);
COnecteaza-te cu noi

Promotii si evenimente

SoNoRo BRIDGES 2014 – Punti muzicale între orasele lumii

Publicat

pe

   A IX-a editie a Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo se desfasoara între 31 octombrie si 17 noiembrie 2014, la Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, sub tema BRIDGES.

   În premiera anul acesta, festivalul se lanseaza în afara României, printr-un concert sustinut pe 22 octombrie de mezzosoprana Ruxandra Donose si Ansamblul Raro, în renumita sala Konzerthaus din Viena. Lansarea internationala a festivalului este organizata în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Viena.

   Deschiderea oficiala a festivalului SoNoRo la nivel national va avea loc, ca în fiecare an, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni din Bucuresti, vineri, 31 octombrie, la ora 19:00.

sonoro bridges

   Programul SoNoRo BRIDGES, inspirat de unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii, acopera un repertoriu vast. Acordurile rafinate ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Johannes Brahms, Edward Elgar, Claude Debussy sau César Franck, muzica experimentala a lui John Cage, armoniile sacre din compozitiile lui Monteverdi sau Gesualdo, fascinatia contemplativa a muzicii lui Olivier Messiaen, lirismul lui Dimitri Sostakovici si divinul firesc al cvintetului lui Franz Schubert vor delecta publicul deja obisnuit cu seratele sonore.

   La cele de mai sus se adauga anul acesta muzica de jazz inspirata de filmele lui Andrei Tarkovsky, în interpretarea Cvartetului Tarkovsky, cu participarea extraordinara a lui Andrei Tarkovsky Jr., care va asigura componenta video a serii, dar si o seara pasionala, intitulata “Over the Danube”, cu muzica tiganeasca a legendarului Roby Lakatos si a ansamblului sau, la Palatul Bragadiru.

   “A IX-a editie SoNoRo nu este doar un liant muzical între unele dintre cele mai faimoase poduri ale lumii – Pont Neuf din Paris, Westminster Bridge din Londra, Podul Alexander Nevski din St. Petersburg, Brooklyn Bridge din New York sau Podul Radetzky din Viena, ci si o vitala punte catre editia viitoare, poate cea mai importanta de pâna acum, cea în care pasarea SoNoRo va împlini zece ani de existenta”, spune Razvan Popovici, directorul festivalului.

 

sonoro bridges

Cvartetul Tarkovsky

 

   Alaturi de concerte de exceptie, SoNoRo a pregatit anul acesta si o întâlnire la Bucuresti cu celebrul regizor francez Bruno Monsaingeon, care va discuta despre documentarele sale privind lumea muzicala a secolului XX, si una la Cluj-Napoca, unde scriitorul si jurnalistul Marius Chivu va îndruma publicul ardelean printre diversele punti si poduri celebre. Tot la Cluj-Napoca, prin colaborarea initiata cu Universitatea de Arta si Design, paisprezece studenti ai Programului de Master Design Textil au creat produse SoNoRo, sub coordonarea profesorului universitar doctor Radu Pulbere, produse care vor fi disponibile si la vânzare la toate concertele SoNoRo din Bucuresti si din tara.

   Interferenta artelor este prezenta si prin intermediul obiectelor de ceramica unicat, integral realizate si decorate manual pentru SoNoRo de Madalina Teler, designer ceramist (“De Ceramica”).

   Peste 35 de artisti internationali, membri de renume ai elitei muzicale europene, vor lua parte anul acesta la festival: violonistii Boris Brovtsyn, Vilde Frang, Alexander Sitkovetsky, Hugo Ticciati sau Daniel Rowland, violistii Vladimir Mendelssohn sau Razvan Popovici, violoncelistii Anja Lechner, Valentin Radutiu sau Nicolas Altstaedt, pianistii François Couturier si Henri Sigfridsson, clarinetistul Thorsten Johanns, fagotistul Bram van Sambeek sau Cvartetul Schumann sunt doar câtiva dintre muzicienii prezenti anul acesta la concertele de la Bucuresti, Cluj sau Iasi.

sonoro bridges

   Programul complet al festivalului SoNoRo poate fi gasit pe www.sonoro.ro, iar biletele si abonamentele pentru concertele din Bucuresti sunt disponibile prin reteaua Eventim – magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro.

Discutii pe Facebook
Nemira
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Promotii si evenimente

Carti deschise pentru minti deschise. A X-a editie a campaniei nationale „Te asteptam în librarie!” – 2018

Publicat

pe

Carti deschise pentru minti deschise - Te asteptam in librarie Herald

   De-a lungul celor zece editii derulate pâna în prezent,  campania Te asteptam în librarie a pornit de la ideea repozitionarii acestui centru cultural (libraria) ca un element activ în viata omului contemporan, încercând sa evidentieze rolul librarului ca formator de opinie si mediator cultural între editura si cititor.

   În perioada 1 august – 1 noiembrie 2018, Editura Herald împreuna cu librariile partenere, îti ofera sansa sa redescoperi importanta lecturii si modul în care cartile îti pot influenta evolutia prin intermediul ideilor, conceptelor si teoriilor transmise de catre cele mai importante personalitati ale istoriei, traditiilor si culturii universale.

   Carti deschise pentru minti deschise este invitatia noastra pentru a considera lectura ca un instrument de învatare, o sursa inepuizabila de idei, inspiratie si intelepciune. Pentru ca suntem împreuna în cautarea celor mai relevante raspunsuri la întrebarile fundamentale, am adus pe rafturile librariilor o colectie de 30 de lucrari inovatoare, care pot deschide în mintea ta noi perspective ale gândirii.

   Descopera acum doar în librarii, reducerea de 20% aplicata la titluri precum Spovedanie (Autobiografia) de Lev Tolstoi, Religie si stiinta de Bertrand Russell, Marea Trezire de Bodhidharma, Totem si tabu de Sigmund Freud, Eliberarea de cunoscut de Jiddu Krishnamurti, Pasi pe Cale de Inayat Khan, Cartea celor cinci cercuri (Go Rin no Shō) de Miyamoto Musashi, Duh si Contemplatie de Alan Watts.

   Fie ca esti în cautarea celor mai importante raspunsuri în paginile cartilor noastre, fie vrei sa petreci o ora de liniste departe de cotidian, nu uita ca în libarie poti gasi surse sigure si valoroase de cunoastere care te pun în acord cu tine însuti si te ajuta sa întelegi mai bine lumea din jurul tau.

Te asteptam în librarie!

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

CONVERSION, colectia de foto-pictura a artistului Daniel Zlota, expusa la QREATOR

Publicat

pe

Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei pictura vernisaj

   Artistul Daniel Zlota îsi prezinta colectia CONVERSION, proiect inedit de pictura si colaj fotografic, la QREATOR BY IQOS. Cei interesati o pot vizita în perioada 21-28 iunie 2018.

   Colectia este realizata în colaborare cu 12 cunoscuti fotografi români: Vlad Eftenie, Miluta Flueras, Radu Gasler, Zoltan Marton, Dan Mirica, Ruxandra Ana Mirica, Sorin Onisor, Adrian Petrisor, Crina Popescu, Catalin Urdoi, Liviu Octavian Vasile, Mihnea Turcu.

   ”Totul a plecat de la o idee inedita: sa îmbin pictura si colajul fotografic. Parea o nebunie, dar nu m-am lasat pâna nu am pus-o în practica. Conversion înseamna o reinterpretare a unor povesti surprinse de colegii fotografi, pe care le-am preluat, le-am prelucrat si am reusit sa le reintrepretez într-o maniera proprie, rezultatul fiind de fapt o noua poveste. Va invit sa o descoperiti” – artistul Daniel Zlota.

   ”Iata ca acum pictura si fotografia, doua lumi aparent diferite, se regasesc împeuna într-o sinergie, într-o comuniune adusa prin felul în care Daniel întelege sa le concilieze. Pe de o parte, vedem experienta fotografica prin care artistii s-au dedicat pasiunii lor de a explora lumea, iar pe de alta parte simtim pasiunea pictorului care redescopera lumea prin prisma proprie, cu ajutorul acestui suport de inspiratie pe care îl reprezinta fotografia. Rezulta ceva complet nou. Nu mai sunt nici fotografii, este pictura, dar parca nu e doar pictura, parca sunt lumi întrepatrunse ca într-un vis. Eu ma uit la ele si îmi pare ca ma simt ca într-un vis: exista decupaje, exista tranzitii, exista treceri, exista o contiguitate vizuala. Va invit sa le priviti cu grija, cu atentie, cu admiratie pentru artist, cu curiozitate pentru fotografi si cu încântare”, a declarat fotograful Vlad Eftenie, în cadrul vernisajului de la QREATOR.

Despre Daniel Zlota

   Prins între doua mari pasiuni, dupa mai multi ani de arhitectura, tânarul artist Daniel Zlota a hotarât sa se dedice primei sale pasiuni, pictura. Daniel experimenteaza tehnici mixte, precum vopsea acrilica, acuarela, creionul, carbunele, pastel si colaj. O sursa de inspiratie o constrituie peisajele si temele marine ale pictorului si scenaristului Virgil Moise, dar si lucrarile artistilor internationali precum Castagnet, Zbugvic, Pekel etc. Lucrarile sale se regasesc în colectii personale din S.U.A., Mexic, Anglia, Italia, Spania, Franta, Bulgaria, Cehia si România.

artistul Daniel Zlota Conversion Raftul cu idei

artistul Daniel Zlota

Discutii pe Facebook
Libris.ro
Continua sa citesti

Promotii si evenimente

Mezzosoprana Emanuela Pascu invitata în spectacolul – Carmen – de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Publicat

pe

Raftul cu idei Carmen Bizet opera

   Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 1 iulie, ora 18:30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

   Opera Carmen reprezinta un caz rar în lumea teatrului muzical. Daca în ceea ce priveste alte lucrari parerile pot fi împartite, în legatura cu Carmen, muzicologii si publicul, elita si spectatorii din balcon, specialistii si necunoascatorii sunt toti de acord: este o capodopera. Mai important, aceasta creatie depaseste barierele nationale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai buna opera compusa vreodata în Franta, iar dupa introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis ca în zece ani va fi cea mai populara lucrare de opera din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o una dintre cele mai originale capodopere din literatura de opera.

   Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o lupta în arena, la finalul careia nu exista învingatori, ci numai învinsi, starea continua de conflict fiind întretinuta de prestatia interpretilor, îndrumati de catre regizoarea Marina Emandi Tiron sa redea în forta emotiile personajelor.

   Pentru aceasta reprezentatie publicul spectator o va putea urmari pe mezzosoprana Emanuela Pascu în rolul Carmen.

   Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni – duminica între orele 10:00 – 13:00 si 14:00 – 19:00).

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Calendar cultural

august, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Trending

X