Nascut pe 30 martie 1852, Vincent van Gogh avea sa devina una dintre cele mai legendare figuri din intreaga istorie a artei. Chiar si cu atata faima, exista lucruri pe care nu multi le cunosc despre pictorul „intr-o ureche”.
Unul dintre cei mai influenti artisti ai secolului 20, Vincent van Gogh nu a trait indeajuns incat sa-si vada efectele imense ale mostenirii sale. Decedat la doar 37 de ani, pictorul impresionist traise o viata scurta si tumultoasa, deteriorata de tulburari mentale – o viata despre care stim multe detalii, multumita frecventei cu care pictorul coresponda prin scrisori cu familia sa si cativa prieteni.
1. Au existat patru Vincent van Gogh.
Vincent van Gogh, artistul, a fost botezat dupa fratele sau mort imediat dupa nastere, Vincent, frate care la randul sau fusese botezat dupa bunic. Alt frate al lui van Gogh, Theo, a devenit tatal unui fiu, pe care l-a numit Vincent Willem van Gogh.
2. Van Gogh suferea de tulburari mentale multiple.
Multi psihiatri ai lumii moderne au incercat sa puna un diagnostic asupra bolii lui van Gogh, ajutandu-se de simptomele pe care acesta le-a manifestat de-a lungul vietii sale, inclusiv halucinatii, depresii si atacurile de apoplexie. Diagnosticele probabile includ schizofrenia, sifilis, depresie maniacala, hipergrafie (tulburare de personalitate frecvent asociata cu epilepsia), sindromul Geschwind, asociat cu epilepsie cauzata de lobul temporal.
Daca anecdotele familiei lui van Gogh sunt luate in considerare, s-ar putea trage concluzia ca artistul s-a situat si in spectrul autismului. In descrierea lui Van Gogh ca si copil, sora sa, Elizabeth, spunea ca acesta era „foarte serios si necomunicativ si mergea impleticit si ametit, cu capul cazut. Nu numai ca surorile si fratii ii pareau straini, dar era strain de el insusi.” Biograful Charles Moffatt nota ca Van Gogh avea o „inabilitate de a citi intentiile si emotiile altora.”
3. Van Gogh nu a desenat si nu a pictat nimic pana la varsta de 27 de ani.
Dupa ce a fost dat afara din casa parinteasca in urma unui sir de incercari esuate de a dezvolta o cariera (dealer de arta, invatator, librar, pastor), van Gogh a inceput sa deseneze. Un an mai tarziu, artistul a intrat in posesia unor materiale pentru pictura, multumita fratelui sau Theo, care era dispus sa-l sustina financiar pe Vincent, lucru care s-a si intamplat, Theo fiind cel care avea sa fie responsabil de supravietuirea financiara a artistului pentru urmatoarea decada a vietii artistului.
4. Van Gogh a iubit si a trait cu o prostituata.
Van Gogh s-a indragostit de cateva ori. Mentionam aici o verisoara ramasa vaduva si o femeie din clasa burgeza, neinteresata, numita Eugenia. Odata plecat din casa parinteasca si mutat in Haga, totusi, van Gogh a simpatizat in principal cu prostituate. Artistul s-a indragostit de una dintre ele, pe numele ei Sien, cu care s-a mutat impreuna si de care a avut grija, implicandu-se chiar si in cresterea copilului acesteia, pentru o perioada.
Van Gogh a schitat multe portrete ale Sienei si a tinut foarte mult la ea, insa Sien l-a indepartat pe artist foarte mult de familia acestuia. La rugamintile lui Theo, van Gogh a parasit-o si s-a mutat in Drenthe, o alta provincie a Olandei. Artistul a mai avut cateva relatii fara succes si a murit, pana la urma, singur.
5. Culorile pe care le vedem in picturile sale nu sunt cele dorite de artist.
Iubitorii de arta se delecteaza cu nuantele bogate din lucrarile lui van Gogh, insa culorile pe care le vedem nu sunt, de fapt, ceea ce a dorit artistul ca noi sa vedem – in special tonurile de galben. Precum multi artisti ai timpului, van Gogh a folosit un pigment instabil numit galben crom care era predispus la estompare sau la schimbarea nuantei in brun. Schimbarea chimica este ireversibila, asadar ne putem doar imagina luminozitatea pe care au avut-o la inceput picturile sale.
Cat despre utilizarea intensiva a galbenului, biograful Charles Moffatt crede ca aceasta reflecta perioade de timp in care van Gogh trecea prin etape de bipolaritate.
6. Van Gogh era regele selfie-urilor post-impresioniste.
Pe parcursu a trei ani, van Gogh a creat 43 de autoportrete. Desi am fi tentati sa consideram aceasta drept un exercitiu de vanitate, probabil ca acest fapt a fost o rezultata a saraciei artistului, o saracie atat emotionala cat si financiara. Van Gogh nu avea fonduri pentru a plati modele profesioniste, oar daca tinem cont de lipsa interactiunilor sociale din viata pictorului, aflarea prietenilor care sa-i serveasca drept model ar fi fost la fel de dificila.
7. Relatia lui van Gogh cu pictorul Paul Gauguin era mai mult ca sigur una homosexuala.
Cei doi au trait un timp impreuna, colegi de camera, in sudul Frantei. Un articol din Harvard Magazine spune ca „[pentru van Gogh] biografii medicali sunt de acord ca perioada de maturitate a vietii sale a inclus episoade de hipersexualitate, hiposexualitate, bisexualitate si homosexualitate” si ca „relatia homosexuala furtunoasa cu pictorul Paul Gauguin a inclus discutii argumentative dese si interminabile.”
Van Gogh a descris relatia dintre el si Gauguin drept una „electrica” si – desi au fost si momente placute si intense – relatia a avut partile ei de tumult si violenta.
8. Savantii speculeaza ca este de fapt Gauguin cel care i-a taiat urechea lui van Gogh.
Incidentul faimos al taierii urechii este adesea relatat cam asa: van Gogh si Gauguin au avut o cearta care a escaladat pana in punctul in care van Gogh l-a amenintat pe GAuguin cu un brici. Probabil comportandu-se maniacal (cum se stia ca obisnuieste van Gogh), in loc sa-l raneasca pe Gauguin, van Gogh si-a taiat o parte din propria-i ureche – pe care avea sa o ofere mai tarziu unei prostituate.
Cu toate acestea, doi savanti germani au scris o carte in care promoveaza teoria conform careia Gauguin (care facea scrima), s-a ferit de atac si i-a sectionat o parte din ureche lui van Gogh cu sabia de scrima. Teoria spune ca van Gogh nu a vrut sa riste ca Gauguin sa intre la inchisoare, asa ca a spus ca si-a taiat urechea singur. O intarire a acestei teorii o constituie si o scrisoare ulterioara a lui van Gogh catre fratele sau Theo, in care scrie „Din fericire Gauguin… nu este inca inarmat cu mitraliere si alte arme de razboi periculoase.” Mai tarziu, artistul a spus ca nu isi aminteste nimic despre noaptea in cauza.
9. Van Gogh a creat cele mai faimoase lucrari ale sale inchis intr-un azil.
Van Gogh a avut o cadere nervoasa in iarna lui 1888 si s-a internat intr-un azil – Saint-Paul-de-Mausole langa Saint-Rémy-de-Provence. Aici a pictat cea mai renumita lucrare a sa, Noapte instelata (1889). Desi lucrarea este probabil cea mai asociata cu numele artistului, van Gogh nu a fost multumit de ea. De fapt, acesta a considerat-o un esec total (impreuna cu alte lucrari pictate de el in azil), spunand ca Noapte instelata si celelalte picturi facute acolo nu inseamna nimic pentru el.
10. Moartea artistului ar putea sa fi fost crima, nu sinucidere.
Desi pictorul era un om profund bolnav si adesea deprimat, exista umbre de indoiala asupra faptului ca moartea lui van Gogh a fost cauzata de rani provocate de el insusi. Se presupune ca van Gogh s-a impuscat in stomac in timp ce picta pe un camp, apoi s-a intors la hanul unde era cazat (la aproape 2 km), pentru a muri.
Totusi, co-autorii biografiei lui van Gogh speculeaza ca pictorul a fost impuscat accidental de catre un tanar care avea obiceiul sa-si bata joc de artist si sa-l provoace. Simtind ca tanarul i-a facut un serviciu, autorii sugereaza ca van Gogh nu a incercat sa caute ajutor pentru rana sa. Dovezile care sprijina aceasta idee le constituie absenta armei sau a accesoriilor pentru pictura in campul unde se presupune ca s-a intamplat incidentul si declaratia unui barbat care a raportat zgomotul unei impuscaturi aproape de hanul unde van Gogh se afla in acea zi, nu in camp.
11. Van Gogh a fost facut celebru de catre cumnata sa.
Fara insistenta sotiei lui Theo, Johanna, numele lui van Gogh s-ar fi estompat in uitare. Dupa mostenirea a sute de picturi, ca urmare a decesului lui Vincent si al lui Theo, Johanna a facut o misiune din a promova munca lui van Gogh si a imprumutat lucrari catre diverse expozitii. Aceasta a publicat si toate scrisorile lui van Gogh, intr-un efort de a-i face povestea vietii auzita. Dupa ce Johanna a murit, singurul ei copil cu Theo (numit, asa cum am spus la inceput, tot Vincent), a infiintat Muzeul Van Gogh in Amsterdam, in 1973. Toate picturile, care ii apartin acum in mod oficial, au fost mutate, progresiv, in aceasta locatie.