Dupa prezenta la primul concert al fenomenalului Andre Rieu si a sa Johann Strauss Orchestra la Bucuresti, concert la care Raftul cu idei a avut placerea de a fi invitat, am considerat de bun augur publicarea unui mini-ghid despre care este conduita spectatorului la un concert de orchestra.
Conduita la un concert de muzica clasica este oarecum misterioasa, grea pe alocuri. De obicei tine de bun simt: muzica necesita liniste. Spectatorii ofera aceasta liniste; atat muzicienii cat si publicul vor sa se concentreze pe muzica.
Unul dintre aspectele manierelor in timpul unui concert este putin confuz: cand sa aplauzi. La majoritatea altor tipuri de concerte, publicul aplauda atunci cand muzica se opreste, insa in muzica clasica, trebuie sa astepti sfarsitul intregii piese pentru a aplauda.
Asadar, cand muzica este interpretata:
- Fii tacut
- Pastreaza un comportament linistit
- Nu aplauda pana cand nu s-a terminat intreaga arie
Cand sa aplauzi, cand sa nu aplauzi.
Nu aplauda cand maestrul de ceremonii, dirijorul sau solistul intra pe scena. Aplauzele reprezinta un gest de apreciere din partea publicului, iar tot ceea ce artistii au facut a fost sa vina pe scena. Asadar ii aplaudam fara sa fi facut nimic. Robin Williams, celebrul comedian, in timp ce sustinea spectacole de stand-up comedy, intra pe scena, spunea „Hello!” si era intampinat de aplauze frenetice. Cand aplauzele se terminau, Robin se inclina, spunea „La revedere!” si se prefacea ca pleaca. Williams avea dreptate: dorinta noastra de a aplauda oamenii care se plimba pe scena a scapat putin de sub control.
Exista o exceptie de la aceasta regula: daca maestrul de ceremonii ofera o cuvantare interesanta despre muzica ce urmeaza a fi interpretata, simte-te liber sa aplauzi dupa ce cuvantarea a luat sfarsit. Ar trebui sa incurajam perfomer-ii care ni se adreseaza direct.
Nu aplauda in pauze. Pauzele sunt acele momente de intrerupere a sonoritatii (momentul tacerii). O grija comuna intre ascultatorii concertelor clasice – si unul dintre obstacolele majore in placerea de a asculta muzica – o reprezinta frica de a aplauda cand nu trebuie. Nici nu e de mirare ca audienta este tematoare: muzicienii clasici adesea nu lasa sa se inteleaga ce se asteapta de la public.
La majoritatea altor tipuri de concerte, publicul aplauda atunci cand muzica se opreste, insa in muzica clasica trebuie sa astepti sfarsitul intregii arii pentru a aplauda. Cateodata nu poti sa iti dai seama cand aria a luat sfarsit. Cateodata te lasi purtat de val si-ti vine sa aplauzi necontrolat. Cateodata esti asa de entuziasmat intr-un moment al tacerii incat nu te poti abtine sa nu aplauzi muzicienii.
Nu o face!
Cum iti dai seama ca aria s-a terminat? Adesea piesele clasice, cum spuneam, au mai multe sectiuni, fiecare cu propria incheiere si este dificil sa identifici sfarsitul, acel sfarsit la care trebuie sa aplauzi. Cand ai dubii, cel mai simplu e sa astepti sa vezi daca majoritatea aplauda. Daca te afli aproape de scena, observa atitudinea muzicienilor de pe scena. Daca acestia nu si-au lasat instrumentele in jos si privirea lor nu este indreptata spre public, inseamna ca nu au terminat intreaga piesa.
Alte elemente de eticheta atunci cand participi la un concert de muzica clasica:
Daca nu vrei sa stai nemiscat, nu sta.
Nu-i deranja pe cei din jurul tau, insa, de cealalta parte, daca muzica te face sa vrei sa bati tactul din picior, sau cu degetele, sau te determina sa-ti misti mainile, ori sa te inclini inainte si inapoi, fa-o. Asta si trebuie sa-ti insufle muzica.
Dansam deoarece muzica ne face sa ne dorim asta, ne face sa devenim una cu ritmul. Chiar si persoanele care nu danseaza pot confirma impulsul puternic de a face ceva, orice, in timpii muzicii pe care o asculta. Muzica ii obliga pe oameni sa se miste inca de cand a fost inventata, cu milenii in urma. Nu poti sa „dansezi” in scaun la un intr-o sala de concerte, insa exista alternative mai putin evidente. Daca muzica te cuprinde, nu-i rezista.
Imbraca-te la tinuta de gala numai daca vrei.
Daca-ti place sa te imbraci de gala pentru ocaziile sociale, fa-o; limita e cerul. Insa daca te simti mai confortabil intr-o tinuta lejera (insa de bun gust), nu te obosi sa te ferchezuiesti. Nu te va da nimeni afara. In cel mai rau caz, vei atrage probabil privirile dezaprobatoare ale unui cuplu de incaruntiti. Desigur, exsita exceptiile in care organizatorii specifica un cod vestimentar. Atunci se recomanda respectarea sugestiilor. In rest, nu e nevoie sa te imbraci de gala pentru a asculta muzica cu sentiment.
Sunete care deranjeaza, pe care sa le eviti.
- Telefoanele mobile, pagere si ceasuri care scot sunete. Opreste-le!
- Vorbitul (este surprinzator cate persoane se entuziasmeaza atat de tare incat uita ca nu sunt in fata televizorului)
- Soptitul (iarasi surprinzator numarul de oameni care cred ca soptitul este tacut)
- Despachetarea unui produs/obiect
- Tusitul (daca ai accese de tuse, ia-ti calmante pentru tuse sau sirop. Si despacheteaza-le inainte!)
- Scartaitul scaunului
- Deschiderea unei genti, posete, fermoare in general
- Jucatul cu monede
- Fosnirea flyerelor cu programul artistic
- Apelul la liniste prin minunatul „Shhhhhh!”
Activitati pe care sa le eviti.
- Trimterea de SMS-uri
- Fosnitul
- Schimbul de biletele
- Imbracarea sau dezbracarea unui articol vestimentar
- Joaca cu accesoriile
- Mancatul
- Intrarea sau iesirea in timpul spectacolului
- Plimbatul aiurea
Nu trebuie sa fii incordat ori rigid la un concert. Nu trebuie sa-ti tii respiratia. Insa trebuie sa ajuti la crearea linistii in care muzica sa infloreasca, iar prin nemiscarea ta sa-i ajuti pe toti ceilalti sa se concentreze asupra muzicii.
Cand sa aplauzi, partea 2
In unele situatii, poti aplauda ori de cate ori iti place ceva. Adesea, acesta este cazul operei si baletului. Audienta poate aplauda la schimbarea luminozitatii salii, la ridicarea cortinei, la prima aparitie a artistilor celebri, la o miscare de dans impresionanta, un cantec frumos, ori la aparitia unui element de decor extraordinar.
Insa nu este la fel la orice spectacol de balet sau opera. Daca devii dezorientat, fii atent la restul audientei. Si tine minte: daca nu esti sigur cand sa aplauzi, nu este vina ta. Artistii ar trebui sa te ajute si sa-ti indice cand sa aplauzi, insa nu intotdeauna acestia o fac.
Ce facem cu copiii?
Concertele de muzica clasica nu sunt pentru toata lumea. Bebelusilor si copiilor mici, spre exemplu, nu li se poate cere sa respecte regulile la un concert destinat adultilor. Este recomandata cu tarie lasarea copiilor acasa, sub ingrijire, pana cand sunt destul de educati incat sa inteleaga cum sa se comporte la un astfel de eveniment. Chiar si mult adulti nu pot indeplini standardele de conduita si bun simt. Unii nu pot sta tacuti, altii nu-si gasesc locul pe scaun. Unii sforaie. Foloseste buna judecata si considerare in privinta celor pe care ii inviti cu tine la astfel de evenimente.
Aspecte legale
La un concert este recomandat sa nu faci fotografii sau inregistrari, cu atat mai putin un intreg video. Aceste activitati iti distrag atentia de la muzica si – adesea – sunt ilegale. In plus, esti acolo sa traiesti experienta spectacolului, nu sa-l imortalizezi!