Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

fizica educatie stiinta

Particule elementare – Quarcuri, bozoni, leptoni

Ce este o particulă elementară?

O particulă elementară este o particulă care nu este făcută din alte particule mai mici. Particulele elementare sunt  „cărămizile” care construiesc Universul. Toate celelalte particule și materia din univers sunt făcute din particule elementare.

Istorie

Timp de mulți ani, cercetătorii au considerat că atomul este cea mai mică particulă posibilă. Apoi au descoperit că atomul era făcut din particule încă și mai mici. Când atomul a fost analizat în profunzime, s-au descoperit particulele de bază ale atomului, unde sunt incluși electronul, protonul și neutronul. Astăzi, oamenii de știință au descoperit particule și mai mici, care construiesc protonul și neutronul.

Modelul standard al particulelor elementare

Modelul standard al particulelor elementare

Tipuri de particule elementare

Nu vom intra în prea multe detalii în ceea ce privește aceste particule, însă este interesant de știut numele unora dintre aceste particule și cum acestea formează particule mai mari, precum protonul și neutronul.

Există două categorii principale ale particulelor elementare: fermioni și bozoni.

Fermionii

Fermionii sunt particulele materiei. Toată materia este făcută din fermioni. Fermionii sunt împărțiți în două tipuri de particule: quarcuri și leptoni.

  • Quarcuri – Quarcurile sunt elementul de bază de construcție pentru protoni și neutroni. Sunt șase tipuri de quarcuri și toate au nume interesante, precum up, down, charm, strange, top și bottom. Tipurile diferite de quarcuri sunt numite „flavors” , de către fizicieni.
  • Leptoni – Un tip de lepton despre care cu toții am auzit este electronul. Electronii sunt elementul de bază în construcția atomilor. Alte tipuri de leptoni includ miuon-ul și tau-ul
Quarc proton fizica pentru copii

Un proton este format din trei quarcuri

Bozonii

Bozonii sunt particulele care propagă forța. Asta înseamnă că sunt formați din mici pachete de energie.

  • Foton – Lumina este creată dintr-un tip de bozon numit foton. Poți afla mai multe despre fotoni și lumină aici.
  • Gluon – Un alt tip de bozon este gluon-ul. Gluonii acționează drept purtători de energie între quarcuri, pentru a crea una dintre forțele fundamentale ale naturii: interacțiunea tare (the strong force).

Protonul

Un proton este format din până la trei quarcuri, incluzând două quarcuri „up” și un quarc „down”.

Neutronul

Un neutron este format din până la trei quarcuri, incluzând două quarcuri „down” și un quarc „up”.

Curiozități despre Particulele elementare

  • Unii oameni de știință spun că electronul nu este o particulă elementară și că acesta este de fapt făcut din două particule mai mici
  • Particulele formate din quarcuri sunt numite hadroni
  • Tahionul este o particulă ipotetică care călătorește mai rapid ca viteza luminii
  • Quarcurile și gluonii sunt considerate a avea o „încărcătură de culoare”, precum și o încărcătură electrică. Un proton este format dintr-un quarc up albastru, un quarc up roșu și un quarc down verde (vezi poza de mai sus).
Discutii pe Facebook
books-express.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register