);
COnecteaza-te cu noi

Raftul verde

Slingshot – un singur dispozitiv ce ar putea reduce 50% din bolile omului

Publicat

pe

slingshot

   Majoritatea apei in tarile „din lumea a 3-a” este contaminata cu virusi si bacterii care nu numai ca imbolnavesc grav, dar sunt si motivul deceselor multor copii.

   Insa un om lupta pentru o viata mai buna, impotriva greutatilor.

slingshot

   Vorbim de un dispozitiv simplu, care are insa puterea de a rezolva una dintre cele mai complicate probleme ale omenirii. Dean Kamen este inventatorul din spatele „Slingshot” (Prastia), un dispozitiv pentru purificarea apei care functioneaza cu energie infima si este foarte portabil. Cu acesta, inventatorul spera sa ofere comunitatilor improvizate din toata lumea accesul la apa potabila curata si pura, in propriile lor catunuri.

   50% dintre bolile umane de pe intreaga planeta sunt rezultatul patogenilor nascuti in apa. Apa neadecvata sta la baza a 2 milioane de decese pe an si aproape toate victimele sunt copii sub varsta de 5 ani. Am putea elibera jumatate din paturile spitalurilor planetei doar oferind oamenilor in cauza apa curata.

   Dispozitivul Slingshot fierbe apa (distrugand astfel o majoritate vasta de bacterii ce sunt cunoscute a dauna omului) obtinand astfel abur, similar unui boiler. Aburul este apoi rapid compresat in lichid, adica apa purificata distilata. Genialitatea sistemului prin care functioneaza dispozitivul ii confera acestuia aplicabilitate in orice mediu care contine apa, intr-o forma sau alta, ce poate fi fiarta. Astfel, dintr-o baltoaca plina de noroi, sau din apa sarata a oceanelor, in cateva minute, se poate produce un pahar de apa cristalina, buna de baut.

   Prin ingineria umana si inventivitate, se pare ca avem capacitatea de a salva milioane de vieti si de a oferi oricui, oriunde s-ar afla, acces la cel mai necesar element vital – apa sanatoasa, curata, care sa nu-i imbolnaveasca.

   Aflati mai multe despre proiectul Slingshot din filmuletul de mai jos.

SLINGSHOT | Paul Lazarus from Focus Forward Films on Vimeo.

[via]

 

Discutii pe Facebook
libhumanitas.ro

Iubitor de arta si bun-simt, dispus intotdeauna la flirt cu Social Media, Advertising, Copywriting, Jurnalism si Fotografie. Entuziast Wordpress si SEO, dar cu limita, jurnalist pensionat inainte de termen din pricina dezgustului politic.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Raftul verde

Ce s-ar intampla daca albinele ar disparea?

Publicat

pe

Despre albine

   Albinutele sunt atat de necesare ecosistemului, incat pierderea lor este greu de imaginat. De la mica la mare, orice componenta a mediului are rolul si contributia ei pentru natura si pentru buna desfasurare a lucrurilor.

   Este de la sine inteles de ce avem nevoie de sol, paduri, de pasari, animale, dar realizam de ce avem nevoie de albine? Si nu, nu vorbim doar despre productia de miere, care bineinteles are numeroase beneficii asupra sanatatii si este des folosita in tratamentele estetice.

   Cu siguranta ne-am intalnit cu expresia “esti harnic/a asemenea unei albinute”, care nu este deloc departe de adevar. Desi sunt vietati foarte mici si fragile, albinele joaca un rol vital in viata oamenilor, intrucat munca lor, desi aparent invizibila, asigura perpetuarea multor culturi agricole. Prin urmare, ne asigura necesarul de miere, dar in acelasi timp contribuie la inmultirea plantelor, prin polenizare.

   Stiati ca din 100 de specii de culturi (90% din ele asigura din necesarul nostru de hrana), 71 dintre acestea sunt polenizate de catre albine, prin urmare albinele sunt cele care contribuie la raspandirea si perpetuarea culturilor respective? (Sursa: CNN)

Ce impact are scaderea populatiilor de albine?

   Scaderea coloniilor de albine ar putea genera in viitor un declin in randul speciilor de plante, care folosesc polenizarea pentru reproducere. Asta va inseamna mai putine migdale, cirese, mere, mai putina cafea, fân (necesar pentru hrana vacilor de lapte) si lista continua.

   Conform unui articol publicat in Science, specialistii au studiat evolutia coloniilor de albine si habitatele lor, incepand cu anul 1901, pana in prezent, si au observat faptul ca speciile aflate in extremitatile habitatelor nu au supravietuit schimbarilor survenite datorita modificarii climatului. De asemenea, studiile au evidentiat o rata de disparitie mai ridicata in ultimele decenii, cand schimbarile climatice au inceput sa se amplifice.

   Sunt mai multi factori care influenteaza reducerea coloniilor de albine, dar toti au la baza efectele negative ale schimbarilor climatice, efecte ce au determinat modificari si anomalii la nivelul habitatului specific albinelor (prin cresterea sau scaderea temperaturii aerului, schimbarea regimului de precipitatii, modificarea umiditatii etc). De asemenea, practicile agricole agresive care au devenit foarte frecvente, datorita cresterii numarului populatiei si in acelasi timp scaderii procentului de sol fertil, contribuie la contaminarea cu substante chimice a florilor si plantelor, singura sursa de hrana pentru albine.

   In ceea ce priveste insecticidele, o substanta din compozitia acestora, pe numele ei neonicotinoids, care afecteaza sistemul nervos si duce in cele mai multe cazuri la deces, reprezinta un pericol pentru firavele vietati. Dupa denumirea greu de citit si de pronuntat, realizam ca aceasta substanta “nu aduce” vesti bune.

   Desi alte specii – precum fluturii – s-au adaptat rapid la schimbarile climei, nu toate speciile de albine detin aceasta abilitate. Cu toate acestea, sunt masuri pe care oamenii le pot lua pentru a restabili putin din echilibrul pierdut. Astfel, putem gasi alternative pentru insecticidele agresive, putem planta copaci, sau pur simplu sa evitam distrugerea pajistilor pline cu flori.

despre albine, ecologieConcluzii

   Oamenii vor continua sa traiasca chiar daca albinele dispar, dar golul pe care acestea il vor lasa in ecosistem, este de neinlocuit.

   Daca am asculta cu atentie “povestea” pe care fiecare floare, insecta, animal ne-o spune, am putea sa aflam mult mai multe despre schimbarile climatice decat ne imaginam. Daca nu doar albinele vor disparea? Ursii polari, broastele, coralii, koala, pasari, pesti, toate acestea sunt specii in pericol de disparitie si lista nu se opreste aici. Daca ar fi sa corelam fiecare dispartie cu impactul direct asupra omului, oare fara ce alte resurse vom ramane? Fie ca intelegem importanta albinelor sau nu, trebuie sa constientizam faptul ca fiecare fapta are si rasplata si fiecare actiune negativa va atrage dupa sine consecinte.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Raftul verde

Dezastre ecologice, in istorie. Si consecintele acestora.

Publicat

pe

dezastre ecologice

   Daca privim prin fereastra trecutului, istoria dezastrelor ecologice ne va arata ce s-a intamplat atunci cand oamenii fie din ignoranta sau nepasare, nu au luat in considerare ce efecte nocive pot avea activitatilor asupra vietii in general.

   Urmatoarea lista contine doar cateva exemple importante, cand lipsa de grija fata de mediu a avut urmari devastatoare:

  1. Exxon Valdez

   Probabil cel mai cunoscut dezastru ecologic din istorie, al carui efecte devastatoare s-au simtit pe o perioada lunga de timp.

Exxon Valdez - dezastre ecologice   In 1989, vasul petrolier Exxon Valdez s-a scufundat in reciful Bligh, din stramtoarea Prince William din Alaska. Accidentul a determinat deversarea in ocean a 40 de milioane de litri de petrol, pe o suprafata de 800 de km, ceea ce a dus la moartea unui numar de peste 300.000 de specii, printre care 250.000 de pasari marine, cel putin 2800 de vidre de mare, 247 de vulturi si un numar necunoscut de somon si hering.

 Bhopal, fabrica de pesticide

   In 1984, in Bhopal, India a avut loc o explozie la o fabrica de pesticide, care a poluat atmosfera cu 45 de tone de izociant de metil. Gazul otravitor s-a raspandit pe o suprafata de 40 km2, si a cauzat moartea a peste 15.000 de oameni pe o perioada de cateva luni de zile de la eveniment. Oamenii care au supravietuit au orbit si au avut afectiuni grave la nivelul organelor, iar dupa acest an s-au inregistrat si multe cazuri de copii nascuti cu malformatii.

Bhopal - dezastre ecologice   Desi exista multe teorii, cum ca s-au gasit si urme de cianura in sangele oamenilor decedati si ca multi dintre localnici nu au fost instiintati de faptul ca in acea uzina se fabricau pesticide, adevarul este ca lipsa de grija in lucrul cu substantele chimice folosite in activitatile umane a dus la cea mai mare catastrofa industriala din istorie.

  1. Smogul din Londra

   Din cauza cantitatilor mari de poluanti rezultate in urma acitivitatii industriale excesive si pe fundalul unor conditii meterologice specifice, in decembrie 1952, o masa densa de smog a acoperit Londra. Avand in vedere faptul ca in acea perioada incalzirea locuintelor se realiza cu ajutorul carbunilor, cantitatea mare de poluanti formata la nivelul orasului era alcatuita dintr-o masa densa de praf de carbune. In doar 4 saptamani s-au inregistrat 4000 de decese cauzate de boli respiratorii, iar ulterior din cauza smogului au mai murit peste 8000 de oameni.

  1. dezastre ecologice - smog in LondraCanalul Love

   In anul 1940, o companie locala a ingropat 22.000 tone de deseuri toxice in zona Canalului Love (situat langa Cascada Nigara). Continutul ridicat de dioxina din deseuri a reprezentat un risc foarte mare pentru populatia locala, complet nestiutoare la acea vreme. La cativa ani dupa eveniment, a inceput sa se inregistreze un numar alarmant de cazuri de copii nascuti cu malformatii si de imbolnaviri in randul populatiei. In momentul in care deseurile au inceput sa iasa la suprafata in curtile oamenilor, autoritatile au evacuat orasul in totalitate.

  1. dezastre ecologice - Canalul LoveExplozia din Sevesco, Italia

   In iulie 1976 a avut loc o explozie la o uzina chimica din nordul Milanului, in urma careia a fost eliberat un nor gros de dioxina peste orasul Sevesco. Imediat dupa incident 3300 de animale au murit, copiii au fost internati cu inflamatii la nivelul pielii si in jur de 500 de oameni au fost gasiti cu boli similare. Asemenea situatiei din regiunea Canalului Love, orasul a fost evacuat, pentru a se evita amplificarea dezastrului. Totodata, restul de animale au fost omorate pentru evitarea unor infectii in lantul sistemului de hrana.

  1. Explozia din Sevesco - dezastre ecologiceGolful Minamata – Boala Minamata

   Compania Chisso din Japonia a deversat in Golful Minamata si Marea Shiranui o cantitate mare de ape uzate cu continut ridicat de mercur si metale grele. Efectele negative nu au intarziat sa apara, intrucat localnicii au inceput sa observe un comportament ciudat la animale. Ulterior s-au inregistrat imbolnaviri la nivelul populatiei, ca urmare a otravirii cu mercur, luand nastere Boala Minamata. Statisticile au scos la iveala faptul ca peste 2265 de decese au fost cauzate de acest eveniment nefericit.

  1. Boala minamata - dezastre ecologiceExplozia de la Cernobil

   Data de 26 aprilie 1986 marcheaza un eveniment nefericit pentru Ucraina, intrucat atunci cand unul dintre reactoarele centralei de la Cernobal a explodat, atmosfera a fost contaminata cu peste 50 de tone de materie radioactiva. Efectele devastatoare au fost greu de imaginat, intrucat mii de oameni au fost diagnosticati cu cancer, iar generatiile care au urmat au fost marcate de multe nasteri de copii cu malformatii sau Sindromul Down. Desi populatia din vecinatate a fost evacuata, toate interventiile facute pentru curatarea zonei au dus la moartea a peste 4000 de oameni.

Explozia de la Cernobil - dezastre ecologice

  1. Cimitirul deseurilor electrice

   Regiunea Guiya din China este cunoscuta sub numele de „Cimitirul deseurilor electrice”, intrucat aici se gaseste cel mai mare sit din lume unde sunt aruncate astfel de deseuri. Cei mai afectati sunt copiii, care in procent de 88% au fost diagnosticati cu otravire cu metale grele sau saturism.

Guiyu - dezastre ecologice

  1. Deversarile de cianura, Baia Mare

   Pe data de 30 ianuarie 2000, o cantitate de 100.000 de metri cubi de apa contaminata cu cianura dintr-un baraj din Baia Mare a fost deversata in apele curgatoare. Ca si consecinta, 100 de tone de cianura au ajuns in raurile din apropiere, ceea ce a dus la moartea plantelor acvatice si a pestilor, transformand ecosistemul respectiv intr-o zona lipsita de viata. Cianura este o substanta extrem de periculoasa, intrucat doar o lingurita cu o concentratie de 2% poate ucide un om. In urma nefericitului eveniment, peste 100 de oameni au fost internati, dupa ce au consumat pestii contaminati. Dupa explozia de la Cernobil, acest accident a fost numit cel mai grav dezastru ecologic din Europa.

Deversari de cianura Baia Mare - dezastre ecologice

  1. Micsorarea Marii Aral

   Asa cum se poate observa in imaginea de mai jos, putem sa vorbim despre Marea Aral la trecut. Marea Aral „a fost” situata intre Uzbekistan si Kazakhstan si avea o suprafata de 68.000 de km2, egala cu suprafata Irlandei. Atunci cand Uniunea Sovietica a inceput irigatiile masive in anii ’60, 90% din suprafata Marii Aral a secat. Astfel, ceea ce era o data a patra suprafata marina continentala, a devenit astazi un camp de soluri saline si viata epuizata. Furtunile de nisip si sare care se produc in zona omoara toate plantele din vecinatate, iar efectele negative se resimt si asupra sanatatii oamenilor. Micsorarea Marii Aral este unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din lume.

Micsorare Lacul Aral - dezastre ecologice

 Concluzii:

   Toate aceste dezastre ecologice au avut efecte devastatoare asupra mediului si mai ales asupra sanatatii si vietii oamenilor. Prin urmare, nu putem ignora avertismentul tacut pe care istoria ni-l ofera. Cu toate acestea, in prezent, chiar sub ochii nostri, se intampla alte „dezastre”, care desi nu aduc urmari imediate, efectele pe termen lung sunt dificil de imaginat. Printre aceste evenimente enumeram: defrisarile ilegale si necontrolate, depozitarea unor cantitati mari de deseuri in mediu, exploatarea excesiva a solului in agricultura, consumatorismul si altele.

    Trebuie sa incepem sa ne punem cateva intrebari importante, iar raspunsurile trebuie sa ne ofere solutiile necesare pentru salvarea planetei: Ce vom face cand padurile native vor disparea? Unde vom mai produce hrana necesara, atunci cand solul isi va pierde fertilitatea? Sau unde vom continua sa depozitam milioanele de tone de deseuri atunci cand consumatorismul va depasi capacitatea de suport a planetei?

Surse:

http://list25.com/25-biggest-man-made-environmental-disasters-in-history/

https://www.earthsfriends.com/environmental-disasters/

http://greenly.ro/aer/un-alt-mod-de-discriminare-bhopal-india-partea-a-doua

Discutii pe Facebook
Continua sa citesti

Cafenea

Uriasi prietenosi sculptati din lemn reciclat, ascunsi in padurile din Copenhaga

Publicat

pe

Sculptura in lemn reciclat

   Artistul danez Thomas Dambo lucreaza sculpturi la scara larga din materiale reciclabile, cu un portofoliu de 25 de lucrari expuse in jurul lumii, in mai putin de trei ani. Ultimul sau proiect, Cei sase Uriasi uitati, isi are casa in orasul sau natal, Copenhaga. Artistul construieste si ascunde uriasi prietenosi prin padurile orasului. Folosind o harta de comori, vizitatorii se pot aventura sa descopere creaturile uriase. Fiecare urias dezvaluie si un poem, care le descrie putin din personalitate.

   Toti uriasii sunt realizati din lemn reciclat, material adunat de Dambo si echipa sa, din 600 de paleti, o magazie, un gard vechi si cateva alte surse. Uriasii poarta numele voluntarilor locali care au ajutat la construirea acestora (precum Prietenosul Teddy, de mai jos). Mai multe imagini ale sculpturilor gigantice puteti descoperi pe website-ul lui Dambo.

Sculptura in lemn reciclat
Sculptura in lemn reciclat

Sculptura in lemn reciclat

Sculptura in lemn reciclat

Sculptura in lemn reciclat

Sculptura in lemn reciclat

Sculptura in lemn reciclat

sursa

Discutii pe Facebook
Nemira
Continua sa citesti

Calendar cultural

noiembrie, 2018

Filtreaza evenimente culturale

Niciun eveniment cultural

Facebook

Secretul fericirii – din 19 oct. in cinema

Trending

X