Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri, 7 octombrie, de la ora 19:00, la Cursul Antichitatea clasica: glorie, nostalgie si calatorii la marginea lumii, sustinut de Mario Barangea.
De ce „marile carti ale Antichitatii”? Pentru ca e vorba, de fapt, despre marile idei ale unei lumi. O lume deloc disparuta, o lume care a format civilizatia noastra. Cautarea, îndrazneala, valoarea viziunii, simtul istoriei (fatidic sau fericit) – atitudini care fac substanta unui curriculum specific noua.
Ce s-a pierdut si ce s-a câstigat? Cum stim care sunt limitele umanitatii din noi si care sunt lucrurile cu care suntem datori în aceasta lume? Sunt problemele noastre la fel de mari si fericirile noastre la fel de intense?
Multe întrebari va naste lectura acestor carti si putine raspunsuri. Dar vor fi raspunsuri ferme. :)
La cele patru întâlniri vom povesti despre:
- Iliada – Povestea razboiului aheilor împotriva Ilionului e una dintre capodoperele fara egal ale Antichitatii grecesti. Personajele sunt versiuni ale cutezantei sau perfidiei. Pentru ca am putea vorbi la nesfârsit despre Ahile sau Agamemnon, o sa propun doar câteva teme. Mai precis doua – de la care vom porni spre întelegerea a ceea ce este formativ în Iliada. Aceste teme sunt nostos si kleos: întoarcerea acasa si gloria. E despre virtute, despre curaj, în ambele situatii. Iliada este pedagogie pura, vom întelege mai multe despre natura umana, despre zei si destin, daca vom urmari tribulatiile eroilor din aceasta imensa înclestare.
- Odiseea – Dupa caderea Troiei, îl urmam pe Odysseu în ratacirile sale spre Ithaca. Chip de rege, conform lui Homer. Chip de filosof, dupa interpretarile stoice – Odysseu ne vorbeste fara cuvinte despre o nostalgie proprie omului: nostalgia originilor. Ca sa reducem fertil orizontul chestionarii, o sa ma refer la doua episoade: relatia lui Odysseu cu oceanida vrajitoare Circe si nekyia – viziunea necromantica din cântul XI. Si nu vom uita ca zeita protectoare a lui Odysseu este Athena – întelepciunea pusa în contrast cu „mânia” lui Ahile.
- Eneida – Poemul de aproape 10.000 de linii istoriseste fuga lui Aeneas din Troia spre peninsula italica unde va deveni, în fantezia marelui Vergiliu, stramosul poporului roman. Nu e vorba doar despre genialitatea autorului Eclogelor si nici despre incantatoria forta a hexametrului dactilic, desi aceste lucruri ar merita o discutie aparte. Ghidându-ma dupa structura poemului, o sa va propun chiar miezul naratiunii: Cartea a VI-a. Coborârea lui Aeneas în Infern, supusa unei analize îngaduitoare cu ajutorul instrumentelor stiintei arhetipurilor, va face subiectul serii noastre.
- Ghilgames (sha naqba imuru – ”cel ce a vazut umbrele”) – Un poem ale carui începuturi au un orizont temporal de 4000 de ani. O istorie tragica despre conditia umana, despre cautarea adevaratei naturi a omului, surprinsa, în chipul lui Ghilgamesh, între zei si oameni. Regele cetatii Uruk calatoreste, împreuna cu Enkidu, la Muntele Cedrilor, unde îl ucid pe monstrul Humbaba – acesta calatorie a celor doi prieteni va constitui primul pilon al discursului. Urmeaza partea a doua, în care va propun o alta calatorie: cea a solitarului Ghilgamesh înspre marginile lumii, acasa la Utnapishtim – singurul nemuritor. În fine, cele doua calatorii cu toata urzeala de povesti si simboluri întretesute în poem.
Lector: Mario Barangea.
Data incepere 7 Octombrie 2015; Ora curs 19:00
Numar ateliere 4
Frecventa saptamanal, miercuri (o intalnire dureaza 2h)
Varsta Minima 16 ani
Cost 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari) 180 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO