Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

lentila si lumina - stiinta pentru copii

Lentile și lumină

   O lentilă este o bucată de sticlă sau plastic fabricată pentru a refracta lumina într-un anume fel. Lentilele sunt folosite în ochelari pentru a corecta vederea. Acestea mai sunt folosite și la telescoape, pentru a ajuta la observarea obiectelor aflate la foarte mare depărtare și în microscoape, pentru a ajuta la observarea lucrurilor foarte mici.

Refracție

   Când unda de lumină trece dintr-un mediu (precum aerul) în altul (precum sticla), razele de lumină sunt îndoite. Acest fenoment se numește refracție. Prin folosirea refracției, lentilele pot îndoi multiple raze de lumină. Majoritatea lentilelor pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt făcute ca să îndoaie razele de lumină către un punct focal specific, unde lucrurile ne vor apărea clare.

   Poți afla mai multe despre refracția luminii, aici.

Tipuri de lentile

   Există diferite moduri de a clasifica lentilele. Unul dintre aceste moduri se referă la cum îndoaie lentilele lumina.

Lentilă convergentă

   O lentilă convergentă determină razele de lumină să se îndoaie către un punct focal specific. Un alt nume pentru acest tip de lentilă este „lentilă pozitivă”.

lentila convexaLentilă divergentă

   O lentilă divergentă determină ca razele de lumină dintr-un punct focal specific să fie împrăștiate. Un alt nume pentru acest tip de lentilp este „lentilă negativă”.

lentila concavaAlte tipuri de lentile

   Un alt mod de a clasifica lentilele îl reprezintă curbura sticlei de pe fiecare parte a lentilei. Sunt termeni care descriu fiecare parte. Apoi cele două părți sunt unite pentru a determina numele lentilei.

  • Lentilă convexă – O lentilă convexă este una în care centrul lentilei este mai subțire ca marginile.
  • Lentilă concavă – O lentilă concavă este una în care centrul lentilei este mai subțire ca marginile.
  • Lentilă plană – O lentilă plană este, așa cum îi zice și numele, plană. La lentilele plane, o latură este plană iar cealală latură este concavă sau convexă.
  • Lentilă menisc – O lentilă menisc are o parte concavă și cealaltă parte convexă.

Alăturarea denumirilor

  • Biconvexă – O lentilă în care ambele laturi sunt convexe se numește biconvexă. Lentilele biconvexe sunt lentile convergente.
  • Plan-convexă – O lentilă în care o latură este convexă și cealaltă este plană se numește lentilă plan-convexă. Lentilele plan-convexe sunt lentile convergente.
  • Biconcavă – O lentilă în care ambele laturi sunt concave se numește lentilă biconcavă. Lentilele biconcave sunt lentile divergente.
  • Plan-concavă – O lentilă în care o latură este concavă și cealaltă este plană se numește lentilă plan-concavă. Lentilele plan-concave sunt lentile divergente.
  • Menisc pozitivă – O lentilă convergentă în care o latură este concavă și cealaltă este convexă.
  • Menisc negativă – O lentilă divergentă în care o latură este concavă și cealaltă este convexă.

tipuri de lentile

Punctul focal

   Punctul focal al unei lentile este în general notat cu litera mare „F”. Acesta este punctul în spațiu în care razele de lumină vor converge după ce trec printr-o lentilă convergentă. O lentilă divergentă va avea un punct focal negativ, din care vin razele de lumină înainte de a diverge prin lentilă.

Lungimea focală

   Lungimea focală este distanța de la ce trentrul lentilei până la punctul focal.

Axa optică

   Axa optică este o linie orizontală imaginată, trasată prin centrul lentilei. Într-o lentilă perfectă, punctul focal va sta pe axa optică la o distanță a lungimii focale de la centrul lentilei.

Discutii pe Facebook
libris.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register