Editura Herald, prin traducerea spumoasa facuta de doamna Iulia Bodnari, ne ofera o intalnire inedita cu unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite, in volumul Benjamin Franklin – Povestea vietii mele,
Este o carte autobiografica deosebita prin tumultul si zbaterile pe care ni le desfasoara intr-o povestire aducand mai degraba a roman politist, decat a naratiune biografica.
Diplomat, filosof, inventator si om politic, Benjamin Franklin a consemnat in „Povestea vietii mele” intamplari, ganduri si fapte din perioada 1706 – 1757.
Aflam multe lucruri despre o alta America, despre o lume care era in plina formare si de aici controverse, zbucium, realizari dar si esecuri ale domnului Franklin si ale unui stat in devenire.
Printre lucrurile pe care nu le stiam este si sensul cuvantului „franklin” – „numele franklin era cel al unei categorii de oameni” care traiau in Anglia secolelor XIV-XV si erau mici proprietari de pamant liberi. Cuvantul a devenit cunoscut in intreaga lume prin intermediul realizarilor lui Benjamin Franklin care a ridicat mult sensurile sale.
Cartea este presarata cu notite filosofice si sentimente nascute din intamplari uneori placute, alteori triste, Franklin isi recunoaste ignoranta specifica anilor tineretii, dar tot timpul ne arata ca a fost un om dispus sa traga invataminte din orice lucru trait si sa transmita aceste invataturi si altora.
Ne povestete cum a organizat prima biblioteca din America, cum a planificat si infaptuit mai multe actiuni sociale: servicii de pompieri, de prevenire a incendiilor si de organizare a unui tip de paza oraseaneasca.
Este un om dedicat principiilor democratiei si lupta pentru acestea, uneori chiar cu sacrificarea linistii propriei vieti, fiind obligat ca datorita scrierilor sale in ziarele vremii sa plece si sa se mute in alt oras, unde o va lua de la capat.
Constatam insa, ca nici in acele timpuri, democratia nu era mult diferita fata de ce traim acum, iar timpurile tulburate de la inceputul constituirii Statelor Unite ale Americii se asemana cu vremurile noastre: „In timp ce fiecare partid urmareste sa isi indeplineasca programul general, membrii sai isi urmaresc interesele particulare.”
Franklin a devenit faimos si prin editarea Almanahului sarmanului Richard, despre care spune ca „este o modalitate potrivita de a educa oamenii de rand, care nu cumparau alte carti”. Almanahul este una dintre primele scrieri literare din istoria Statelor Unite.
Personalitate versatila si inclinata catre invatatura maselor si ordonarea vietii pe principii cat mai eficiente si sanatoase, isi elaboreaza propriul cod al temperantei. Sunt enumerate 13 „virtuti si precepte” care sa fie urmate pentru a avea o viata placuta si in mod egal dedicata si binelui public. Printre acestea: ordinea, hotararea, sinceritatea, dreptatea, curatenia. El insusi incearca sa le urmeze si sa traiasca in spiritul lor, si recunoaste cu sinceritate atunci cand esueaza.
Povestea vietii mele nu este un simplu demers autobiografic, este un drum catre un trecut care a pus bazele unui viitor pe care il cunoastem acum, si este in egala masura o intalnire cu un personaj fascinant.
________________________________________________________________________
Multumiri Editurii Herald pentru volumul Benjamin Franklin – Povestea vietii mele. Volumul poate fi achizitionat de aici.