Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

stiinta si educatie

Gandacii de bucatarie au personalitate! Ati fost avertizati…

   Cum nu se putea mai infricosator. Urasc gandacii de bucatarie. Sunt… hidosi! Iubesc natura si creaturile variate ale naturii, dar gandacii de bucatarie… astia… nu!

   Noi studii au scos la iveala ca – spre deosebire de alte insecte precum termitele si furnicile, gandacii de bucatarie au personalitate proprie si pot afisa comportamente precum curaj sau timiditate. Aceste aspecte pot ajuta sa explice de ce aceste insecte sunt asa pricepute in a supravietui in aproape orice situatie. Si mai inseamna ca sunt mai inteligenti decat ne-am temut.

   Cercetatori de la Universitatea Libre din Bruxelles au examinat aproximativ 300 de specimene ale gandacului de bucatarie american (Periplaneta americana) pe parcursul a trei luni. Au fost interesati sa afle cum le este influentat comportamentul gandacilor de catre dinamica grupului, precum si de catre propriile preferinte.

   Cercetatorii au ales gandacii de bucatarie, dintre toate creaturile, datorita abilitatii acestora de a lua decizii rapide, abilitate a gandacilor de bucatarie pe care a descoperit-o oricine a incercat sa se apropie tiptil si sa striveasca unul.

   „Gandacii de bucatarie sunt animale simple, insa pot lua decizii complexe cu foarte putine informatii si cu o interactiune minima”, declara cercetatorul principal Isaac Planas in video-ul de mai jos, care explica studiul detaliat.

 

   In fiecare test, microcipuri au fost atasate pe spatele a 16 gandaci de bucatarie, apoi acestia au fost plasati intr-o arena, sub o lumina puternica. Arena continea doua „adaposturi” rotunde care ofereau protectia necesara insectelor iubitoare de intuneric.

   Echipa de cercetare a lasat apoi gandacii singuri pentru trei ore si le-au urmarit comportamentul prin intermediul microcipurilor. Deoarece gandacii de bucatarie sunt cunoscuti pentru frica lor de lumina si ca iubesc protectia ce le-o ofera grupul, era de asteptat ca in momentul in care un gandac se va adaposti, restul gandacilor il vor urma rapid. Insa a fost descoperit ca durata de timp in care gandacii de bucatarie au cautat refugiul a variat semnificativ.

   Fiecare gandac de bucatarie a fost testat de trei ori pe parcursul unei saptamani in arena si dupa luni de monitorizare, a devenit clar ca actiunile gandacilor nu erau influentate doar de restul grupului, ci erau influentate si de preferintele si caracteristicile personale ale acestora.

   In final, decizia de a ramane in lumina sau nu a fost luata individual de fiecare gandac de bucatarie. Iar aceasta ii diferentiaza de alte insecte, precum furnicile si termitele, care urmeaza o ierarhie sociala.

   Asa cum raporteaza Reuters: „Cercetatorii spun ca personalitatile variate ale gandacilor de bucatarie ar putea explica abilitatea acestora de a se adapta la noi imprejurimi; cu gandaci mai curajosi care se aventureaza in noi medii inconjuratoare, in timp ce alti gandaci raman in urma pentru a se asigura ca imprejurimile sunt sigure.”

   Echipa de cercetatori spera ca aceste rezultate, care au fost publicate in lucrarea Proceedings of the Royal Society of London B, ii vor ajuta sa inteleaga mai multe despre o varietate de creaturi care afiseaza tendinte comportamentale similare.

   „Avem un grup de indivizi egali care iau o decizie, pot lua decizii in consens, asa cum observam la oi, lilieci, unele specii de maimuta, pesti, pasari, spre exemplu, chiar si la oameni,” a declarat Planas pentru Reuters.

   Urmatoarea etapa pentru cercetatori este sa analizeze in ce masura comportamentul gandacilor de bucatarie si procesul acestora de invatare influenteaza mentalitatea grupului. Cu siguranta vom fi oripilati de rezultatul cercetarilor, oricat de fascinante ar fi…

surse: [1], [2]

Discutii pe Facebook
libris.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Comments
  • Andrei

    Ce bine am ras cand am citit titlul

    05 sept., 2016
  • Sebi Viliga

    Articol foarte informativ. Bine gandit, bine structurat.

    05 sept., 2016
Post a Comment

You don't have permission to register