);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Transparenta democratica abordata in cadrul unui ciclu de conferinte interdisciplinare

Publicat

pe

Transparenta democratica

Comunicat de presă: Transparența democratică, abordată în cadrul unui ciclu de conferințe interdisciplinare

   Organizat de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, ciclul de conferințe intitulat „La transparence, garante de la démocratie ?” va consta într-o serie de dezbateri în limba franceză și se va desfășura pe toată durata acestui an. Bazându-se pe o cooperare strânsă cu instituțiile universitare francofone, proiectul își propune să implice în dezbatere un număr important de studenți, profesori și cercetători, pe baza unei abordari pragmatice și echilibrate asupra principiului de transparență.

   Seria de acțiuni va fi compusă din prezentări, mese rotunde, ateliere interactive, dezbateri cinematografice și grupuri de lucru, articulându-se în jurul a trei axe. Mai intâi, se va analiza rolul jucat de mass-media în informarea cetățenilor și capacitatea sa de a adopta o abordare imparțială. A doua parte va fi consacrată procesului de formare al discursului critic în rândul societății civile, urmând ca ultima parte să prezinte mecanismele de control al transparenței de care dispune Guvernul.

   Proiectul se va desfășura în perioada februarie-noiembrie, conform calendarului:

  • 23 februarie, masa rotundă „Le rapport des sociétés civiles à la politique : démocratisation et souveraineté civique”, la Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale;
  • 28 februarie, conferința L’encadrement juridique du processus électoral français”, la Colegiul juridic franco-român de studii europene;
  • 10 aprile, masă rotundă Les nouvelles pratiques journalistiques : investigation, limites de la transparence et usage des nouvelles technologies, la Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale;
  • 11 aprilie, dezbaterea cinematografică Analyse comparative du documentaire d’investigation en France et en Roumanie”, în sala de cinema Elvire Popesco;
  • 12 aprilie, atelierul interactiv „La construction du discours journalistique : la recherche de l’équilibre entre expression critique et impartialité”, la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti;
  • 4 mai, atelierul interactiv Le discours public : exposer, argumenter et retransmettre”, urmat de masa rotundă „La voix des sociétés civiles à travers les organismes non gouvernementaux”, la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti;
  • 5 mai, emisiune de radio la Radio România Internațional;
  • 18 mai, masa rotundă „Gouvernement ouvert : échange d’expertise et opportunités de coopération”, la Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale;
  • în iulie, a 5-a universitate de vară francofonă, pe tema noilor practici jurnalistice, la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti;
  • în noiembrie, seminar intitulat „Les métamorphoses de la démocratie”, la Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale.

   Ciclul de conferințe „La transparence, garante de la démocratie ?” își propune să stârnească interesul studenților privind această tematică și pentru a contribui la dezvoltarea simțul lor critic. Prin acțiunile și subiectele abordate, proiectul depășește mediul universitar și este gândit ca o platformă de dezbateri pentru societatea civilă, fiind deschisă și publicului larg.

   Seria de evenimente este organizată de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Universitatea din București, Centrul regional francofon de studii avansate în științe sociale, în parteneriat cu Colegiul juridic franco-român de studii europene, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării și Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Discutii pe Facebook
Nemira
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X