Una dintre cele mai mari temeri atunci cand urmezi un drum in arta, la un nivel mai inalt decat al unui hobby, este aceea ca miile de ore pe care le investesti in pasiunea ta vor trece complet neobservate, ca tot efortul este in van. Multi artisti s-au confruntat cu aceasta soarta, sau au fost tintuiti de critici defavorizabile, in timpul vietii.
Dupa moartea acestora, totusi, unii dintre cei mai renumiti artisti ai tuturor timpurilor, desi ignorati sau criticati aspru in timpul vietii, sunt acum omagiati pentru ca au schimbat peisagistica artelor pentru totdeauna. Iata patru artisti ce au primit aclamatiile criticilor si faima, dupa ce-au trecut in nefiinta.
1. Claude Monet (1840-1926)
Pictorul impresionist Clauda Monet se afla pe primele locuri in topul pictorilor favoriti ai oricarui student la pictura. Insa inainte de a fi recunoscut drept unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, de catre diletantii secolelor 20 si 21 si specialisti, deopotriva, multe dintre picturile sale au fost adesea respinse de catre multe galerii de arta si expozitii, precum exclusivistele galerii „Salon de Paris”, galerii care, in acele timpuri, determinau daca un artist avea sa aiba succes critic si financiar, sau nu.
Culorile utilizate de Monet si atingerile de pensula specifice, au condus la definirea impresionismului – de fapt, miscarea a fost numita dupa pictura artistului ilustrata mai sus, lucrare numita „Impression, soleillvant”.
2. Vincent Van Gogh (1853-1890)
Socant, pictorul post-impresionit Van Gogh, unul dintre cele mai omniprezente nume in artele plastice si prezicatorul expresionismului abstract, a primit in timpul vietii o recunoastere minima spre aproape nimic, doar in cercuri de arta restranse.
De fapt, se spune ca Van Gogh a vandut o singura lucrare in timpul vietii: „Via rosie din Arles”. Pictorul lucrarii „Noapte instelata” a primit recunoasterea pe care o are astazi multumita expozitiilor de la inceputul si mijlocul secolului 20. Influenta sa poate fi inca observata peste tot in curentele expresionismului abstract si in arta contemporana.
3. Paul Cézanne (1839-1906)
Asemeni lui Van Gogh, Paul Cézanne a fost un pictor post-impresionist care a primit o foarte mica recunoastere din partea criticilor, in timpul vietii. Artistul a inscris cateva din lucrarile sale la „Salon de Paris”, din care a fost acceptata una singura. Ca si Monet, multe din lucrarile sale au fost expuse de catre „Salon des Refusés”, unde artistii refuzati de alte galerii cautau acceptarea.
Cézanne este privit ca un artist-punte intre miscarea impresionista si expresionismul abstract/cubism. Cézanne a construit efectiv temelia de creatie pentru viitorii pictori, de la arhicunoscutul Pablo Picasso pana la artistii moderni si contemporani ai prezentului.
4. El Greco (1541-1614)
Mai „batran” cu cateva secole decat ceilalti artisti din aceasta lista, pictorul, arhitectul si sculptorul renascentist spaniol El Greco s-a nascut in 1541, insa recunoasterea sa absoluta a venit abia in secolul 20.
Desi s-a bucurat de critici pozitive in Toledo, El Greco a primit critici negative la o scara larga in timp ce se afla la Roma. Unii critici sustin ca El Greco nu apartine niciunei scoli formale, datorita stilului sau iconografic, diferit de stilurile timpului sau. Picturile lui El Greco au servit ca inspiratie esentiala pentru pictorii cubisti si abstract-expresionisti.
Desi nu este niciodata prea tarziu pentru a aprecia arta, ar fi fost mult mai bine ca acesti patru artisti, alaturi de multi altii asemeni lor, sa fi fost sprijiniti cand erau in viata si pictau. Astfel, cu siguranta ne-am fi bucurat de mult mai multe picturi superbe. Care sunt pictorii contemporani pe care ii admirati si despre care credeti ca nu primesc recunoasterea pe care o merita?