Cainii sunt creaturi fabuloase, iar asta nu o poate confirma nimeni mai bine decat un posesor al unui astfel de exemplar. Dar de ce spun posesorii? «Prietenul cel mai bun al omului» nu poate fi socotit un bun, ci un tovaras dintre cei mai loiali, doar si numai de cursa lunga. Inzestrat cu o inteligenta aproape umana, fiecare caine are, cu siguranta, ceva extraordinar «de spus» prin care isi depaseste conditia in mod remarcabil asemenea celor deveniti vedete, de care merita sa amintim:
BUD
In 1903, Dr. Horatio Nelson era pe cale de-a deveni primul om care strabatea America dintr-un automobil, pe-atunci, un produs al excentricitatii inventionale. Desi copilot oficial in acest voiaj auto avea sa fie Sewall Crocker, acestora li s-a alaturat si un pitbull pe nume Bud, echipat nevoie mare care a devenit astfel cunoscut ca primul animal care a traversat continentul american.
SERGENTUL STUBBY
Medaliile militare dobandite de acest catel nu se afla acolo in scop decorativ, ci sunt expresia unei distinctii binemeritate. In timpul Primului Razboi Mondial, Stubby, un fost caine vagabond a deservit Regimentul 102 Infanterie alaturi de stapanul sau, John Robert Conroy care l-a infiltrat pe ascuns in Franta in vreme ce se afla la datorie. Acuitatea auditiva si olfactiva a lui Stubby s-a dovedit in scurt timp extrem de profitabila pentru unitate; acesta le-a fost un coechipier de nadejde, alertandu-i in vederea atacurilor cu gaze toxice si ajutand la salvarea soldatilor raniti. Insa, ceea ce i-a adus gradul de sergent si implicit renumele, a fost « mirosirea » spionilor germani.
RAGS
Rags a fost o alta vrednica potaie inzestrata cu un inalt simt al datoriei ce a luat parte ca forta combatanta la Primul Razboi Mondial, activand in cadrul Infanteriei 1. Soldatul James Donovan a gasit terrier-ul hoinarind prin capitala Frantei, hotarand sa-l aduca la unitate ca mascota, caraus si postas, Rags obisnuind sa traverseze primejdioasele baze ale frontului pentru a livra notificari liniei de front. Cainele s-a reintors in America in urma unui atac cu gaze caruia stapanul sau nu i-a supravietuit. Rags a devenit o figura marcanta a razboiului pe aceasta cale si a fost ingropat cu onoruri militare.
LAIKA
Yuri Gagarin a fost primul om care a calatorit in spatiu, insa aceasta isprava din 1961 nu ar fi avut acelasi ecou fara contributia Laikai, terrierul-cosmonaut care a fost “cules” de pe strazile Moscovei in vederea cuceririi faimei, aceasta catelusa fiind cunoscuta ca prima fiinta care a orbitat in jurul Pamantului. Din pacate, Laika nu a supravietuit misiunii, cedand in mai putin de doua ore din cauza supraincalzirii si a stresului, in ciuda declaratiilor oficialilor Sovietici care au sustinut ca ar fi rezistat cateva zile pe Sputnik 2.
SWANSEA JACK
Jack din Swansea este o legenda a Wales-ului, unde a trait alaturi de stapanul sau, William Thomas, in apropierea fluviului Tawe care l-a si facut celebru prin salvarea de la inec a unui baiat, acest gest fiind doar precedentul unei intregi serii de 27 de cazuri in care Jack s-a remarcat ca salvamar.
ROLF
Mandria proprietarilor de caini a caror inteligenta o poate depasi cu usurinta, uneori, pe a unor specimene umane, nu cunoaste limite. Paula Moekel nu face exceptie, judecand dupa cultivarea abilitatilor cainelui sau Rolf, de a comunica inteligibil, acesta fiind deprins sa formeze cuvinte prin indicarea literelor inscrise pe o plansa. Conform declaratiilor Paulei, cainele nu s-ar fi descurcat deloc rau nici cu matematica, filozofia sau poezia. Cert este ca Rolf i-a inspirat pe nazisti sa incerce sa infiinteze o armata de caini dresati sa vorbeasca.
ROBOT
Probabil niste norocosi, insa, in 1940, patru adolescenti francezi insotiti de un caine pe nume Robot, au incercat sa-si materializeze visul de-a descoperi un tunel mitic zvonit a exista sub raul Vézère din Dordogne. Ceea ce Robot a adulmecat, insa, s-au dovedit a fi unele dintre cele mai vechi si insemnate picturi murale paleolitice ale unei pesteri.
CHIPS
Daca ai vazut cumva filmul Chips, catelul razboinic (1990) marca Disney, atunci cunosti povestea acestui metis ciobanesc german care a slujit Infanteriei 3 in nordul Africii, Italia, Franta si Germania in vremea celui de al II-lea Razboi Mondial. Dresat initial pentru paza, agilitatea lui Chips l-a propulsat catre o functie respectabila in cadrul unitatii. Acesta a silit patru artileristi sa se predea trupelor americane si a ajutat, in aceeasi zi, la capturarea a zece prizonieri italieni, suferind arsuri grave.
Desi, in urma instaurarii unor noi reguli referitoare la acordarea de titluri militare animalelor, i-au fost retrase medaliile Silver Star si Purple Heart, Chips ramane unul dintre cei mai decorati caini membri ai serviciului militar.
HACHIKO
Fidelitatea canina nu mai este de mult o trasatura surprinzatoare, insa profunzimea de neegalat a unora merita un loc special in revista si, de ce nu, o statuie. Mai ales cand vine vorba de Hachiko, cainele care a facut o rutina zilnica din proslavirea stapanului sau rapus de o hemoragie cerebrala, pe care acesta l-a asteptat sa se intoarca acasa, zi de zi, in gara Shibuya, timp de 9 ani.
BOBBIE, CAINELE MINUNE
Cunoscut si ca Bobbie din Silverton, ciobanescul scotian si-a castigat faima in 1923 parcurgand o distanta de peste 4000 de km (Indiana – Oregon) pentru a-si regasi stapanul, la 6 luni dupa ce se pierduse de acesta cu ocazia unei excursii in familie. In 1924, povestea sa a inspirat pelicula Chemarea Vestului in care Bobbie si-a jucat propriul rol.