Albinutele sunt atat de necesare ecosistemului, incat pierderea lor este greu de imaginat. De la mica la mare, orice componenta a mediului are rolul si contributia ei pentru natura si pentru buna desfasurare a lucrurilor.
Este de la sine inteles de ce avem nevoie de sol, paduri, de pasari, animale, dar realizam de ce avem nevoie de albine? Si nu, nu vorbim doar despre productia de miere, care bineinteles are numeroase beneficii asupra sanatatii si este des folosita in tratamentele estetice.
Cu siguranta ne-am intalnit cu expresia “esti harnic/a asemenea unei albinute”, care nu este deloc departe de adevar. Desi sunt vietati foarte mici si fragile, albinele joaca un rol vital in viata oamenilor, intrucat munca lor, desi aparent invizibila, asigura perpetuarea multor culturi agricole. Prin urmare, ne asigura necesarul de miere, dar in acelasi timp contribuie la inmultirea plantelor, prin polenizare.
Stiati ca din 100 de specii de culturi (90% din ele asigura din necesarul nostru de hrana), 71 dintre acestea sunt polenizate de catre albine, prin urmare albinele sunt cele care contribuie la raspandirea si perpetuarea culturilor respective? (Sursa: CNN)
Ce impact are scaderea populatiilor de albine?
Scaderea coloniilor de albine ar putea genera in viitor un declin in randul speciilor de plante, care folosesc polenizarea pentru reproducere. Asta va inseamna mai putine migdale, cirese, mere, mai putina cafea, fân (necesar pentru hrana vacilor de lapte) si lista continua.
Conform unui articol publicat in Science, specialistii au studiat evolutia coloniilor de albine si habitatele lor, incepand cu anul 1901, pana in prezent, si au observat faptul ca speciile aflate in extremitatile habitatelor nu au supravietuit schimbarilor survenite datorita modificarii climatului. De asemenea, studiile au evidentiat o rata de disparitie mai ridicata in ultimele decenii, cand schimbarile climatice au inceput sa se amplifice.
Sunt mai multi factori care influenteaza reducerea coloniilor de albine, dar toti au la baza efectele negative ale schimbarilor climatice, efecte ce au determinat modificari si anomalii la nivelul habitatului specific albinelor (prin cresterea sau scaderea temperaturii aerului, schimbarea regimului de precipitatii, modificarea umiditatii etc). De asemenea, practicile agricole agresive care au devenit foarte frecvente, datorita cresterii numarului populatiei si in acelasi timp scaderii procentului de sol fertil, contribuie la contaminarea cu substante chimice a florilor si plantelor, singura sursa de hrana pentru albine.
In ceea ce priveste insecticidele, o substanta din compozitia acestora, pe numele ei neonicotinoids, care afecteaza sistemul nervos si duce in cele mai multe cazuri la deces, reprezinta un pericol pentru firavele vietati. Dupa denumirea greu de citit si de pronuntat, realizam ca aceasta substanta “nu aduce” vesti bune.
Desi alte specii – precum fluturii – s-au adaptat rapid la schimbarile climei, nu toate speciile de albine detin aceasta abilitate. Cu toate acestea, sunt masuri pe care oamenii le pot lua pentru a restabili putin din echilibrul pierdut. Astfel, putem gasi alternative pentru insecticidele agresive, putem planta copaci, sau pur simplu sa evitam distrugerea pajistilor pline cu flori.
Oamenii vor continua sa traiasca chiar daca albinele dispar, dar golul pe care acestea il vor lasa in ecosistem, este de neinlocuit.
Daca am asculta cu atentie “povestea” pe care fiecare floare, insecta, animal ne-o spune, am putea sa aflam mult mai multe despre schimbarile climatice decat ne imaginam. Daca nu doar albinele vor disparea? Ursii polari, broastele, coralii, koala, pasari, pesti, toate acestea sunt specii in pericol de disparitie si lista nu se opreste aici. Daca ar fi sa corelam fiecare dispartie cu impactul direct asupra omului, oare fara ce alte resurse vom ramane? Fie ca intelegem importanta albinelor sau nu, trebuie sa constientizam faptul ca fiecare fapta are si rasplata si fiecare actiune negativa va atrage dupa sine consecinte.