Atomul este elementul principal pe care este cladita toata materia in univers. Atomii sunt extraordinar de mici si sunt facuti din particule chiar si mai mici. Particulele de baza care alcatuiesc un atom sunt electronii, protonii si neutronii. Atomii se alatura altor atomi pentru a crea materie. Este nevoie de foarte multi atomi pentru a crea orice. Exista atat de multi atomi intr-un singur corp uman incat nici nu putem sa scriem numarul acestora aici. Ar fi prea lung. E indeajuns sa spunem ca numarul este de ordinul trilioanelor de trilioane (si ceva in plus).
Exista tipuri diferite de atomi, in functie de numarul de electroni, protoni si neutroni pe care il contine fiecare atom. Fiecare tip diferit de atom formeaza un element. Sunt 92 de elemente naturale si numarul ajunge la 118 cand luam in calcul elementele create de om.
Atomii „traiesc” mult timp; in unele cazuri chiar pentru totdeauna. Acestia se pot schimba si pot trece prin reactii chimice, impartind electroni cu alti atomi. Insa nucleul atomilor este greu de despicat, ceea ce inseamna ca majoritatea atomilor exista pentru mult, mult timp.
Structura atomului
In centrul atomului se afla nucleul. Nucleul este format din protoni si neutroni. Electronii se rotesc in orbite in jurul exteriorului nucleului.
Protonul
Protonul este o particula cu incarcatura pozitiva care este localizata in centru atomului, in nucleu. Atomul de hidrogen este unic, pentru ca are are un singur proton si niciun neutron in nucleu.
Electronul
Electronul este o particula incarcata negativ care se roteste in jurul exteriorului nucleului. Electronii se rotesc atat de rapid in jurul nucleului, incat oamenii de stiinta nu pot sti 100% cu certitudine, insa pot face estimari unde ar trebui sa fie electronii. Daca exista un numar egal de electroni si de protoni intr-un atom, atunci acel atom este considerat a avea o incarcatura neutra.
Electronii sunt atrasi catre nucleu de catre incarcatura pozitiva a protonilor. Electronii sunt mult mai mici decat neutronii si protonii. Cam de 1800 de ori mai mici!
Neutronul
Neutronul nu are nicio incarcatura. Numarul neutronilor afecteaza masa si radioactivitatea atomului.
Alte (si mai mici!) particule
- Quarc (Quark) – Quarc-ul este o particula foarte mica care formeaza neutroni si protoni. Quarcii sunt aproape imposibil de detectat si abia recent oamenii de stiinta si-au dat seama ca acestia exista. Au fost descoperiti in 1964 de Murray Gell-Mann. Exista 6 tipuri de quarci: up (u), down (d), strange (s), charm (c), bottom (b) și top (t).
- Neutrin (Neutrino) – Neutrinii sunt formati prin reactii nucleare. Acestia sunt ca electronii fara incarcatura si de obicei calatoresc cu viteza luminii. Trilioane si trilioane de neutrini sunt emisi de catre soare in fiecare secunda. Neutrinii trec prin aproape toate materiile solide, inclusiv oameni.
[mkdf_separator class_name=”” type=”normal” position=”center” color=”” border_style=”solid” width=”” thickness=”” top_margin=”” bottom_margin=””]