Într-o atmosfera flamboianta, la care au participat peste 200 de persoane, artistul român Hamid-Nicola Katrib a distrus una dintre cele mai spectaculoase instalatii de arta contemporana realizate vreodata la noi în tara. „The End”, o instalatie compusa dupa imaginatia lui Hamid, din 188 de obiecte din sticla (pahare, platouri din sticla, vase ceramica), cu o înaltime de 3,5 metri, montata și construita într-un echilibru fragil, dar spectaculos, a fost sparta în mii de cioburi, aseara, în cadrul vernisajului Big Bang, organizat de artist la București.
Momentul dezvaluirii instalatiei a reprezentat un moment unic, plin de suspans, în care jocurile de lumini, muzica interpretata de trupa Amadeus și elementele de dans contemporan și acrobatie (în coregrafia lui Daniel Dobre, care a gândit un concept special pentru vernisajul „Big Bang”), s-au completat armonios cu statuile vivante, ce au avut rolul de a da un farmec surrealist, de a întregi și de a îmbogati, prin înaltimea și mișcarile lor gratioase, spatiul teatral, în care s-a desfașurat vernisajul,.
Punctul culminant s-a atins în momentul „BIG BANG”, în care invitatii prezenti la vernisaj au fost alarmati de gongul orologiul timpului efemer și au asistat la momentul distrugerii acestei instalatii spectaculoase.
„Big Bang reprezinta momentul în care tot ce ai facut și ai construit, se darâma. E ca viata: construim straturi, straturi și la un moment dat (nu știm când), disparem și ramâne doar ce am lasat noi în urma. Iar sticla, materialul ales pentru aceasta instalatie, este ca noi; noi suntem ca un vas pe care îl umplem pe parcurs cu informatii, cu experiente, cu trairi, cu sentimente. Îmi place reflexia, culoarea, iluzia pe care ti-o da; mereu vezi obiectele altfel prin sticla în functie de culoarea ei.
Am ales sa îmi distrug opera pentru ca am vrut sa fiu cel care decide când e momentul sfârșitului, sa pot prezenta povestea de la început pâna la capat. Deasupra instalatiei a culminat acel ceas metalic, auriu, în stil baroc, pentru a sublinia faptul ca noi nu știm niciodata când ne va „suna ceasul”, care va fi acel moment al Big Bang-ului. Iar eu, prin aceasta instalatie, am vrut sa controlez momentul Big Bang-ului, momentul sfârșitului, pentru a asista, împreuna cu cei prezenti la vernisaj, la dizolvarea unui lucru frumos. Noi ne gândim prea putin la momentul asta, deși niciodata nu știm când vine. Iar aseara am fost martorii sfârșitului, fara ca acest fapt sa fie o experienta tragica, ci din contra, o chestiune interesant de urmarit”, explica artistul Hamid Nicola Katrib.
Gazduit într-un cadru urban, parasit și uitat de timp, vernisajul Big Bang a împartașit publicului una dintre viziunile artistului Hamid Nicola Katrib asupra artei moderne, care a animat locatia într-o viziune suprarealista plina de emotii. Amprenta artistului s-a reflectat și în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei.
Întregul eveniment a stat sub semnul unicitatii, pentru ca acest show face parte dintr-un film docu-drama care o are în prim plan pe Victoria Lu, prima și singura femeie curator de arta din China și Fu Shen, un profesor de caligrafie, care a fost prezenta la vernisajul gazduit de Hamid Nicola Katrib. Acest material documentar va fi lansat în întreaga lume, atragând astfel atentia asupra artei și formelor sale unice de exprimare.
Printre invitati s-au numarat și Malvina Cervenschi, Horia Tecau, Victoria Lu, Julia Shu, Doru Trascau, Lorena Seres, Excelenta Sa Rana Moukaden Ambasadoarea Libanului, Michel de Laufenburg și Serge Ioan Celebidachi.
Dress-code-ul flamboaiant, muzica și preparatele culinare au oferit un farmec aparte acestui eveniment unic.
Despre Hamid-Nicola Katrib
Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciati arhitecti tineri din România. Nascut în 1982 la Bacau, și-a petrecut anii formarii în Liban, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectura de interior /Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectura de interior, obtinut în 2006 la aceeași Académie Libanaise des Beaux-Arts, cu distinctia “majeur de promotion”.
A debutat ca artist în diverse concursuri școlare și în trei expozitii colective la care a participat în perioada 2004-2006 in Beirut. În 2006, a luat parte la un proiect artistic umanitar care a presupus imortalizarea în pictura a ruinelor unui cartier libanez distrus de bombardamente, lucrarile rezultate fiind expuse itinerant în tarile arabe și în America Latina, în scopul strângerii de fonduri pentru reconstructia zonei afectate. Ca arhitect, în timpul șederii sale în Liban, s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, printre care palate regale sau case de vacanta din Arabia Saudita, Iordania și Qatar.
Stabilit în România, în 2007, Hamid și-a deschis la scurt timp propriul birou de arhitectura și design de interior, Crea Decoration. Printre proiectele acestuia s-au numarat rebranding-uri ale unor marci, apartamente de lux, cazinouri, pensiuni și case de vacanta, amenajari de restaurante sau magazine.
Proiectele realizate de Hamid Nicola Katrib au fost publicate în cele mai importante reviste de specialitate și i-au adus premiul întâi la Insign Awards în doi ani consecutivi – 2013 și 2014. Prezenta în cadrul emisiunii “România, te iubesc!” și nominalizarea în topul Forbes al tinerilor de succes mai tineri de 30 de ani îl transforma pe artist într-un model profesional.
De-a lungul anilor, deși proiectele de design interior i-au ocupat o mare parte din activitate, Hamid nu și-a neglijat pasiunea pentru pictura, pe care a prezentat-o publicului în expozitia L’univers efemere de la galeria Galateca, dar si în Moods, de la Penthouse Gallery, și Efemere, de laIconic Food Wine and Design, în 2012 respectiv în 2014.
Mai multe detalii: https://hamid-nicola-katrib.ro/
Despre curator: Adrian Buga
Adrian Buga, nascut pe 22 mai 1978, este istoric, critic de arta și consilier al Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I al României. De asemenea este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictura româneasca sec. XX, Colectia Regala de Arta și Obiecte de cult iudaic. Iar din anul 2008 a pus bazele unei societati de consultanta pe probleme de arta ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.
Fotografii de Cosmin Stanciu
Momentul distrugerii instalatiei Big Bang: