);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

Teatrul Nottara gazduieste Inchiderea Anului „Shakespeare – 400”

Publicat

pe

„Shakespeare – 400”

Comunicat de presă

   Teatrul Nottara, cu sprijinul Primăriei Generale şi al Consiliului General al Municipiului București, împreună cu Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Uniunea Teatrală din România, anunță evenimentele de închidere a Anului „Shakespeare – 400”, care se vor desfășura sub Patronajul Ambasadei Marii Britanii în România şi al British Council România, în zilele de 17 – 18 decembrie.

   Programul oficial al manifestării constă în două recitaluri extraordinare, care vor avea loc la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara:

  • Nobile William, susținut de Michael Pennington (actor britanic de faimă internaţională, de la Royal Shakespeare Company), sâmbătă, 17 decembrie, ora 00. Reprezentaţia va fi prefaţată de intervenţia actorului Ion Caramitru, în calitatea sa de Ambasador Shakespeare pentru România (printr-un mesaj video).
  • Lumea-ntreagă e o scenă, susţinut de actorul Emil Boroghină (societar de onoare al Teatrului Național Craiova), duminică, 18 decembrie, ora 19.00. Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti şi Domnul Nigel Bellingham, directorul British Council România, vor urca pe scenă, după reprezentație, pentru a declara închis Anul Shakespeare-400 în România.

În afara PROGRAMULUI OFICIAL, vor mai avea loc evenimente conexe:

  • Relevanţa operei lui Shakespeare pentru tinerii de astăzi, colocviu programat duminică, 18 decembrie, de la ora 12.00, la CafeNott (Teatrul Nottara etajul 1); moderator: criticul de teatru Marina Constantinescu, invitați speciali: prof.univ.dr. Mădălina Nicolescu, actori ai Teatrului Nottara;
  • spectacolul de teatru Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, producție a Teatrului Nottara, în regia Dianei Lupescu, care va avea loc vineri 16 decembrie, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
  • miniconcerte de muzică elisabetană, jocuri și concursuri adecvate momentului. Detalii pe nottara.ro și www.facebook.com/Nottara

   Festivalul Internațional Shakespeare este o manifestare care şi-a propus, încă de la început ca principal obiectiv să aducă în România spectacole ale celor mai importanţi regizori ai lumii, bătându-se, uneori cu disperare, să realizeze acest ideal. Pe lângă excepţionalele spectacole ale marilor regizori, unii ajunşi cu creaţiile lor pentru prima şi poate singura dată în România, sunt organizate și sesiuni ştiinţifice de comunicări, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, la care participă de ani buni o parte dintre cei mai străluciţi critici de teatru şi shakespeareologi de pe toate continentele. Atelierele teatrale studenţeşti, expoziţiile, editările şi lansările de carte şi toate celelalte manifestări înscrise în programul Festivalului, dau dimensiunea unui autentic eveniment cultural european.

   Deschiderea Anului „Shakespeare-400” a avut loc în acest an, la începutul primăverii, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în prezenţa Excelenţei Sale, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi a Domnului Nigel Townson, Director al British Council România.

   Alegerea Teatrului Nottara drept partener şi gazdă în realizarea manifestării de închidere a Anului „Shakespeare-400” în România se datorează prezenței istorice a pieselor Marelui Will pe scena din Magheru: patronul spiritul al teatrului, marele actor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, Constantin I. Nottara, a fost un strălucit interpret al rolurilor shakespeariene: Claudius, atunci când Hamlet era Grigore Manolescu în turneul de la Viena, Hamlet, în 1912, când în Bucureşti, în acelaşi an, rolul mai era jucat de Tony Bulandra şi Aristide Demetriad, a mai fost Lear şi Shylock.

    Fostul mare actor şi director al Teatrului Nottara, George Vraca, a continuat să scrie istorie cu Romeo, apoi cu Hamlet, în memorabilul spectacol din 1941 realizat de Soare Z. Soare, cu triplă distribuire: Vraca, George Calboreanu şi Valeriu Valentineanu. Tot Vraca a fost și Richard al III-lea, în ultimul său spectacol pe scena din Magheru.

   Au preluat ștafeta shakespeariană George Constantin, cu Timon din Atena, în spectacolul lui Dinu Cernescu, cu Lear în montarea lui Radu Penciulescu, sau Prospero în Furtuna lui Liviu Ciulei. De neuitat a rămas și Ştefan Iordache, actor al Teatrului Nottara, strălucit Hamlet în regia lui Dinu Cernescu, pe scena din Magheru 20, apoi Richard al III-lea la Teatrul Mic în spectacolul lui Silviu Purcărete, și culminând cu acel memorabil Titus Andronicus la Teatrul Naţional din Craiova, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol aplaudat pe scenele marilor festivaluri ale lumii. Firește, enumerările ar putea continua.

   Nu în ultimul rând, Emil Boroghină, fondatorul și directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, mărturisește că ”alegerea Teatrului Nottara ca loc al desfăşurării evenimentului s-a dorit a fi şi un semn de respect al unei importante părţi a slujitorilor teatrului românesc pentru acest minunat colectiv care, în frunte cu directoarea teatrului, Marinela Țepuș, a purtat o bătălie eroică, demnă de teatrul antic şi cel shakespearian, pentru a reveni, în sfârşit, Acasă.”

Discutii pe Facebook
books-express.ro
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Litera.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

septembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X