);
COnecteaza-te cu noi

Carte

TRISTETI DE LAMAIE – Julian Barnes

Publicat

pe

Tristeti de lamaie de Julian Barnes - recenzie de carte

   Senectutea, fidelitatea si dragostea au fost toate culese si stoarse de continut in volumul Tristeti de lamaie al lui Julian Barnes, care realizeaza un itinerariu cultural, sexual, “experiential” si chiar istoric prin cele unsprezece povestiri radiale.

   Colivia de fructe examineaza pasiunea si dorinta sexuala aproape de sfarsitul vietii. De ce sa pornim de la prezumtia ca inima se inchide odata cu organele genitale? Deoarece vrem – avem nevoie – sa vedem batranetea ca o vreme a seninatatii?[1]

   Vocea narativa incearca sa gaseasca raspunsuri si sa inteleaga totul atat din punctul de vedere al fiului al carui tata cauta la saptezeci de ani dragoste (sau poate sex?) in alta parte, cat si din punctul de vedere al barbatului care, probabil, va fi macinat de aceleasi dorinte si va avea aceleasi indoieli cand va ajunge la varsta parintelui sau.

recenzie de carte - Tristeti de lamaie de Julian Barnes

recenzie de carte: Tristeti de lamaie, de Julian Barnes

   Istoria lui Mats Israelson ne transpune deja intr-un alt spatiu fizico-temporal, dar si intr-un alt fel de poveste de dragoste. Avem de a face de asta data cu un construct care ii tine in viata pe Anders si Barbro timp de decenii. Doi oameni care traiesc departe unul de celalalt, intrebandu-se zilnic “ce-ar fi fost daca?”, iar cand in sfarsit au ocazia sa-si spuna ce de atata vreme au pregatit, teama ii face sa rosteasca alte cuvinte si sa ii desparta din nou. Cred ca lucrurile sunt mai usoare daca esti batran. Crezi ca e posibil sa fie asa?[2]

   Ca amintirile nu sunt neaparat lucruri aievea intamplate si pastrate in memorie ne demonstreaza in Lucruri pe care le stii, in care doua vaduve isi rememoreaza tineretea si amintirile cu sotii lor. Dar discutia celor doua la cafeneaua newyorkeza radiografiaza prietenia lor, cladita tocmai pe secretele pe care una le stia despre barbatul celeilalte capatand, astfel, superioritate in fata tovarasei de batranete. Iar incercarea de a ascunde cat mai bine ceea ce stiu si de a nu descompune tot ce si-au creat intr-o viata in niste cioburi fumurii inutile, ele devin aliate tacite: […]consideri ca ai prieteni, cand de fapt nu ai decat aliati.[3]

   Emotii adolescentine si pregatiri amanuntite, sentimente ascunse, o relatie secreta si italniri repetate cu regularitate sunt cuprinse in Igiena. Un barbat care are tot ce si-ar putea dori se joaca de-a indragostitul cu fiecare calatorie pe care o face la Londra. Pe lista de cumparaturi, sotia trecea mereu prezervative; in gluma spune ea, dar el nu uita niciodata sa le cumpere pentru ca folosea intdeauna cu iubita pe care o vedea o data pe an. Era o mica placere pe care si-o oferea ca sa verifice daca masinaria ii e bine unsa si la varsta asta, acum cand intrebre recurenta era: Esti atat de tanar pe cat te simti, ori atat de batran pe cat arati?[4]

   Despre cum iubirea dezmorteste simturi si-l transforma pe cel indragostit intr-un visator care plasmuieste atat trecutul, cat si viitorul, ne vorbeste A doua reprezentatie. Violand sacrul literaturii ruse si persifland “prima iubire”, Barnes continua meditatiile pe marginea relatiei dragoste – senectute prin vocile unora dintre cei mai avizati ganditori: Turgheniev si Tolstoi.

   Ideea care trage linie acestei povestiri e ca iubirea poate poposi si intre statii, ca iubirea e ea insasi o calatorie prin timp si prin noi, dar si ca […] orice dragoste are nevoie de o calatorie[5].

   O alta povestire, Apetit, rastalmaceste semnificatia iubirii care, pentru un batran a carei memorie rataceste intr-un alt timp, nu mai este decat o carte de bucate cu retete alese si efuzii sexuale prea dure pentru partenera de viata.

   Unsprezece povestiri radiale care se intampla in jurul intrebarilor recurente despre iluzia sau autenticitatea imbatranirii, despre demonii care ne locuiesc toata viata, despre experientele care ii leaga inextricabil pe indragostiti, despre melancolie si statornicie.

[1] Barnes, J., Tristeti de lamaie (2015), Ed. Nemira, Bucuresti, p. 26

[2] Barnes, J., Tristeti de lamaie (2015), Ed. Nemira, Bucuresti, p. 66

[3] Barnes, J., Tristeti de lamaie (2015), Ed. Nemira, Bucuresti, p. 87

[4] Barnes, J., Tristeti de lamaie (2015), Ed. Nemira, Bucuresti, p. 95

[5] Barnes, J., Tristeti de lamaie (2015), Ed. Nemira, Bucuresti, p. 117

Discutii pe Facebook
Nemira

Cu capul in nori mai mereu, uneori sunt trantita pe pamant insa nu stau mult si ma intorc in lumea mea. Mi-ar placea sa cunosc toate graiurile pamantului si sa descopar toate cotloanele planetei. Pana atunci insa biletul meu de calatorie e doar cartea.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Carte

INGERI RATACITI de Marius Albert Negut

Publicat

pe

recenzie de carte ingeri rataciti marius albert negut raftul cu idei

   Cartile lui Marius Albert Negut sunt mereu surprinzatoare. Fiecare pagina dezvaluie o noua experienta, un alt drum decat cel pe care erai convins ca ai plecat.

   In cazul romanului INGERI RATACITI citim o cronica al unor timpuri involburate si instabile, care partial isi dezvaluie acum consecintele.

   Ce imi place la scrierile lui Marius Albert Negut este ca in cadrul aceleiasi naratiuni schimba registrul si ba citesti un Bildungsroman (pana la urma urmarim niste personaje in devenirea lor – Gargamel, Ursu), ba o cronica istorica – evenimente de la revolutia din 1989 sau mineriade – ba un roman politist, asa cum este partea de final a romanului.

   Gliseaza cu maiestrie si in cel mai natural mod si cu planurile temporale –  1976, apoi 1995 – chiar impartite pe ore, ceea ce involuntar atrage atentia asupra evenimentelor. Si totul se impleteste firesc in mai multe fire narative care alcatuiesc o realitate dura si necrutatoare.

   E lumea de la marginea societatii cea pe care ne-o infatiseaza Marius Albert Negut, lumea subteranelor metroului, lumea aurolacilor si a celor pripasiti pe strazi.

recenzie carte Ingeri rataciti Marius Albert Negut   Sunt parti ale romanului care sunt de-a dreptul terifiante – orfelinatul in care este aruncat Radu  – sunt fraze care aproape dor atunci cand le citesti, scrise cu intensitate si fara mila, “Manolache scoase o sticla din fiset si isi turna atent in causul palmei. Ii puse lui Radu continutul, pe pielea plina de rani si incepu sa frece violent, hahaind incantate. Asa numita lotiune, era gazul pe care il tineau pentru paduchiosi.”

   Marius Albert Negut ne-a obsnuit deja cu abilitatea magica de a folosi limbajul argotic, care acum este parte integranta a cronicii si a prezentarii personajelor.

   Nici nu stii pentru cine compasiunea e mai mare – pentru Mihaita, zis Gargamel – copil al strazii, trecut prin suferinte greu de imaginat, pentru Radu Ursu, caruia destinul ii joaca festa dupa festa – cei apropiati il cred mort iar iubita lui Ana, se arunca in apele Dambovitei de pe podul Izvor – ca o alta Ofelie, Lia – hartuita de un tata vitreg , Iordache,  a,junsa si ea pe strazi.

   Acest Iordache este un personaj emblematic pentru realitatea romaneasca de dupa  Revolutie – securist de frunte, ajuns mare revolutionar si apoi senator, care se ocupa cu traficul de copii si organe. Ceea ce este dureros insa adevarat, este puterea pe care a avut-o si a pastrat-o fosta Securitate, si pe care acum o exercita in slujba unui rau suprem subjugat banului.

   Nu doar personajele sunt partea grea a romanului ci si atmosfera descrisa – catacombele metroului te duc cu gandul la catacombele Parisului, iar cei care au trait momentele din decembrie 1989 aproape le retraiesc cu toata teama si speranta de atunci, insa, surprizantor si cu umor “Poate ca soldatii, ei au tras in aer, dar daca revolutionarii au tras aerul acela in piept?” .Maiastra utilizare a sensurilor verbului “a trage” ne arata cat de sensibil este autorul la valentele limbii romane.

   Tehnica folosita  este cea a unei naratiuni  gen papusa Matrioska – intr-un cadru general  – strada Veseliei  sau subteranele metroului, apar alte naratiuni – povestile de viata spuse de Radu Ursu si Lia si descrierea momentelor din decembrie 1989.

   Partea de final este aducatoare de suspans maxim – Marius Albert Negut stie cum sa construiasca  naratiunea in asa fel incat sa pastreze aproape cititorul iar finalul vine ca o eliberare, ca o apa linistita care acopera tot raul si lasa sa pluteasca doar binele.

   “Cuvintele vindeca! Nu as fi crezut niciodata, dar asa este!Cuvintele elibereaza sufletul din temnita pe care, acesta, singur, speriat si-a construit-o, incercand naiv sa se protejeze de raul ce vrea sa ii franga aripile.”

   Asa reuseste autorul sa ne convinga de speranta pe care trebuie sa o avem ca orice inger ratacit isi gaseste drumul.

Romanul INGERI RATACITI este o experienta nu doar de lectura ,dar si de viata pe care m-as bucura sa stiu ca o va parcurge multa lume, mai ales avand in vedere vremurile pe care le traim!

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Carte

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile

Publicat

pe

Cele mai frumoase scrisori de dragoste

     Din dorinta de a descoperi tainele unei lumi demult uitate am dat intamplator peste o carte ce poarta numele de “50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, realizata de David H. Lowenherz.

Scrisori de dragoste    Cu un oarecare scepticism am strabatut adevarate destainuri ale lui Mozart, Michelangelo, Balzac, Beethoven, Kafka, Hemingway si multi altii, toate adunate intr-un volum de exceptie.

    Fiecare manuscris purta cu el la acea vreme trairi si sentimente dintre cele mai felurite: dor, disperare, pierdere, amaraciune, respect, prietenie, recunostinta, gelozie sau poate chiar fericire si indoiala.

Scrisori de dragoste   Cei care isi puneau gandurile in scris reuseau sa inteleaga ca“ existau momente cand nimic nu vorbea mai tare ca un cuvant mut, scris pe o bucata de hartie”, de la oameni simpli, poeti, carturari, filozofi, toti isi exprimau trairile in aceeasi maniera, fie ea mai ordonata, fie insotita de pete de  cerneala, cuvinte sterse si urme de cafea.

 Epistolele surprind dragostea intr-o forma proprie si individuala, de la o dragoste tandra, ca cea dintre W.A.Mozart si Constanze Mozart, la una pasionala: Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”  sau poate chiar una  interzisa ca cea dintre Henric al VII-lea si Anne Boleyn.

   Maniera scrierilor te ajuta sa-ti conturezi in timp si spatiu o imagine a celui care urma sa expedieze scrisoarea, intensitatea cuvintelor si dorinta nestavilita de a primi un raspuns, unul care sa inlature distanta si dorul, il fac pe cititor sa traiasca emotia fiecarui cuvant.

    Intr-o lume in care predomina tumultul, aceste epistole opresc timpul in loc si sugereaza necontenit ca trairile, sentimentele si momentele cu adevarat importante cer timp si rabdare. In arta epistolara acestea se masoara in idei, transcrieri si raspunsuri mult asteptate.

Scrisori de dragoste

 Ludwig van Beethoven catre “Eterna iubita”

         Al tau pentru totdeauna

         A mea pentru totdeauna

               A noastra pentru totdeauna

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Carte

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi? Inocenta pacatului, de Marius Albert Negut.

Publicat

pe

Ce vreti sa fiti in viata? Vulturi sau viermi?

   Cartea lui MARIUS ALBERT NEGUT – INOCENTA PACATULUI deschide aceasta intrebare provocatoare.

   Nu m-am gandit pana acum ce poate iesi, peste timp, din GROAPA lui Eugen Barbu.

   Am aflat acum – a iesit un alt scriitor, crud si dureros de veridic – Marius Albert Negut cu al sau roman Inocenta Pacatului.

   Parca citeam o continuare  a romanului scris de Eugen Barbu. Sunt lecturi incomode care ridica probleme de toate felurile si care te scot din starea de confort.

   Eugen Barbu la vremea lui ne aducea im prim plan o lume despre care toti stiam ca exista, dar cu totii o ignoram si la fel face si Marius Albert Negut.

recenzie Inocenta pacatului website cultural   Cutaridei ii ia locul parcul Humulesti, intamplarile sunt la fel de violente si tin de o lume aparte – a consumatorilor de droguri si a tiganilor, a fricii de Securitate, urat mirositoare si intinzandu-se ca lepra si a unei povesti romantice de dragoste dintre profesorul Mihai Carp si sotia sa.

   Ne sunt prezentate simboluri iconice  ale unor lumi paralele, pe langa care trecem si ne facem ca nu o vedem. Consumatorul de droguri – Amalia, copilul de tigani dornic sa isi depaseasca conditia – Peti si profesorul – Mihai Carp, securistul – maiorul Datcu.

   Cartea e o lectura de suspans,  te tine cu sufletul la gura pana la final, inocenta pacatului este umbra intregii naratiuni.

   Se dezvaluie asa cum nu te astepti, inceputul te duce cu gandul catre alte pacate, al carnii , al betiei, hotiei, insa sensul e mult mai profund.

   Mihai Carp pacatuieste printr-un denunt fals. Tatal Amaliei, alcoolic, pacatuieste violandu-si propria fiica. Peti, copilul de tigan fugit din satra in lume, pacatuieste prin hotie. Maiorul  Datcu este reprezentantul fricii – securistul care o ancheteaza pe mama profesorului si apoi chiar pe el.

   Umbra pacatului se intinde si te face sa te intrebi – care din ele e cel innocent?

   Parcurgem un traseu intre lumi paralele, una este povestea profesorului Mihai Carp, alta este povestea Amaliei sau a lui Peti. Planurile temporale gliseaza si ele  intre timpul dictaturii comuniste si anii de schimbare care au urmat.

   Autorul foloseste cu maiestrie si limbajul argotic si in acest fel autenticitatea este garantata, insa nu uita sa explice in notele de subsol si cuvinte care folosite in epoca dictaturii comuniste aveau un sens aparte – RIC – de exemplu.

   La fel procedeaza si in capitolele care descriu lumea consumatorilor de droguri, o lume tulbure si haotica in care Amalia pluteste catre neant.

   Intr-un cuvant, romanul INOCENTA PACATULUI este o lectura complexa si o naratiune scrisa cu un simt al cuvantului si atmosferei deosebit.

   Iar intrebarea ramane provocarea lumii in care traim – vulturi sau viermi – finalul e deschis pentru fiecare si speranta inca exista.

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

decembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X