Într-o lume agitata, plina de intalniri, deadline-uri si ore extra, multi dintre noi poate ca nici nu ne-am putea concepe diminetile fara o ceasca de cafea. Ce este cafeaua, pentru noi: o dependenta, o placere sau doar un moft?
Putini se intreaba de unde provine, ce este cafeaua, cum reuseste sa ne puna in miscare zilnic si cum poate sa invinga agitatia cotidiana, intr-o lume in care zilele au mai mult de 24 de ore, iar noptile devin din ce in ce mai „albe”.
Istoria poate este aceeasi pentru toti si odata citita o percepi, o gandesti, iar apoi, cu fara prea mult efort, o uiti. Insa nu uiti niciodata aromele, cu lapte sau fara. Vei sti cum o preferi: mai lunga sau mai scurta. Cafeaua reprezinta doza de energie fara de care zilele ar parea incredibil de lungi si plictisitoare.
Nu multi cunosc faptul ca ocupa un loc bine meritat in topul comertului realizat la nivel mondial: este al doilea cel mai comercializat produs dupa petrol. Cu o istorie in spate relativ noua, originile cafelei au la baza o sumedenie de legende, printre care cea mai cunoscuta este cea a pastorului Khaldi, undeva in jurul anului 1400 in Etiopia. Pastorul a observat cum caprele sale isi schimbau comportamentul si deveneau hiperactive atunci cand consumau aceste fructe rosii salbatice. A gustat si el la randul lui si efectele l-au facut sa duca boabele la cea mai apropiata manastire pentru a descoperi ce e. Acolo, calugarii care au incercat efectele ciudate ale cafelei, au inceput sa consume boabele cu pricina doar pentru a-si putea duce rugaciunile si meditatia la bun sfarsit pe timpul noptii.
Dincolo de legende se pare ca originea cafelei se regaseste undeva intr-o zona a Etiopiei numita Kaffa, de aici si similitudinea fonetica. De aici, cafeaua se raspandeste in Yemen, Arabia si Egipt. O alta teorie sustine ca aceasta isi are originea in arabescul “quahwek” care inseamna chiar “stimulent”. Cafeaua este recunoscuta ca bautura calda din secolul al X-lea. Initial a fost luata in considerare drept mancare.
Interesant este faptul ca Brazilia este astazi cea mai mare producatoare de cafea, iar istoria spune ca industria cafelei, in acest caz, a debutat cu o mica escapada extraconjugala a colonelului brazilian Francisco de Melo Palheta cu sotia guvernatorului francez din Guyana, care ii trimite amantului un buchet de flori in care ascunde niste vlastari de cafea. O alta curiozitate este ca in Constantinopol a aparut prima cafenea, in jurul anului 1453, urmand apoi Venetia 1645, Paris 1672, iar pe la 1700 deja in Londra se aflau peste 2000 de cafenele.
Cafeaua a fost destul de controversata de-a lungul timpului. Daca aruncam o privire in istorie putem observa cum cafeaua a fost blamata de religie. Cand a aparut prima data in Venetia a ridicat suspiciuni si a fost considerata “inventia amara a Satanei”, insa la acel moment a intervenit papa Clement al VII-lea care a afrmat ca: “Bautura diavolului este atat de delicioasa incat am putea sa-l pacalim pe diavol sa se boteze in ea”.
In secolul al XVII-lea, cafeaua a fost considerata ca afrodisiac si ca medicament similar Viagrei, iar orice femeie care nu era prostituata nu avea voie sub nicio forma sa intre in cafenele.
In istorie, asadar, cafeaua a avut un impact considerabil. Pentru noi, astazi, ea ar putea reprezenta si o dependenta: unul dintre motivele pentru care te ridici din pat dimineata, o placere: Care e cea mai buna scuza pentru a invita un prieten in oras, decat o ceasca de cafea?, poate chiar si un moft: De ce nu?, cafeaua trebuie savurata in toate formele si aromele sale.