Viata persoanelor cu tulburari psihice poate suferi o schimbare dramatica din momentul in care le este dat un diagnostic, deoarece, pe langa simptomele suparatoare ale tulburarii, au de infruntat stigmatul si discriminarea din partea societatii.
Dupa diagnosticare, in ceea ce priveste stigmatul, individul poate fi afectat in sens negativ in doua modalitati (Corrigan et all, 2005, 180):
- Poate sa aleaga sa-si restranga relatiile sociale, din teama ca ar putea fi respins; act care duce in multe cazuri la izolare, si implicit un statut economic scazut, deoarece le este mult mai dificil sa-si gaseasca un loc de munca sau risca sa-l piarda pe cel actual. Din pacate, daca reusesc sa se angajeze, primesc functii sau atributii care sunt mult sub potentialul lor tocmai din teama si credinta ca aceste persoane sunt incapabile sa indeplineasca sarcini asemenea persoanelor considerate sanatoase sau normale. Efectiv această tulburare este vazuta ca un handicap, peste care este mai greu de trecut uneori chiar si decat in cazul persoanelor cu handicap fizic vizibil.
- Poate sa considere ca stigmatizarea sa este una relevanta, ca merita sa fie stigmatizat pentru ca este bolnav, inutil si mai putin valoros decat un individ considerat normal de catre membrii societatii.
Mai exista, de asemenea, două modalitati, una evaziva, iar cealalta pozitiva, si anume:
- unii indivizi raman indiferenti la orice atitudine stigmatizanta din partea societatii
- altii incearca să militeze pentru drepturile persoanelor cu tulburari psihice, tinand conferinte si vorbind despre tulburarea lor, despre controlul bolii si sanatatea mentala. Acestia din urma reusesc sa arate ca persoanele cu tulburari psihice pot duce o viata normala şi se pot adapta in mod firesc la normele si regulile societatii. (Corrigan et all, 2005, 181)
Ca exemple personale, o absolventa a facultatii de psihologie care a trecut prin experienta institutionalizarii intr-un spital de psihiatrie, sustine că stigmatizarea si efectele sale sunt terifiante si ca a fost discriminata atat de profesori cat si de comunitate, si chiar i s-a sugerat sa nu-si continue facultatea. O alta persoana institutionalizata sustine ca a trecut printr-o serie de experiente umilitoare, fiind respins si catalogat ca fiind “nebun”, atat in spital cat si atunci cand a fost externat. Totusi, un pacient, sociolog de profesie sustine ca spitalul l-a ajutat sa-si revina mult mai rapid, i-a facilitat vindecarea; desi inainte de a fi institutionalizat, ii era teamă de spital, si de felul in care va fi perceput de către familie, prieteni si comunitate, a realizat, la iesirea din spital, ca lucrurile au fost tocmai opuse, experienta spitalului nefiind una devastatoare, ci dimpotriva, placuta, iar familia si prietenii neschimbandu-si atitudinea si comportamentul fata de el. (Weinstein, 87-88).
De teama stigmatizarii, a catalogarii negative a persoanelor cu tulburari psihice, acestea de multe ori refuza sa caute ajutor si tratament adecvat, iar sansele lor de-a se recupera si a duce o viată normala, din toate punctele de vedere, se reduc dramatic. (Dinos et all, 2004, 178)
Persoanele care sufera de schizofrenie sunt mai predispuse la vulnerabilitate si tendinte autodistructive in urma aflarii unui diagnostic de acest tip; acestea anticipeaza reactia sociala a indivizilor considerati normali, asteptand atitudini mult mai negative din partea celorlalti şi resimtind stigmatul intr-un grad mult mai mare. (Lundberg, 2007, 299)
_____________________________
Bibliografie:
- Corrigan, Patrick, Kerr, Amy & Knudsen, Amy. 2005. The Stigma of Mental Illness: Explanatory Models and Methods of Change. In Applied and Preventive Psychology. Vol. 11, p. 179-190.
- Lundberg Bertil, Hansson, Lars & Wentz, Elisabeth***. 2007. Sociodemographic and Clinical Factors Related to Devaluation/ Discrimination and Rejection Experiences Among Users of Mental Health Services. In Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology. Vol 42 (4), 295-300.
- Sokratis Dinos, Stevens Scott & Serfaty Marc***. 2004. Stigma: The Feelings and Experiences of 46 People with Mental Illness. In British Journal of Psychiatry. Vol 184, p. 176-181.
- Weinstein H. Raymond. 1982. Stigma and Mental Illness. Theory versus Reality. In Orthomolecular Psychiatry. Vol 11(2), p. 87-99.