile si frunzele. Copacii isi intind ramurile si frunzele pentru a absorbi mai multa lumina in timpul zilei, insa in timpul noptii aceasta „incordare” ar fi doar o risipa de energie.
Concluzia cu care ramanem de aici este aceea ca arborii se misca intr-adevar noaptea intr-o maniera care pentru noi, oamenii, seamana foarte mult cu somnul. Desi nu se intampla chiar asta, comportamentul este definitiv o indicatie a unui ciclu nocturn care nu a fot niciodata inregistrat, pana acum.
Descoperirile echipei de cercetatori au fost publicate in jurnalul Frontiers in Plant Science.