);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Teatrul Nottara gazduieste Inchiderea Anului „Shakespeare – 400”

Publicat

pe

„Shakespeare – 400”

Comunicat de presă

   Teatrul Nottara, cu sprijinul Primăriei Generale şi al Consiliului General al Municipiului București, împreună cu Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Uniunea Teatrală din România, anunță evenimentele de închidere a Anului „Shakespeare – 400”, care se vor desfășura sub Patronajul Ambasadei Marii Britanii în România şi al British Council România, în zilele de 17 – 18 decembrie.

   Programul oficial al manifestării constă în două recitaluri extraordinare, care vor avea loc la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara:

  • Nobile William, susținut de Michael Pennington (actor britanic de faimă internaţională, de la Royal Shakespeare Company), sâmbătă, 17 decembrie, ora 00. Reprezentaţia va fi prefaţată de intervenţia actorului Ion Caramitru, în calitatea sa de Ambasador Shakespeare pentru România (printr-un mesaj video).
  • Lumea-ntreagă e o scenă, susţinut de actorul Emil Boroghină (societar de onoare al Teatrului Național Craiova), duminică, 18 decembrie, ora 19.00. Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti şi Domnul Nigel Bellingham, directorul British Council România, vor urca pe scenă, după reprezentație, pentru a declara închis Anul Shakespeare-400 în România.

În afara PROGRAMULUI OFICIAL, vor mai avea loc evenimente conexe:

  • Relevanţa operei lui Shakespeare pentru tinerii de astăzi, colocviu programat duminică, 18 decembrie, de la ora 12.00, la CafeNott (Teatrul Nottara etajul 1); moderator: criticul de teatru Marina Constantinescu, invitați speciali: prof.univ.dr. Mădălina Nicolescu, actori ai Teatrului Nottara;
  • spectacolul de teatru Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, producție a Teatrului Nottara, în regia Dianei Lupescu, care va avea loc vineri 16 decembrie, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
  • miniconcerte de muzică elisabetană, jocuri și concursuri adecvate momentului. Detalii pe nottara.ro și www.facebook.com/Nottara

   Festivalul Internațional Shakespeare este o manifestare care şi-a propus, încă de la început ca principal obiectiv să aducă în România spectacole ale celor mai importanţi regizori ai lumii, bătându-se, uneori cu disperare, să realizeze acest ideal. Pe lângă excepţionalele spectacole ale marilor regizori, unii ajunşi cu creaţiile lor pentru prima şi poate singura dată în România, sunt organizate și sesiuni ştiinţifice de comunicări, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, la care participă de ani buni o parte dintre cei mai străluciţi critici de teatru şi shakespeareologi de pe toate continentele. Atelierele teatrale studenţeşti, expoziţiile, editările şi lansările de carte şi toate celelalte manifestări înscrise în programul Festivalului, dau dimensiunea unui autentic eveniment cultural european.

   Deschiderea Anului „Shakespeare-400” a avut loc în acest an, la începutul primăverii, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în prezenţa Excelenţei Sale, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi a Domnului Nigel Townson, Director al British Council România.

   Alegerea Teatrului Nottara drept partener şi gazdă în realizarea manifestării de închidere a Anului „Shakespeare-400” în România se datorează prezenței istorice a pieselor Marelui Will pe scena din Magheru: patronul spiritul al teatrului, marele actor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, Constantin I. Nottara, a fost un strălucit interpret al rolurilor shakespeariene: Claudius, atunci când Hamlet era Grigore Manolescu în turneul de la Viena, Hamlet, în 1912, când în Bucureşti, în acelaşi an, rolul mai era jucat de Tony Bulandra şi Aristide Demetriad, a mai fost Lear şi Shylock.

    Fostul mare actor şi director al Teatrului Nottara, George Vraca, a continuat să scrie istorie cu Romeo, apoi cu Hamlet, în memorabilul spectacol din 1941 realizat de Soare Z. Soare, cu triplă distribuire: Vraca, George Calboreanu şi Valeriu Valentineanu. Tot Vraca a fost și Richard al III-lea, în ultimul său spectacol pe scena din Magheru.

   Au preluat ștafeta shakespeariană George Constantin, cu Timon din Atena, în spectacolul lui Dinu Cernescu, cu Lear în montarea lui Radu Penciulescu, sau Prospero în Furtuna lui Liviu Ciulei. De neuitat a rămas și Ştefan Iordache, actor al Teatrului Nottara, strălucit Hamlet în regia lui Dinu Cernescu, pe scena din Magheru 20, apoi Richard al III-lea la Teatrul Mic în spectacolul lui Silviu Purcărete, și culminând cu acel memorabil Titus Andronicus la Teatrul Naţional din Craiova, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol aplaudat pe scenele marilor festivaluri ale lumii. Firește, enumerările ar putea continua.

   Nu în ultimul rând, Emil Boroghină, fondatorul și directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, mărturisește că ”alegerea Teatrului Nottara ca loc al desfăşurării evenimentului s-a dorit a fi şi un semn de respect al unei importante părţi a slujitorilor teatrului românesc pentru acest minunat colectiv care, în frunte cu directoarea teatrului, Marinela Țepuș, a purtat o bătălie eroică, demnă de teatrul antic şi cel shakespearian, pentru a reveni, în sfârşit, Acasă.”

Discutii pe Facebook
Nemira
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Spectacolul O scrisoare pierduta revine pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

O scrisoare pierduta Caragiale opera Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 22 iunie, ora 18:30 O scrisoare pierduta opera în doua acte de Dan Dediu. Regia poarta semnatura lui Stefan Neagrau, scenografia a fost realizata de catre Viorica Petrovici, iar lighting design-ul de Cornel Dume. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera O scrisoare pierduta de Dan Dediu a avut premiera absoluta la Opera Nationala Bucuresti în anul 2012 si este o transpunere în genul teatrului liric a celebrei piese omonime de I.L. Caragiale. Compusa cu mijloace moderne, cu un libret adaptat care nu afecteaza actiunea si limbajul specific dramaturgului, opera reda intentiile din comedia lui Caragiale.

   Compozitorul Dan Dediu despre spectacolul O scrisoare pierduta de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Mi-a luat mult timp sa reusesc conectarea la lumea lui Caragiale. Dupa primirea libretului de la Stefan Neagrau a durat cam un an pâna ce am reusit sa gasesc stecherul potrivit care sa intre în priza atât de speciala a „scrisorii pierdute”.

   Declicul s-a întâmplat în cel mai prozaic mod: eram pierdut în traficul bucurestean si ascultam Radio România Muzical, care transmitea aranjamente dupa tango-uri de Gardel si Piazzolla. Atunci am exclamat: asta e Tipatescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor si inflexiunilor melodice balcanice; Catavencu, versatil si alunecos într-un  registru ce trece de la hora lunga si romanta la habanera si french can-can; Farfuridi, cu dublura sa în palimpsest Brânzovenescu, pendulând între bossa nova si pesrev turcesc;

   Cetateanul turmentat, luând în piept talazurile fanfarei moldovenesti; Pristanda, fante de cartier cu naduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat în sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretentii si reusita de simfonie; Multimea – o oaste de zevzeci chiuind si chefuind de zor. Si, bineînteles, Zoe: platosa mândra de bolero, ascunzând însa o oaza de omenesc, de iubire si suferinta sub chipul unui vals trist.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Lacul Lebedelor, cel mai apreciat balet al tuturor timpurilor pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Lacul Lebedelor balet Raftul cu idei ONB Ceaikovski

Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 20 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Lacul Lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia si coregrafia poarta semnatura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizata de catre Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de catre Camilla Piccioni.

Coregraful Gheorghe Iancu, despre spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Am crescut si am visat cu Lacul lebedelor. Nu stiu ce ma fascina… poate maiestria coregrafului Oleg Danovski, dansatorii sau toate împreuna.

   Cred ca traditia atrage foarte tare publicul fiindca ce am ales sa mentin din versiunea clasica este capodopera, deci nemuritoare. Am considerat ca este foarte bine sa plasez spectacolul în epoca în care a trait Ceaikovski. Este o epoca foarte eleganta, dupa parerea mea. Am fost foarte interesat de istoria ultimului tar rus si am gasit ca este o legatura foarte buna din punct de vedere muzical.

   Putem sa-i spunem balet neoclasic, dar are si zone moderne. Niciodata nu am dorit sa pun o stampila stilistica. Pentru mine stilul trebuie sa fie subjugat ideii. Ideea primeaza. Stilul se definitiveaza din mers.

   Erotismul este ceva ce îmi apartine. Este greu sa vorbesti despre sine, dar întotdeauna senzualitatea si erotismul au facut parte din expresia mea artistica, ca om si ca dansator, si au un mare impact în viata mea, în tot ce am facut, însa cu precadere în teatru.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Frumoasa din Padurea Adormita, spectacol de balet pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Frumoasa din Padurea Adormita Ceaikovski balet Raftul cu idei

   Opera Nationala Bucuresti prezinta sâmbata, 16 iunie 2018, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet Frumoasa din Padurea Adormita de Piotr Ilici Ceaikovski.

   Regia si coregrafia poarta semnatura lui Vasily Medvedev si Stanislav Fečo, decorul, costumele si light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorascu.

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

   Coregrafii Vasily Medvedev si Stanislav Fečo promit publicului o experienta unica precum însisi declara: „Este o onoare sa montam spectacolul Frumoasa din Padurea Adormita alaturi de corpul de balet al Operei Nationale Bucuresti, un tribut adus marelui coregraf Marius Petipa cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nasterea artistului.

   Geniul muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski reda cu finete celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine si rau. Dupa traversarea a trei secole, acest spectacol de balet înca stârneste curiozitatea audientei de toate vârstele.

   Întrucât am crescut cu acest titlu legendar si am evoluat într-un numar considerabil de productii ale spectacolului Frumoasa din Padurea Adormita, am încercat sa conservam cele mai semnificative traditii din patrimoniul baletului clasic si, alaturi de un scenariu inedit si costume de poveste, sa oferim o emotie de neuitat audientei.”

Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

iunie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

09mai(mai 9)17:30:s30iun(iun 30)17:30:sMemory Clouds.Galeria Anca Poterasu, Strada Plantelor nr. 58, Bucuresti Organizator: Institutul Francez din Bucuresti Tip eveniment cultural 2:Expozitie,Vernisaj Etichete eveniment culturalDecebal Scriba,expozitie,Institutul Francez din Bucuresti,Memory Clouds,vernisaj

Facebook

Trending

X