[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]E[/mkdf_dropcaps]stimez ca sunt fericita posesoare a vreo 10 kilograme de thrillere si romane politiste. Si da, le-am si citit pe toate. Dar se pare ca nici unul dintre ele nu m-a „pregatit” pentru experienta Central Park de Guillaume Musso.
Am inceput lectura convinsa ca voi recunoaste reteta clasica: detectivul urmareste indiciile, trece printr-o serie de incercari mai mult sau mai putin periculoase, suspecteaza de cateva ori persoanele gresite, iar la final, cand puzzle-ul este complet, vinovatul este identitifcat, urmarit, prins si adus in fata justitiei. Sau este omorat sau se omoara, in functie de gusturile mai mult sau mai putin sangeroase ale autorului. Dar astea sunt deja detalii, cert este ca detectivul rezolva cazul si toata lumea e multumita.
Pana la un anumit punct, Central Park urmeaza intr-adevar acest tipar. Numai ca in momentul in care indiciile ajung sa se bata cap in cap cu obstinatie, mi-a fost tare teama ca voi trai o mare dezamagire. Ca autorul nu va mai putea rezolva situatia complicata pe care a creat-o intr-o maniera care sa convinga. Ca intriga pe care a construit-o cu migala va avea o rezolvare grabita, mai mult sau mai putin fantezista, care nu va inchide intr-un mod satisfacator pistele contradictorii si nu va explica tot.
Pot sa marturisesc mai mult decat usurata ca n-a fost asa, ba dimpotriva. Musso a intors toata povestea la 180 de grade si a oferit o solutie atat de neasteptata si eleganta, incat m-a castigat de cititoare pentru tot ce-a mai scris si va mai scrie de acum incolo. Amin.
La fel cum am admis ca m-a cucerit, trebuie sa recunosc si ca am avut prima „sincopa” chiar inainte de a incepe cartea, cand am aflat ca este considerata un thriller psihologic si romantic (?!?). Mi s-a parut o alaturare de termeni cel putin bizara, si cum nu sunt un fan al produselor de tip 3 in 1, am strambat circumspect din nas. Inutil sa mai spun ca am gresit si atunci. Descrierea este corecta, iar din dozajul acestor ingrediente rezulta o lectura atipica si captivanta.
Din primele randuri plonjam direct in aventura detectivistica, intrerupta si condimentata apoi de incursiunile in trecutul lui Alice Schafer, personajul principal al romanului.
Cine este ea aflam de la inceput, dar personajul, cu toata istoria lui complicata, dramatica, se construieste si se completeaza progresiv. O vedem in postura detectivului obsesiv, in stare de orice pentru a rezolva cazul la care lucreaza, asumandu-si riscuri enorme. In cea a „ticnitei” cu idei bombastice care “fura” retete in alb pentru a-si prescrie singura antibiotice si „rapeste” un barbat abia cunoscut pentru a avea un partener la o reuniune de familie. A sotiei fericite care asteapta un copil. A victimei debusolate, la limita, gata sa renunte. A persoanei care a pierdut totul.
Dar cine este personajul masculin, necunoscutul alaturi de care se trezeste Alice pe banca din Central Park? Aici vom afla adevarul mult mai tarziu si va fi o surpriza de proportii.
La fel ca intregul roman Central Park. Cititi-l. Va asteapta intre paginile lui un thriller captivant, o poveste de viata, de moarte, de iubire si de curaj, cu un deznodamant total neasteptat si emotionat.
______________________________________________________
Multumiri pentru lectura editurii All. Cartea poate fi comandata aici
Mi-am cumparat-o dar nu am apucat sa o citesc. Mi-a luat-o sotul….cica eu sa citesc din cartile romantice pe care le am :)…..asa ca mai am de asteptat. Dar de-abia astept sa o citesc.