Michel Van Loo este un detectiv particular, mare amator de bere, cartofi prajiti cu sos de maioneza si sensibil la frumos(ul feminin), rezident in Bruxelles. In orasul capitala nu pare sa se intample insa mare lucru din punct de vedere criminalitate. Iar daca este liniste si pace, nici clientii nu se imbulzesc sa-i solicite serviciile.
Si cum afacerile nu merg, un pseudo-birou deasupra unui salon de coafura este mai bun decat nimic. Mai ales ca proprietarul ii este prieten, iar una dintre coafeze – iubita. Imparte si o linie telefonica cu acest salon (o factura in minus nu strica niciodata), ceea ce face deliciul clientelei. Cand este anuntat de vocea de tenor a imigrantului italian Francesco (proprietarul) ca are un apel, toate capetele ies brusc de sub castile de coafor, cu urechile pregatite sa prinda cat mai mult din conversatie.
Da, exista multe pasaje cu situatii si replici amuzante in aceasta carte mucalita, dar “afacerea Gutmeyer” este cat se poate de serioasa. Detectivul nostru (ca doar deja ne-am imprietenit cu el si ne este si simpatic) este solicitat de sotia unui diplomat, fiica unui evreu praghez caruia i s-a pierdut urma in timpul ocupatiei naziste. Motivul? Tatal presupus ucis in lagar (sau cineva care se da drept acesta) a aparut brusc in peisaj, golind contul elvetian in care era pastrata averea familiei.
Lucrurile se complica continuu, din ce in ce mai multe „entitati” sunt interesate de solutionarea acestui caz, astfel incat Van Loo ajunge sa factureze pentru aceeasi investigatie nu mai putin de 3 clienti: pe mostenitoarea averii, un grup de israeliti care isi pastreaza anonimatul si o societate de asigurari care ar trebui sa plateasca o polita, in cazul in care contul a fost lichidat de un impostor.
Persoanele care ar putea ajuta la lamurirea situatiei mor in momente cat se poate de convenabile pentru cei interesati sa isi piarda urmele. Multe lucruri sunt departe de ceea ce par a fi dar, spre lauda personajului si amuzamentul cititorului, departe de a se paranoiza, Van Loo trateaza situatiile cu mult umor sau ironie.
Detectivul este asistat in demersul sau de cel mai bun prieten, un spiter evreu (care nu se considera evreu, dar care ii ajuta pe israeliti, facand contrabanda de produse chimice – da, si aici lucrurile sunt complicate) si de iubita-coafeza ale carei intuitii (si gelozii) nu sunt deloc de neluat in seama si ale carei idei mai mult sau mai putin „ortodoxe” il ajuta deseori sa iasa din impas.
De la un anumit punct al intrigii, povestea pare sa devina previzibila. Este o senzatie falsa insa, o multime de (alte) intrebari apar rand pe rand si isi asteapta raspunsurile, iar surprizele par sa nu se incheie niciodata.
Lectura placuta!
______________________________________________________________________________________
In cadrul proiectului Romanul politist belgian in prim-plan, Delegatia Valonia-Bruxelles l-a invitat in Romania pe Alain Berenboom, in cadrul mai multor evenimente organizate in jurul celor doua romane politiste ale sale traduse in limba romana la Editura Crime Scene Press: Averea Gutmeyer si Primejdii in regat.
Multumiri pentru lectura Delegatiei Valonia-Bruxelles.