Bowling for Columbine. Documentar. Problema armelor de foc in societatea americana
Bowling for Columbine este un documentar realizat de Michael Moore, care exploreaza cauzele violentelor si omuciderilor intr-o tara care permite prin lege libera detinere a armelor de foc. Documentarul porneste de la una dintre paginile negre ale istoriei americane, masacrul de la liceul Columbine, din 20 aprilie 1999, unde Eric Harris si Dylan Klebold, doi tineri din acel liceu, au omorat 12 elevi si un profesor si au ranit alte zeci de persoane. Armele utilizate de ei fusesera procurate legal, din comert, iar gloantele proveneau de la K-Mart, un supermarket din Littleton. La zece zile dupa masacrul din Columbine, ignorand apelurile unei comunitati indoliate, Charles Heston a tinut la Denver un miting in favoarea armelor pentru organizatia NRA. In acest context, documentarul lui Michael Moore porneste de la o intrebare esentiala: Ce este diferit in America, incat exista o rata atat de mare a crimelor?
Un aspect interesant al documentarului este acela ca ii lanseaza privitorului invitatia de a gasi un raspuns la subiectul abordat. Daca pana la jumatatea filmului problema pare a fi libera posesie a armelor, in cea de-a doua parte este sugerat ca nu exista o cauza singulara si ca ceea ce duce la savarsirea crimelor este si sentimentul de teama indus de mass-media . Filmul arata cum este folosita frica in modul in care media isi seteaza agenda. In cazul celor mai multe infractiuni, suspectul se presupune a fi ”a black man”; albinele periculoase sunt, la randul lor, ”africanizate”. Aceste lucruri nu numai ca adancesc problema discriminarii rasiale, dar alimenteaza panica oamenilor din cartierele marginase si le cresc nevoia de a gasi metode de a se simti in siguranta- lucru care se dovedeste a fi, de fapt, o iluzie.
Am gasit interesant faptul ca Michael Moore exploreaza modul in care se perpetueaza frica si leaga acest lucru de o problema atat de complexa precum cea a criminalitatii. Nici istoria sangeroasa a Americii, nici filmele sau jocurile video violente, nici rata divorturilor, nici saracia, nici macar Marilyn Manson nu par a justifica rata extrem de mare a criminalitatii, comparativ cu cea a altor state. Aceasta cultura a fricii, existenta intr-o tara in care al doilea amendament al constitutiei prevede dreptul de a purta arme, devine un raspuns plauzibil.
In urma vizionarii filmului, am fost interesata sa stiu care mai este situatia in America in legatura cu aceasta problema. Un raport realizat de FBI arata ca numai in 2013 au fost omorate cu arme 12. 253 de persoane, dintre care 8.454 cu arme de foc[1]. Numarul a scazut, totusi, cu cateva sute comparativ cu anii anteriori, dar, in mod evident, nu suficient.
In Romania, portul de arme cu glont nu este permis decat pentru cateva categorii profesionale si chiar detinerea unor arme non-letale presupune trecerea prin niste proceduri destul de complexe. Situatia americana nu numai ca ne pare greu de crezut, dar ne simtim datori sa intrebam de ce nu se face nimic in acest sens. Si chiar nu poti sa nu te intrebi: De ce oamenii nu reactioneaza? In ultimii ani, americanii au cerut guvernului reglementari mai stricte cu privire la posesia armelor de foc. Cu toate acestea, lucrurile nu s-au indreptat intr-o directie favorabila. Pornind de la binecunoscuta sintagma ”gun control paradox”, care spune ca desi oamenii vor aceste reglementari stricte, ei nu le obtin, Kristin Gross inainteaza un alt concept, de ”gun control participation paradox”, prin care oamenii vor reglementari stricte, dar nu se mobilizeaza sa le obtina. Paradoxul consta in discrepanta dintre ceea ce spun oamenii in sondaje si ceea ce sugereaza, de fapt, comportamentul lor (faptul ca sunt indiferenti). Absenta participarii publice, observa Gross, ne indica un lucru interesant nu numai despre politicile de control ale armelor de foc din America, dar despre activismul politic din ultimele doua secole.
Revenind la film, consider ca este convingator , bine documentat si te provoaca la gandire. Te instiga, te intristeaza, te amuza si la final te lasa cu mai multe curiozitati decat cele cu care ai pornit. Insa mai mult decat atat, sugereaza ca problema armelor si a societatii americane in ansamblu ramane una deschisa, ca fara o atitudine vehementa din partea cetatenilor si in absenta unor legi punitive care sa reglementeze accesul la armele de foc, situatia va ramane aproape neschimbata.
[1] Site FBI http://www.fbi.gov/about-us/cjis/ucr/crime-in-the-u.s/2013/crime-in-the-u.s.-2013/offenses-known-to-law-enforcement/expanded-homicide/expanded_homicide_data_table_11_murder_circumstances_by_weapon_2013.xls