);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Trei nopti cu Madox la Festivalul National de Teatru pe 24 si 25 octombrie!

Publicat

pe

Trei nopti cu Madox

Comunicat de presa

   Producţia Teatrului Nottara, Trei nopţi cu Madox de Matei Vişniec, în regia lui Mihai Lungeanu, a fost selecţionată pentru cea de-a 26-a ediţie a Festivalul Național de Teatru (FNT), care va avea loc între între 21 şi 30 octombrie, în Bucureşti.

   Spectacolul Trei nopţi cu Madox se va juca pe 24 şi 25 octombrie, la ora 19:00 respectiv ora 18:00 la Teatrul Nottara, la Sala „George Constantin”. Mai multe detalii despre spectacol şi bilete găsiţi aici.

Madox, un prieten de nădejde al artistului!

   Într-un interviu acordat la premiera Teatrului Nottara, Matei Vişniec mărturiseşte ce reprezintă Madox pentru el şi condiţia lui artistică: „Atunci când mi se întâmplǎ sǎ mǎ simt puţin împovǎrat de timp sau de vidul care se formeazǎ în jurul fiecǎrui destin uman, îl chem pe Madox şi discutǎm puţin de una, de alta… sau mai râdem sau mai inventǎm un joc. Madox este mereu disponibil, un formidabil acompaniator de cǎlǎtorie. Viaţa fǎrǎ el ar fi mai ploioasǎ şi mai fǎrâmiţatǎ”.

   „Tot pe el îl chem în ajutor când mǎ rǎtǎcesc în labirintul cǎlǎtoriilor mele interioare şi chiar exterioare. Când am fost întrebat de regizorul Mihai Lungeanu, cǎruia îi mulţumesc pentru anii de pasiune dǎruiţi teatrului meu, câte locuri sǎ-mi rezerve la premiera cu Trei nopţi cu Madox i-am spus, evident, douǎ. Aţi înţeles, fǎrǎ îndoialǎ, eu când merg la teatru sunt însoţit de Madox şi am nevoie întotdeauna de douǎ locuri”, afirmă dramaturgul.

   Însăşi participarea la acest unic eveniment, care adună cele mai semnificative şi valoroase creaţii ale stagiunii 2015-2016, este o reconfirmare a valorii Teatrul Nottara, susţinute la acelaşi nivel înalt, chiar şi în perioada dificilă prin care a trecut în ultimele opt luni.

   Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Victoria Cociaş, Alexandru Jitea, Ion Grosu, Paul Chiribuţă şi Ion Haiduc. Lor li se alătură, pe scenă, patru tineri actori: Lucian Bârsan, Iulian Burciu, Iulian Cuza şi Veliko Velikov.

   Matei Vişniec (29 ianuarie 1956, Rădăuți) este o personalitate marcantă a generaţiei literare optzeciste şi nu numai, fiind în acelaşi timp, dramaturg, poet şi jurnalist. În 1977 a început să scrie piese de teatru. Timp de zece ani a creat numeroase texte, care au fost interzise în repetate rânduri de cenzura comunistă. În 1987 încep repetiţiile a două piese scurte la Teatrul Nottara, dar în mod miraculos apare o invitaţie specială din partea unei fundaţii literare franceze. Obţine acordul de a pleca în Franţa, unde cere azil politic. În 1991, piesa sa Angajare de clovn a primit Premiul Piesa Anului, acordat de UNITER. Debutul său internaţional a avut loc în 1992 cu piesa Caii la fereastră, montată în Franţa. De-a lungul timpului, textele sale au văzut luminile rampei în ţări din întreaga lume (Franţa, Anglia, Japonia, SUA). Printre premiile primite se numără cel acordat de Uniunea Scriitorilor din România (câştigat de trei ori), precum şi Premiul European al SACD (Asociaţia Franceză a Autorilor de Teatru şi a Compozitorilor). Anul acesta a obţinut la Gala UNITER Premiul pentru Cel mai jucat dramaturg român.

Discutii pe Facebook
Nemira
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X