Buyology, de Martin Lindstrom. O perspectiva asupra motivelor pentru care cumparam
[mkdf_dropcaps type=”normal” color=”red” background_color=””]T[/mkdf_dropcaps]raim intr-o societate de consum si suntem acaparati zilnic de mesaje ce ne indeamna sa cumparam. Fiecare ne solicita atentia dar, data fiind capacitatea limitata a memoriei noastre, cele mai multe din aceste mesaje devin zgomot de fond. Ce ajunge sa ne influenteze dorinta de a cumpara, de ce indragim anumite branduri mai mult decat altele si in ce masura functioneaza metode ca publicitatea subliminala, plasarea de produs or folosirea celebritatilor in reclame?
Pentru cei care isi pun aceste intrebari, Martin Lindstrom, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in marketing, incearca sa ofere un raspuns in cartea sa, Buyology. Autorul porneste un amplu studiu de neuromarketing pentru a explora adevaratele motive pentru care cumparam. Martin Lindstrom sustine ca metodele traditionale, cantitative si calitative, sunt insuficiente si, in unele cazuri, nu reflecta adevaratele ganduri si motivatii ale consumatorului. Intrucat multe raspunsuri se gasesc in subconstientul individului, Lindstrom sugereaza ca tehnologia IRMf , prin posibilitatea de scanare a creierului, ne ofera o perspectiva mult mai clara asupra modului in care clientul se raporteaza la un brand.
Datele rezultate in urma aplicarii unui chestionar si a unui interviu indica faptul ca Marlene, participant la un studiu si fumatoare, este afectata de mesajele de avertizare de pe pachetele de tigari si, ca urmare, fumeaza mai putin. Nu este vorba de oferirea unor raspunsuri dezirabile, ci de un tip de comportament pe care Marlene crede ca avertismentele de pe pachetele de tigari il genereaza. Spun crede pentru ca rezultatele scanarii creierului participantei la studiu arata ca, in realitate, nevoia de a fuma nu este inhibata, din contra, simpla vizualizare a mesajelor stimuleaza o zona din creier numita “centrul dorintei”. Aceasta este doar una dintre concluziile pe care Lindstrom le trage in urma cercetarii sale.
Fiecare nou capitol din carte ofera exemple relevante din marketing pentru tema aflata in discutie. In acest fel, autorul ilustreaza modul in care au actionat marile companii, au aplicat o anumita strategie care a avut rezultate favorabile ori a fost sortita esecului. Daca vreti sa stiti de ce Kit Kat are un success atat de mare in Asia, cum reuseste Apple sa aiba atat de multi fani fervenit sau de unde vine ritualul cu berea Corona si lamaia, cartea Buyology isi rezerva dreptul de a va oferi niste raspunsuri.
Cartea este redactata intr-un ritm alert, fiind o lectura placuta si pentru cei care nu au neaparat tangenta cu domeniul marketingului. De fapt, dupa cum precizeaza autorul, ea se adreseaza in primul rand consumatorului ce vrea sa isi inteleaga propriul comportament de cumparare, pentru a se feri astfel de manipulare.
Cartea Buyology, de Martin Lindstrom poate fi achizitionata de la editura Publica.