Umbra vintului, de Carlos Ruiz Zafon

1
812
Umbra vintului, de Carlos Ruiz Zafon

   Acum am inchis ultima coperta a romanului si ma incearca o sumedenie de emotii. Parca as vrea s-o povestesc tuturor si parca n-as sti de unde sa incep.

   Zic ca-i prea grozava ca sa fie povestita, ea trebuie citita. Si nu doar o data!

   Un roman incarcat cu de toate, intens, abrupt, duios, bun si sfredelitor. Zeci de povesti se impletesc intr-o poveste ametitoare.

Umbra vintului, de Carlos Ruiz Zafon
Umbra vintului, de Carlos Ruiz Zafon | recenzie de carte

   Carlos Ruiz Zafon, in romanul Umbra vintului, spune povestea unei carti numite Umbra vantului, scrisa de Julian Carax in primul sfert al secolului trecut. O carte uluitoare a carui singur exemplar a fost gasit in “Cimitirul cartilor uitate” – o bliblioteca secreta si bizara unde s-au adunat mii de carti rare, aduse de iubitorii lor, spre pastrare.

   Cel care gaseste “Umbra vantului” este Daniel Sempere – fiul unui librar dedicat, ce patrunde in acest sanctuar al cartilor la varsta de 10 ani, de mana cu tatal sau. Prin traditie, fiecare client fidel al “Cimitirului cartilor uitate” poate dezvalui secretul cuiva de incredere, aducandu-l aici, de unde isi poate alege o carte. Si tot traditia spune ca nu omul alege cartea, ci cartea il alege pe om.

   Daniel Sempere isi citeste cartea intr-o noapte, iar viata sa este marcata de povestea citita. Porneste in cautarea cartilor scrise de Julian Carax si se confrunta cu o sumedenie de mistere, cu aventuri lugubre, cu personaje ale cartii ce se ascund in tenebrele unei Barcelone incarcate de secrete.

   Citind romanul Umbra vintului am avut permanenta senzatie ca Barcelona este “eroul” principal – descrisa absolut superb cu metafore demne de un real talent scriitoricesc. O Barcelona incetosata, la un moment dat chiar inzapezita; o Barcelona misterioasa, cu strazi venetiene scaldate de ploaie – o altfel de Barcelona decat o stim noi.

   Umbra vintului aduna in paginile sale povesti de dragoste, aventuri politiste, momente istorice, thriller, fantastic, umor si mult mister. Un roman fascinant din care nu stii ce sa savurezi mai intai: viata complicata a personajelor sau descrierea peisajelor? actiunea foarte complexa sau suspansul din fiecare pagina? misterele unor vieti trecute sau cruda realitate a vietilor prezente?…

Umbra vintului, de Carlos Ruiz Zafon
Scriitorul Carlos Ruiz Zafon I sursa foto: independent.co.uk

   Dupa ce am citit “Jocul ingerului” de acelasi autor – si mi-a placut foarte mult! – nu ma asteptam ca Umbra vintului sa ma mai impresioneze, dar a facut-o. Carlos Ruiz Zafon, un scriitor tanar, prolific si talentat care ne incanta cu scrieri inteligente si fascinante.

__________________________________________________________________________________________

Multumiri pentru lectura librariei online librex.ro. Cartea poate fi comandata la pret redus, aici.

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.