Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

fizica stiinta educatie

Tipuri de unde electromagnetice

   Undele electromagnetice sunt o formă de unde de energie care au și câmp electric și câmp magnetic. Undele electromagnetice sunt diferite de undele mecanice, în sensul că pot transmite energie și pot călători prin vid.

   Undele electromagnetice sunt clasificate în funcție de frecvența lor. Diferite tipuri de unde au diferite întrebuințări și funcții în viața de zi cu zi. Cea mai importantă dintre toate acestea este lumina vizibilă, care ne ajută să vedem.

Spectrul electromagnetic

Undele radio

   Undele radio au cele mai mari lungimi de undă dintre toate undele electromagnetice. Acestea ajung de la sub 1 metru până la câțiva kilometri. Undele radio sunt adesea folosite pentru a transmite date și au fost întrebuințate pentru tot felul de aplicații, precum radioul, sateliți, radar și rețele de calculatoare.

Microundele

   Microundele sunt mai scurte ca undele radio, cu lungimi de undă care se măsoară în centimetri. Folosim microundele pentru a prepara mâncare, pentru a transmite informații și în radare care ne permit să prezicem vremea. Microundele sunt folositoare în comunicații deoarece pot penetra norii, fumul și ploaia ușoară. universul este plin cu radiații de microunde cosmice, despre care cercetătorii cred că sunt indicii despre originea universului, numită Big Bang.

Infraroșiile

   Între microunde și lumina vizibilă se află undele infraroșii. Undele de infraroșii sunt câteodată clasficate ca infraroșii „de apropiere” și infraroșii „de depărtare”. Infraroșiile de apropiere sunt undele care sunt mai aproape de lumina vizibilă din punct de vedere al lungimii de undă. Acestea sunt infraroșiile care sunt folosite de telecomenzile televizoarelor pentru a schimba canalele. Undele infraroșii de depărtare sunt mai departe de lumina vizibilă din punct de vedere al lungimii de undă. Undele de infraroșii de depărtare sunt termice și produc căldură. Orice lucru care emană căldură radiază unde infraroșii. Aici este inclus și corpul uman!

Lumina vizibilă

   Spectrul luminii vizibile acoperă lungimile de undă care pot fi văzute cu ochiul liber. Acesta este intervalul de lungimi de unde de la 390 la 700 nm (nanometri), care corespunde frecvențelor 430-790 Thz (terahertzi). Poți afla mai multe despre spectrul vizibil aici.

Ultraviolete

   Undele ultraviolete au lungimi de undă mai mici ca lumina vizibilă. Undele ultraviolete care vin de la soare sunt cele care provoacă arsuri. Suntem protejați de razele ultraviolete emise de soare de către stratul de ozon. Unele insecte, precum bondarii, pot vedea lumina ultravioletă. Lumina ultravioletă este folosită de către telescoape puternice, precum Telescopul Spațial Hubble, pentru a observa stele aflate la mare distanță.

Razele-X

   Razele-X au lungimi de undă și mai mici ca razele ultraviolete. La acest punct în spectrum-ul electromagnetic, cercetătorii tind să considere aceste raze mai degrabă a fi particule decât unde. Razele-X au fost descoperite de către cercetătorul german Wilhelm Roentgen. Razele-X pot penetra țesuturi moi, precum pielea și mușchii și sunt folosite pentru radiografii ale oaselor, în medicină.

Razele Gamma

   Pe măsură ce lungimile de unde ale undelor electromagnetice devin mai scurte, energia lor crește. Razele Gamma sunt cele mai scurte unde din spectrum și – ca rezultat – au cea mai multă energie. Razele Gamma sunt câteodată folosite în tratarea cancerului și pentru a lua imagini detaliate pentru diagnostice, în medicină. Razele Gamma sunt produse de exploziile nucleare și de supernove.

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register