Indivizii ce au anxietatea sociala crescuta sunt mai vulnerabili la problemele relationate cu un consum regulat de marijuana. De fapt, s-a ajuns la o concluzie surprinzatoare: aproape o treime din dependentii de cannabis au si anxietate sociala de nivel clinic! Voi prezenta doua studii care au incercat sa aduca lumina in acest caz.
In primul studiu au participat 35 de studenti la Psihologie, majoritatea femei de rasa caucaziana, varsta medie fiind de 20 de ani, toti consumatori de marijuana.
S-au folosit teste prin care s-au masurat anxietatea si evitarea in 24 de situatii sociale (de exemplu: participarea la grupuri mici, a merge la o petrecere, a fi in centrul atentiei) pe o scala de la 0 – niciodata la 3 – de obicei. S-a evaluat, de asemenea, consumul de marijuana, de tutun si de alcool. Un chestionar specific a prezentat o lista de 48 de asteptari privind efectul marijuanei, impartita in 6 subscale (cum ar fi relaxarea, imbunatatirea performantelor cognitive, abordarea mai usoara a situatiilor sociale si sexuale, dar si efectele negative si instalarea nevoii de a consuma). De asemenea, s-au luat in considerare motivele pentru care se consuma (a face fata stresului, a se conforma grupului, a avea tot felul de stari interesante etc.).
Rezultatele au confirmat ipoteza: folosirea marijuanei pentru a gestiona situatiile sociale si evitarea situatiilor sociale daca ea nu este disponibila sunt asociate cu un consum sporit la persoanele anxioase social.
In studiul al doilea, participantii sunt predominant femei de rasa latino-americana cu varste intre 18 si 35 de ani, toti amatori de marijuana, dintre care o treime consuma cel putin saptamanal. S-a masurat anxietatea in interactiuni sociale, iar rezultatele arata ca anxietatea este corelata pozitiv cu problemele relationate cu un consum frecvent de marijuana. Cea mai frecvent mentionata problema a fost procrastinarea (sau amanarea cronica). Multi dintre noi putem afirma cu mana pe inima ca marijuana nu consumam, dar la amanat ne pricepem!… Nu este nevoie de niciun drog ca sa taraganam eficient, cu asta probabil ca si cercetatorii din studiu ar fi de acord.
Alte probleme constatate sunt productivitatea mai scazuta in munca si energie putina. Cand esti high, dead-line-urile sunt mult prea aproape de pamant…
Se presupune ca utilizarea marijuanei pentru a gestiona tensiunea din situatiile sociale interfereaza cu invatarea de strategii mai adaptative si ar putea continua chiar daca se resimt si efectele negative ale consumului. Evitarea sociala este crescuta atunci cand participantii nu au avut la indemana substanta si astfel se poate ajunge la a selecta mediul social in care se intra in functie de cat de facil este accesul la drog sau de a alege prieteni doar dintre consumatori.
In concluzie, putem afirma ca anxietatea sociala este corelata cu un consum crescut de marijuana. Ramane de vazut ce facem cu aceste descoperiri. Am putea creste consumul… de sedinte psihologice, pentru inceput.
Voi ce parere aveti?
BIBLIOGRAFIE: ”Brief report: Marijuana-relatied problems and social anxiety: the role of marijuana behaviors in social situations” – Julia D.Buckner si Richard G. Heimberg in Psychology of Addictive Behaviors, 26, pp. 151-156, 2012.