);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Teatrul Nottara gazduieste Inchiderea Anului „Shakespeare – 400”

Publicat

pe

„Shakespeare – 400”

Comunicat de presă

   Teatrul Nottara, cu sprijinul Primăriei Generale şi al Consiliului General al Municipiului București, împreună cu Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Uniunea Teatrală din România, anunță evenimentele de închidere a Anului „Shakespeare – 400”, care se vor desfășura sub Patronajul Ambasadei Marii Britanii în România şi al British Council România, în zilele de 17 – 18 decembrie.

   Programul oficial al manifestării constă în două recitaluri extraordinare, care vor avea loc la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara:

  • Nobile William, susținut de Michael Pennington (actor britanic de faimă internaţională, de la Royal Shakespeare Company), sâmbătă, 17 decembrie, ora 00. Reprezentaţia va fi prefaţată de intervenţia actorului Ion Caramitru, în calitatea sa de Ambasador Shakespeare pentru România (printr-un mesaj video).
  • Lumea-ntreagă e o scenă, susţinut de actorul Emil Boroghină (societar de onoare al Teatrului Național Craiova), duminică, 18 decembrie, ora 19.00. Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti şi Domnul Nigel Bellingham, directorul British Council România, vor urca pe scenă, după reprezentație, pentru a declara închis Anul Shakespeare-400 în România.

În afara PROGRAMULUI OFICIAL, vor mai avea loc evenimente conexe:

  • Relevanţa operei lui Shakespeare pentru tinerii de astăzi, colocviu programat duminică, 18 decembrie, de la ora 12.00, la CafeNott (Teatrul Nottara etajul 1); moderator: criticul de teatru Marina Constantinescu, invitați speciali: prof.univ.dr. Mădălina Nicolescu, actori ai Teatrului Nottara;
  • spectacolul de teatru Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, producție a Teatrului Nottara, în regia Dianei Lupescu, care va avea loc vineri 16 decembrie, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
  • miniconcerte de muzică elisabetană, jocuri și concursuri adecvate momentului. Detalii pe nottara.ro și www.facebook.com/Nottara

   Festivalul Internațional Shakespeare este o manifestare care şi-a propus, încă de la început ca principal obiectiv să aducă în România spectacole ale celor mai importanţi regizori ai lumii, bătându-se, uneori cu disperare, să realizeze acest ideal. Pe lângă excepţionalele spectacole ale marilor regizori, unii ajunşi cu creaţiile lor pentru prima şi poate singura dată în România, sunt organizate și sesiuni ştiinţifice de comunicări, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, la care participă de ani buni o parte dintre cei mai străluciţi critici de teatru şi shakespeareologi de pe toate continentele. Atelierele teatrale studenţeşti, expoziţiile, editările şi lansările de carte şi toate celelalte manifestări înscrise în programul Festivalului, dau dimensiunea unui autentic eveniment cultural european.

   Deschiderea Anului „Shakespeare-400” a avut loc în acest an, la începutul primăverii, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în prezenţa Excelenţei Sale, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi a Domnului Nigel Townson, Director al British Council România.

   Alegerea Teatrului Nottara drept partener şi gazdă în realizarea manifestării de închidere a Anului „Shakespeare-400” în România se datorează prezenței istorice a pieselor Marelui Will pe scena din Magheru: patronul spiritul al teatrului, marele actor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, Constantin I. Nottara, a fost un strălucit interpret al rolurilor shakespeariene: Claudius, atunci când Hamlet era Grigore Manolescu în turneul de la Viena, Hamlet, în 1912, când în Bucureşti, în acelaşi an, rolul mai era jucat de Tony Bulandra şi Aristide Demetriad, a mai fost Lear şi Shylock.

    Fostul mare actor şi director al Teatrului Nottara, George Vraca, a continuat să scrie istorie cu Romeo, apoi cu Hamlet, în memorabilul spectacol din 1941 realizat de Soare Z. Soare, cu triplă distribuire: Vraca, George Calboreanu şi Valeriu Valentineanu. Tot Vraca a fost și Richard al III-lea, în ultimul său spectacol pe scena din Magheru.

   Au preluat ștafeta shakespeariană George Constantin, cu Timon din Atena, în spectacolul lui Dinu Cernescu, cu Lear în montarea lui Radu Penciulescu, sau Prospero în Furtuna lui Liviu Ciulei. De neuitat a rămas și Ştefan Iordache, actor al Teatrului Nottara, strălucit Hamlet în regia lui Dinu Cernescu, pe scena din Magheru 20, apoi Richard al III-lea la Teatrul Mic în spectacolul lui Silviu Purcărete, și culminând cu acel memorabil Titus Andronicus la Teatrul Naţional din Craiova, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol aplaudat pe scenele marilor festivaluri ale lumii. Firește, enumerările ar putea continua.

   Nu în ultimul rând, Emil Boroghină, fondatorul și directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, mărturisește că ”alegerea Teatrului Nottara ca loc al desfăşurării evenimentului s-a dorit a fi şi un semn de respect al unei importante părţi a slujitorilor teatrului românesc pentru acest minunat colectiv care, în frunte cu directoarea teatrului, Marinela Țepuș, a purtat o bătălie eroică, demnă de teatrul antic şi cel shakespearian, pentru a reveni, în sfârşit, Acasă.”

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

NUNTA LUI FIGARO în programul lunii aprilie de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Nunta lui Figaro Mozart ONB opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 18 aprilie 2019, începand cu ora 18:30 spectacolul Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poarta semnatura lui Alexander Radulescu, scenografia a fost realizata de catre Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrau. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

(Video: Opera Nationala Bucuresti)

     Opera Nunta lui Figaro a fost compusa în lunile martie si aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirata de piesa lui Pierre Beaumarchais, care crease scandal în Franta, a apartinut atat compozitorului cat si libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit într-o scrisoare adresata unui prieten: „Nu ispravesc sa scriu cuvintele si Mozart le si concepe muzica”.

    Nunta lui Figaro este prima opera la care au colaborat Mozart cu libretistul Lorenzo Da Ponte. Cei doi au mai realizat împreuna operele „Don Giovanni” si „Così fan tutte”. Mozart a fost cel care i-a adus lui Da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 saptamani, traducand textul în italiana, punandu-l în versuri si excluzand toate trimiterile politice. Libretul a primit în final aprobarea Împaratului Joseph al II-lea, iar premiera a avut loc pe 1 Mai 1786 la Burghtheater Wien. În pofida succesului, s-au jucat doar 9 reprezentatii. Acestea aveau o durata de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bis-uri care dublau acest timp. Se pare ca, Împaratul a emis o hotarare în legatura cu numarul de bis-uri ce puteau fi acordate în cadrul unei reprezentatii cu „Nunta lui Figaro”. În 1789 spectacolul a fost reluat, Mozart si Da Ponte au adus mici modificari muzicale, adaptand partitura pentru interpretarea rolului Susanna. Una dintre marile iubiri ale lui Mozart se spune ca a fost interpreta de la premiera a rolului Susanna din „Nunta lui Figaro”, Nancy Storace.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Dirijorul Mihnea Ignat, invitat la pupitrul dirijoral pentru ELIXIRUL DRAGOSTEI de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Elixirul Dragostei Raftul cu idei opera ONB Gaetano Donizetti

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 19 aprilie 2019, ora 18:30 spectacolul Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Regia poarta semnatura lui Marco Gandini, scenografia a fost realizata de Adriana Urmuzescu, iar lighting design- ul de catre Virginio Levrio. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat – invitat.

   Exemplu tipic de opera bufa, Elixirul Dragostei este una dintre capodoperele donizettiene, alaturi de Don Pasquale. Partitura este fermecatoare, extrem de gratioasa, farsa fiind deopotriva extrem de comica si sentimentala. Dintre momentele superbe ale operei se remarca, în actul I, aria lui Nemorino ,,Quanto è bella”, apoi prezentarea lui Dulcamara ,,Udite, udite” si aria lui Nemorino ,,Una furtiva lagrima”. Actuala montare a operei ,,Elixirul dragostei” la Opera Nationala Bucuresti a avut premiera la data de 20 mai 2012.

   Regizorul Marco Gandini despre Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti: ,,Astazi, pentru a pune în scena o opera, ca si în cazul unei piese de teatru, daca vorbim despre lucrari ale trecutului, poarta cu sine întrebarea daca subiectul are sau în ce masura poate avea o semnificatie pentru publicul contemporan. Povestea si muzica din Elixirul dragostei  sunt într-un anume sens contemporane, deoarece nu gasim în ele elemente arhaice, referinte la o anume epoca. Întelegem în schimb modelul unui tanar adolescent îndragostit, cu putina experienta de viata, care crede în iluzia unui medicament în stare sa-i rezolve problemele în dragoste. De asemenea, întelegem tema dorintei de dragoste, diferita la fiecare dintre personajele principale, trio-ul amoros Adina-Nemorino- Belcore. Montarea respecta raporturile dintre personaje, dinamica lor, relatiile de dependenta si influenta dintre ele, care definesc dezvoltarea povestii într-un spatiu atemporal, în care dinamica actiunii, a bucuriei, a dezamagirii, a sperantei, a jocului pot sa fie conturate mai bine, fara constrangerea specifica unui timp istoric sau a unui spatiu care sa le forteze între limite.

   Nemorino si Adina sunt perechea perfecta, asa cum afirma Donizetti, daca nu în mod direct, prin libret, cel putin prin dinamica muzicii de la sfarsitul actului I.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Dragoljub Bajic invitat în spectacolul DON CARLO de de Giuseppe Verdi de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Don Carlo Raftul cu idei opera ONB

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sambata, 20 aprilie  2019, începand cu ora 18:30 Don Carlo, opera în patru acte de Giuseppe Verdi.  Regia, decorul, costumele si luminile spectacolului poarta semnatura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Nationale Bucuresti va fi pregatit de catre Daniel Jinga.

(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Mario de Carlo despre spectacolul Don Carlo de Giuseppe Verdi ce se va desfasura pe prima scena lirica a tarii: ,,Rolul de regizor (si decoruri, costume si lumini) în cazul <Don Carlo> este ca si cum te-ai arunca de pe stanca din Acapulco. Chiar daca stii ca vei scapa cu viata – pentru ca altii au facut asta înaintea ta – riscul de a fi ranit este mare; si, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridica la niveluri critice. Emotiile atat de puternice si pline de satisfactii un sunt usor de demonstrat, în fata altor titluri. În Don Carlo ne aflam fata în fata cu personaje enorme. Este adevarat ca acest lucru se întampla în multe lucrari de Verdi (sa ne gandim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toti sunt giganti si se misca toti împreuna!

   Cu un libret în limba franceza semnat de Joseph Méry si Camille du Locle, dupa tragedia lui Friedrich Schiller, opera Don Carlos i-a fost solicitata lui Verdi de catre Opera din Paris – unde a avut loc si premiera la data de 11 martie 1867. Compozitorul a revenit apoi asupra lucrarii sale, daruind contemporanilor si o versiune în limba italiana care a fost prezentata la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera Don Carlos comandata de francezi va fi denumita în tara lui Verdi Don Carlo, versiune reprezentata frecvent în paralel cu cea originala, în limba franceza.  

   Povestea lucrarii are ca punct incipient situatia politica si sociala din Europa secolului al XVI-lea. Posibila casatorie a tanarului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu printesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea pacii între Franta si Spania, tari aflate în razboi la acea vreme. În ciuda asteptarilor, cei doi se îndragostesc, însa regele Spaniei se împotriveste dorintei celor doi, casatorindu-se el însusi cu tanara printesa. Istoria, politica, religia si dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce contine si o mare parte de fictiune, acuratetea istorica e relativa de dragul povestii.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

aprilie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X