);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Teatrul Nottara gazduieste Inchiderea Anului „Shakespeare – 400”

Publicat

pe

„Shakespeare – 400”

Comunicat de presă

   Teatrul Nottara, cu sprijinul Primăriei Generale şi al Consiliului General al Municipiului București, împreună cu Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Uniunea Teatrală din România, anunță evenimentele de închidere a Anului „Shakespeare – 400”, care se vor desfășura sub Patronajul Ambasadei Marii Britanii în România şi al British Council România, în zilele de 17 – 18 decembrie.

   Programul oficial al manifestării constă în două recitaluri extraordinare, care vor avea loc la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara:

  • Nobile William, susținut de Michael Pennington (actor britanic de faimă internaţională, de la Royal Shakespeare Company), sâmbătă, 17 decembrie, ora 00. Reprezentaţia va fi prefaţată de intervenţia actorului Ion Caramitru, în calitatea sa de Ambasador Shakespeare pentru România (printr-un mesaj video).
  • Lumea-ntreagă e o scenă, susţinut de actorul Emil Boroghină (societar de onoare al Teatrului Național Craiova), duminică, 18 decembrie, ora 19.00. Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti şi Domnul Nigel Bellingham, directorul British Council România, vor urca pe scenă, după reprezentație, pentru a declara închis Anul Shakespeare-400 în România.

În afara PROGRAMULUI OFICIAL, vor mai avea loc evenimente conexe:

  • Relevanţa operei lui Shakespeare pentru tinerii de astăzi, colocviu programat duminică, 18 decembrie, de la ora 12.00, la CafeNott (Teatrul Nottara etajul 1); moderator: criticul de teatru Marina Constantinescu, invitați speciali: prof.univ.dr. Mădălina Nicolescu, actori ai Teatrului Nottara;
  • spectacolul de teatru Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, producție a Teatrului Nottara, în regia Dianei Lupescu, care va avea loc vineri 16 decembrie, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
  • miniconcerte de muzică elisabetană, jocuri și concursuri adecvate momentului. Detalii pe nottara.ro și www.facebook.com/Nottara

   Festivalul Internațional Shakespeare este o manifestare care şi-a propus, încă de la început ca principal obiectiv să aducă în România spectacole ale celor mai importanţi regizori ai lumii, bătându-se, uneori cu disperare, să realizeze acest ideal. Pe lângă excepţionalele spectacole ale marilor regizori, unii ajunşi cu creaţiile lor pentru prima şi poate singura dată în România, sunt organizate și sesiuni ştiinţifice de comunicări, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, la care participă de ani buni o parte dintre cei mai străluciţi critici de teatru şi shakespeareologi de pe toate continentele. Atelierele teatrale studenţeşti, expoziţiile, editările şi lansările de carte şi toate celelalte manifestări înscrise în programul Festivalului, dau dimensiunea unui autentic eveniment cultural european.

   Deschiderea Anului „Shakespeare-400” a avut loc în acest an, la începutul primăverii, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în prezenţa Excelenţei Sale, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi a Domnului Nigel Townson, Director al British Council România.

   Alegerea Teatrului Nottara drept partener şi gazdă în realizarea manifestării de închidere a Anului „Shakespeare-400” în România se datorează prezenței istorice a pieselor Marelui Will pe scena din Magheru: patronul spiritul al teatrului, marele actor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, Constantin I. Nottara, a fost un strălucit interpret al rolurilor shakespeariene: Claudius, atunci când Hamlet era Grigore Manolescu în turneul de la Viena, Hamlet, în 1912, când în Bucureşti, în acelaşi an, rolul mai era jucat de Tony Bulandra şi Aristide Demetriad, a mai fost Lear şi Shylock.

    Fostul mare actor şi director al Teatrului Nottara, George Vraca, a continuat să scrie istorie cu Romeo, apoi cu Hamlet, în memorabilul spectacol din 1941 realizat de Soare Z. Soare, cu triplă distribuire: Vraca, George Calboreanu şi Valeriu Valentineanu. Tot Vraca a fost și Richard al III-lea, în ultimul său spectacol pe scena din Magheru.

   Au preluat ștafeta shakespeariană George Constantin, cu Timon din Atena, în spectacolul lui Dinu Cernescu, cu Lear în montarea lui Radu Penciulescu, sau Prospero în Furtuna lui Liviu Ciulei. De neuitat a rămas și Ştefan Iordache, actor al Teatrului Nottara, strălucit Hamlet în regia lui Dinu Cernescu, pe scena din Magheru 20, apoi Richard al III-lea la Teatrul Mic în spectacolul lui Silviu Purcărete, și culminând cu acel memorabil Titus Andronicus la Teatrul Naţional din Craiova, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol aplaudat pe scenele marilor festivaluri ale lumii. Firește, enumerările ar putea continua.

   Nu în ultimul rând, Emil Boroghină, fondatorul și directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, mărturisește că ”alegerea Teatrului Nottara ca loc al desfăşurării evenimentului s-a dorit a fi şi un semn de respect al unei importante părţi a slujitorilor teatrului românesc pentru acest minunat colectiv care, în frunte cu directoarea teatrului, Marinela Țepuș, a purtat o bătălie eroică, demnă de teatrul antic şi cel shakespearian, pentru a reveni, în sfârşit, Acasă.”

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Alberto Verones, invitat la pupitrul dirijoral al Operei Nationale Bucuresti pentru spectacolul La Bohème de Giacomo Puccini

Publicat

pe

Raftul cu idei opera La Bohème Puccini

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 20 ianuarie  2019, începând cu ora 18:30 spectacolul La Bohème de Giacomo Puccini, în regia lui Ionel Pantea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

 

(Video: Opera Nationala Bucuresti)

   Spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti este construit ca o fresca de epoca, dar fara a respecta perioada în care au plasat actiunea libretistii, adica prima jumatate a secolului XIX- lea. Convins de faptul ca, pentru aceasta opera, Puccini s-a inspirat din propriile experiente ale anilor sai de studentie, regizorul Ionel Pantea si echipa sa de creatie au mutat actiunea peste câteva decenii, catre finalul secolului, în Parisul anilor 1880-1890.

   Astfel, scenografii Stefan Caragiu si Liliana Cenean au recreat cu fidelitatea atmosfera Cartierului Latin din aceasta perioada, cu celebra cafeanea „Momus” si vânzatorii ambulanti de pe strazile orasului, imaginea unei mansarde întunecate, adapost pentru artistii vremii, zorii unei zile aproape de bariera Parisului etc. Practic, spectacolul este o productie traditionala de opera, cu accent pe adevarul istoric si pe interpretarea personajelor, asa cum le-au dorit autorii. Personajele din La Bohème retraiesc astfel pe scena Operei Nationale Bucuresti realitatea cruda data de statutul tinerilor artisti în epoca lui Puccini, dar din care ei reusesc sa evadeze uneori prin creatie, iubire si vis.

   Regizorul Ionel Pantea despre productia La Bohème de pe scena Operei Nationale Bucuresti: „Cred ca este opera cea mai iubita si mai des reprezentata din creatia pucciniana. Am dorit o opera pe bune, convingatoare si vie, facuta cu noima si armonie, cultivând spontaneitatea, naturalul ca valoarea, care sa puna în fapt visele echipei. Doresc acestui spectacol sa-i bucure pe bucuresteni si nu numai, astfel încât sa savureze timp îndelungat aceasta productie.”

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Faust – impunatoarea opera a lui Charles Gounod, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei opera Faust ONB

   Opera Nationala Bucuresti prezinta joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul Faust de Charles Gounod. Regia poarta semnatura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creata de Catalin Ionescu Arbore, coregrafia de catre Alexa Mezincescu, iar miscarea scenica de catre Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

   Legenda lui Faust, aparuta în Evul Mediu, este germana prin atmosefra si spirit. Ea trateaza tema pacatosului care, pentru un scop pamântean, face un pact cu diavolul. De la prima scriere devenita celebra pe acest subiect eroul este un încurca-lume vulgar. Apoi, o data cu reforma lui Martin Luther, legenda capata si unele  influente anticatolice. Temperamentul sentimental al compozitorului Charles Gounod a luat din capodopera lui Goethe subiectul, dar i-a imprimat caracteristici noi, îndepartându-se astfel de semnificatia poemului german. Persoanjele compozitorului simt mai mult decât gândesc, sunt personificari ale sentimentelor, nu ale ideilor sau aspiratiilor. Faust este un sarman batrân, chinuit de dorinta de a obtine dragostea. El recurge la pactul cu diavolul pentru a se bucura din nou, prin tinerete, de placere. Pe de alta parte, Faust nu este nici macar protagonistul principal, cid oar o cauza a desfasurarii dramei, a carei eroina este Margareta. Libretistii, Jules Barbier si Michel Carre au înteles sa adune toate sau aproape toate scenele poemului lui Goethe care se refera la iubirea Margaretei într-o sinteza. La aceste scene, ei au adaugat un personaj nou, cu caracter liric, Siebel.

   Prin opera Faust, Charles Gounod reuseste sa impuna si un nou gen de opera, practicat mai ales în Franta, numit „Grand opera”. El introduce în opera si un divertisment, fragment de balet introdus în opera, „Noaptea Valpurgiei”, devenit un pretext pentru sinteza tematica a unei fantastice calatorii în lumea tenebrelor, a iluziilor si simbolurilor. Includerea tabloului coregrafic nu a facut decât sa sporeasca faima acestei opera, deoarece adauga un plus de spectaculozitate si înlesneste, totodata, accesul publicului la o problematica ermetica în viziunea lui Goethe.

   Urmatoarea reprezentatie va avea loc sâmbata, 16 martie 2019, începând cu ora 18:30.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online, la http://tickets.operanb.ro.

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

DESTINE. O serie de documentare biografice despre puterea de a reusi în viata

Publicat

pe

Raftul cu idei documentar Destine Cristiana Grigore

   Documentarul biografic DESTINE, difuzat în premiera nationala la KANAL D, în data de 2 decembrie 2018, la ora 13:00, prezinta incredibila poveste de viata a Cristianei Grigore, o tânara de etnie roma care a copilarit într-un mic sat din Olt, si care din dorinta de a-si depasi conditia si prin multa munca, a ajuns sa fie astazi cercetator în drepturile omului la Universitatea Columbia, din New York, Statele Unite ale Americii.

   Cristiana Grigore deschide, astfel, primul capitol dintr-o serie de filme inspirationale ce prezinta povestile unor oameni deosebiti care au triumfat în viata în ciuda faptului ca destinul nu parea sa le ofere vreo sansa.

   Filmat în stil cinematografic, în acest episod urmarim calatoria Cristianei catre Columbia University si noua ei viata în New York, aflam cum a plecat din România, într-o vara, ca student cu viza de Work &Travel, si cum America a fost tara unde ea a recunoscut pentru prima data ca este de etnie roma.

    „Ma gândesc la destin si, legat de chemarea pe care o ai tu pe lume, la oamenii pe care ajungi sa îi cunosti, poate de la celalalt capat al lumii, poate dintr-o alta clasa sociala. Si toate acestea au ceva magic, ceva ce e dincolo de tine. A vorbi despre identitatea mea roma si experientele care mi s-au întâmplat în State si în România face parte din destinul meu. Uneori ma gândesc oare cum am reusit sa fac toate lucrurile astea, cum am avut puterea sa trec prin multe situatii complicate…  E ca o forta, care uneori îti arata drumul”, povesteste Cristina Grigore.

   Care erau sansele ca aceasta fata, care îsi neaga radacinile, sa ajunga sa scrie pentru The New York Times? Aproape zero! Si, cu toate astea, Cristiana reuseste si este aici sa ne inspire pe toti, ca tot ce trebuie sa facem este sa credem în sansa noastra si sa nu ne abandonam drumul catre împlinirea visului, indiferent de piedicile aparute în cale.

    „Cristiana Grigore are o personalitate extrem de interesanta si are o poveste de viata care poate inspira orice tânar sa îsi urmeze visul. În documentarul <DESTINE> veti vedea cum o fetita, dintr-un sat de lânga Slatina, ajunge sa aiba propriul program la una dintre cele mai prestigioase universitati din Statele Unite ale Americii. Un adevarat exemplu de ambitie si perseverenta”, explica Cristina Dobritoiu si Titi Radoaie, regizorii acestui documentar.

 

   DESTINE face parte dintr-o serie de documentare care prezinta povestile unor români care au dovedit ca succesul poate fi obtinut în pofida celor mai dificile medii sociale si care vor fi difuzate în curând la Kanal D. Documentarul este o productie Oblique Media Film si Movie Production Entertainment, producatori Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Radoaie, Dan Iancau, Cristina Dobritoiu si este regizat de Cristina Dobritoiu si Titi Radoaie.

   Filmul este premiat international la LAIFFA – Los Angeles Independent Film Festival Awards, 2018, pentru Best First Time Filmaker: Adela Vrînceanu Celebidachi, Dan Iancau, Titi Radoaie, Cristina Dobritoiu si a primit OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY WOMEN’S FILM &  FINALIS DEBUT FILMMAKER & Selectie oficiala & FINALIS DOCUMENTARY FILM & OUTSTANDING ACHIEVEMENT AWARD CATEGORY FILM ON WOMEN, la Calcutta International Cult Film Festival 2018.

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Calendar cultural

ianuarie, 2019

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X