Multumim pentru vizita! Incercam pe cat posibil sa ajutam la crearea de continut din arii precum cultura, educatie, stiinta. literatura si altele. Orice distribuire este binevenita, asadar va invitam cu drag sa folositi butoanele de Social Media.

educatie si stiinta

Furnicile folosesc o tehnica nedocumentata pentru a cara mancare

   O filmare a dezvaluit un comportament al furnicilor ce nu a mai fost documentat pana acum: un grup de furnici se leaga intre ele in linii organizate pentru a târâ o milipeda voluminoasa in musuroi.

   Apartinand genomului Leptogenys, din subfamilia Ponerinae, furnicile par a afisa un comportament nemaiintalnit pana acum. Pe cand descrieri explicite inca nu au fost publicate in literatura stiintifica, Alex Wild, un fotograf si cercetator stiintific din Statele Unite, specializat in studiul insectelor, arata cateva posibilitati de documentare pe blogul sau, Myrmecos:

   Mi-am petrecut dimineata cautand in literatura tehnica mentionari ale acestui comportament neobisnuit si nu am gasit nimic. Unele specii de Leptogenys, incluzand aici L. diminuta, L. nitida si L. processionalis, sunt cunoscute a fora pamantul in grup si de a transporta prada prin „cooperare” (sursa, sursa). Ce se intelege prin „cooperare” este adesea vag. Cu toate acestea, nu am gasit nici o descriere explicita care sa mentioneze furnici muncitoare care sa se lege intre ele, mandibula de abdomen, pentru a trage la unison.

   Expertul in furnici si ecologistul Christian Peeters de laUniversitatea Pierre et Marie Curie din Paris, Franta, i-a scris lui Wild ca a observat acest comportament al furnicilor in urma cu patru ani, in Cambodgia, impreuna cu colegul sau Stéphane De Greef. Tot din genomul Leptogenys, furnicile lui Peeters au fost vazute formand linii prin atasarea mandibulei de partea dintre segmentul 1 si 2 al corpului furnicii din fata. Impreuna, aceste furnici de 16 mm. au tras milipede care aveau in jur de 130 mm. lungime.

   Acum patru ani am recitit literatura in domeniu si nu am gasit nici o referinta despre un astfel de comportament al Ponerinae-lor. Nici o inregistrare a transportului vreunui miliped de catre furnicile Leptogenys. [Peeters catre Wild pe Myrmecos]. Am inceput sa scriu un manuscris despre acest comportament… insa din pacate nu am reusit sa fac mai multe observatii. Se pare ca [fenomenul] se intampla doar la anumite intervaluri ale anului.

   Iata inca un video al comportamentului. Suntem de parere ca oricine s-ar inhama la munca in echipa daca ar fi motivati de aceeasi muzica de fundal.din acest video.

[via]

Discutii pe Facebook
carturesti.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Post a Comment

You don't have permission to register