Walt Disney si Salvador Dali – Destino (2003)

0
2235
Dali_Disney_Destino

Dali_Disney_Destino   Filmul spune povestea lui Cronos, – personificarea timpului – si inabilitatea acestuia de a-si realiza dorinta de a iubi o muritoare. Scenele amesteca o serie de picturi suprarealiste ale lui Dali, reprezentate prin dansuri si metamorfozari.

   Productia scurtului metraj a inceput in 1945, cu 54 de ani inainte de completarea sa si a reprezentat o colaborare intre Walt Disney si pictorul spaniol Salvador Dali.

   Pentru o perioada, proiectul a fost un secret. Misiunea lui Dali era sa pregateasca o secventa de sase minute in care sa combine animatia cu dansatori reali si efecte speciale, pentru un film in acelasi format precum “Fantasia”.

   Aici, caracterele lui Disney poarta o lupta impotriva timpului. Gigantul ceas solar ce se naste din piatra colosala ce infatiseaza chipul lui Jupiter, determina soarta tuturor povestilor oamenilor. Dali si Hench (cel cu care Dali a lucrat in studiourile Disney), au creat o noua metoda de animatie, echivalenta unei “paranoid critique” a lui Dali, metoda inspirata de lucrarile lui Freud asupra subconstientului si includerea ascunsului si a imaginilor duble.

   Dali spunea: “Tehnologia spectacolului pune in evidenta arta. Posibilitatile sale sunt interminabile.” Intriga filmului a fost descrisa de Dali drept “O prezentare magica a problemei vietii in labirintul timpului.” Walt Disney a spus ca este “O simpla poveste despre o tanara in cautarea iubirii adevarate”.

Discutii pe Facebook
Litera.ro

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.