Hormonii controleaza fiecare aspect al vietii noastre. Ei sunt responsabili de emotii, stari, sentimente si chiar daca nu duc intotdeauna catre rezultate pozitive, sunt esentiali pentru functionarea optima a organismului. Nu mi-am propus sa descriu hormonii din punct de vedere chimic, medical, pentru ca acest lucru m-ar depasi, ci sa ofer cateva informatii in ceea ce priveste importanta anumitor hormoni in viata noastra, cum ne pot influenta zilnic in activitatile pe care le desfasuram si in procesul de luare a deciziilor.
Oxitocina este cunoscuta sub numele de hormonul iubirii. Ea joaca un rol de baza in relatiile sociale si afilierile dintre oameni si determin? o crestere a increderii pe care o avem in celalalt. Acest hormon este asociat cu interactiunea sociala pozitiva si cu bunele intentii. Suntem in permanenta “vanatori” de oxitocina. Nu intamplator facem acte de generozitate, ajutam oameni aflati in nevoie sau cautam intimitatea fizica.
Cortizolul este hormonul stresului. In relatiile interpersonale, el este indezirabil intrucat ne poate afecta emotional. Totodata, ne influenteaza calitatea muncii, productivitatea si incurajeaza comportamentul egoist.
Una dintre intrebarile care ne preocupa constant este: “Cum putem diminua gradul de stres si, implicit, nivelul cortizolului in organism?” Amy Cuddy, cercetator in domeniul psihologiei sociale, sustine ca raspunsul se afla in comunicarea nonverbala. Corpul ne influenteaza mintea, mintea ne influenteaza comportamentul, iar comportamentul influenteaza rezultatele. Chiar si a sta cateva minute intr-o pozitie de putere determina o scadere a nivelului cortizolului si are o actiune pozitiva asupra modului in care suntem perceputi.
Serotonina este hormonul calmarii. Este responsabil pentru sentimentele de fericire, armonie, dar si de stima de sine si incredere. Serotonina ne ajuta sa ne mentinem starile sub control, regleaza somnul, apetitul si stimuleaza procesul de asimilare a informatiilor. Se considera ca nivelul scazut de serotonina duce la depresie, stari de anxietate, apatie, oboseala sau insomnie.
Dopamina determina senzatia de bine. Este hormonul stimularii, influenteaza cognitia, motivatia. Nivelul dopaminei creste atunci cand obtinem un rezultat favorabil, atunci cand facem activitati care ne creeaza placere, care determina o anumita stare pozitiva. Chiar si simplul fapt de a manca determina o crestere a nivelului dopaminei.
Hormonul vine insa la pachet cu o semnalare: creeaza dependenta. Aici se inscriu alcoolismul, dependenta de narcotice, dependenta de internet. Dopamina poate deveni periculoasa daca nu este controlata intr-un mod corespunzator.
La final, va recomand sa urmariti speech-ul lui Simon Sinek, ce ofera o perspectiva interesanta asupra conceptelor de leadership si incredere, pornind de la ”compozitia chimica” a comportamentului uman-hormonii. Este un video destul de lung, dar excelentele abilitati de public speaking ale lui Simon Sinek si informatiile pe care le transmite, vor face sa merite.